Innenriks
E. coli-smell for Gilde
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Resultatet er i betydelig grad påvirket den alvorlige situasjonen som oppsto da Mattilsynet framsatte mistanke om at Gildes kjøttdeig kunne inneholde E. coli O103 heter det i en melding fra Gilde Norsk Kjøtt. Det viste seg senere at smittekilden var morrpølse fra Terina AS sitt anlegg i Sogndal. Her er aktiviteten fremdeles sterkt redusert.
Omsetningen i Gilde-konsernet totalt har imidlertid økt med 34 prosent hittil i år. Det viser at vi har flere bein å stå på sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundquist.
Ikke overrasket
Likevel er det vanskelig å skjule det faktum at E. coli-skandalen har rammet konsernet hardt. Styreleder Harald Mork er heller ikke overrasket over det svekkede resultatet ikke minst sett i lys av den alvorlige situasjonen Gilde har vært i siden 24. februar.
For å sikre liv og helse har vi trukket tilbake 175 tonn kjøttprodukter og satt store ressurser inn på å finne smittekilden i samarbeid med myndighetene. E. coli-kostnadene på 901 millioner kroner innbefatter nedskrivning av råvarer med omsetningsforbud eller som er sperret for salg kostnader ved tilbaketrekking og produksjonsstans av kjøttdeig og spekepølser. Konsernet har inntektsført 36 millioner i aksjegevinster sier Mork.
Krav til hygiene
Kommunikasjonsdirektør Sundquist sier at Gilde nå skal gjøre sitt for å fortjene forbrukernes tillit. Blant annet har konsernsjef Axel Krogvig vært i kontakt med lederne ved alle Gildes 72 anlegg. Det har også vært møter med de ansattes representanter.
Og konsernsjefen har snakket klar tale:
Jeg har iverksatt en handlingsplan der målet er null feil på hygiene og produktkvalitet. Dette er et viktig arbeid for at Gilde Norsk Kjøtt kan styrke tilliten hos forbrukerne sier Krogvig og legger til at det er tilfredsstillende at salget av kjøttdeig nå er på vei tilbake til samme nivå som fjoråret.
Det er også tilfredsstillende at driften ved konsernets øvrige anlegg i perioden er bra sier han. (ANB)