Nyheter

Dette er de røffeste mobilene på markedet

Hvis du har et barskt yrkes- eller friluftsliv, eller bare er generelt slepphendt, kan en solid mobiltelefon gjøre livet enklere.

Ikke bare bygningsarbeidere, men også skolebarn og turfolk kan ha nytte av en ekstra solid mobiltelefon.
Publisert Sist oppdatert

Robuste mobiler – eller toughphones – er mobiltelefoner som tåler ekstra tøff belastning. Jobber du utendørs, er de nesten uunnværlige.

Men også friluftsfolk og andre som ikke har tid til å passe ekstra godt på elektronikken, kan være i kjøpergruppen. De første toughphones var enkle basismobiler i en hard innpakning. De kunne ringe, sende SMS og – på en god dag – også ta bilder.

Hvis det skulle være noe helt spesielt, var også GPS med i pakken. Etter hvert kom også de robuste smartmobilene. De siste par årene har det skjedd en del i dette segmentet.

De fire modellene i denne testen representerer det nyeste innenfor smartmobiler med hardt skall.

Samsung Galaxy Xcover 3: Robust budsjettmodell til skolesekken (terningkast: 4)

Xcover 3 byr ikke på teknologiske revolusjoner, men til gjengjeld mye vanntett snusfornuft. Det er den mest diskré mobilen i testen – og den billigste. Hvis du bare skal ha en budsjettmobil du ikke trenger å passe på, er den perfekt.

I praksis er dette en standardmobil som er utstyrt med en beskyttende støtfanger hele veien rundt. Teknologisk sett befinner deg seg ikke akkurat i frontlinjen.

Skjermen er med 4,5» den minste i testen. Oppløsningen på 800 x 600 punkter er ok, men det vil ikke være noen fornøyelse å jobbe med regneark i Google Sheets.

Prosessoren er en 1,5 GHz med fire kjerner. Det er 1,5 GB RAM og 8 GB lager. Det dekker de flestes behov, men liker du å installere nye apper daglig, og har mange kjørende i bakgrunnen, blir det raskt for lite.

Fakta:

Operativsystem: Android 5.1

Kamera: 5 Mp (bak), 2 Mp (front)

Mål: 70,1 x 132,9 x 10,0 mm (BxHxD)

Vekt: 154 gram

Pris: 1.985 kr

LG V10: Luksusmodell med skuldre av stål (terningkast: 5, SPESIELT ANBEFALT)

V10 er strengt tatt ikke en toughphone, men en solid bygget 5,7» luksus-phablet – og faktisk produsentens toppmodell. De har to skjermer: en 5,7» hovedskjerm i 2K-oppløsning, og en hjelpeskjerm som utgjør en smal stripe langs toppen.

På LG-vis er betjeningsknappene plassert på baksiden. Selv om V10 ikke markedsføres som toughphone, klarte den dropptesten. Imidlertid måtte baksiden klikkes på plass, som hos Samsung.

Da produsenten ikke markedsfører denne mobilen som støv- og vanntett, har vi ikke foretatt noen test i vann. Ingen annen mobil i denne testen kommer ytelsesmessig i nærheten av V10, selv om den ikke er helt på nivå med de beste premium-smartmobilene.

Også prisen er i toppsjiktet. Kort batteritid kan bli et problem på de lange fjellturene.

Fakta:

Operativsystem: Android 5.1

Minne: 4 GB RAM, 64 GB lager, microSD opp til 200 GB

Kamera: 16 Mp (bag), 2 x 5 Mp (front)

Mål: 79,3 x 159,6 x 8,6 mm (BxHxD)

Vekt: 192 gram

Pris: 6.490 kr

Runbo F1: Til den motebevisste verktøykassen (terningkast: 5, BEST I TEST)

F1 fra kinesiske Runbo er ikke bare den fysisk største i testen, men også den som tydeligst signaliserer «toughphone». Den er maskulint elegant, har plass til to sim-kort, og batteriet varer og varer.

Selv om mobilen er på størrelse med en fiskefilet, er 5,5»-skjermen faktisk en anelse mindre enn på LG V10. Oppløsningen er også «bare» Full HD.

Runbo F1 taklet både vann- og dropptesten uten det minste tegn på stress. De kraftige plasthjørnene absorberte slaget hver gang.

Runbo F1 er dyr, og på ingen måte diskré. Men den tåler det aller meste, så lenge du ikke kjører over den med en bil.

Og hastighetsmessig er den nesten på nivå med sivile toppmobiler. Hvis du har en jobb eller en interesse som krever at du kan kjøre de tyngste appene i de barskeste miljøene, er den uten konkurranse.

Fakta:

Operativsystem: Android 4.4 (5.1 fra januar)

Minne: 2 GB RAM, 16 GB lager, microSD-kort opp til 64 GB

Kamera: 13 Mp (bak), 5 Mp (front)

Mål: 91,0 x 171 x 15,2 mm (BxHxD)

Vekt: 313 gram

Pris: 5.995 kr

CAT S40: Merkevare uten spesielle fordeler (terningkast: 3)

Du kan få en mobil med samme navn som gravemaskinen og støvlene dine, men du må betale for det. Designet er tillitvekkende, og 4G er på plass. Skjermen er lyssterk, med en behagelig, litt varm fargetone. Kontrasten er ikke på nivå med den fantastiske skjermen hos LG V10, men likevel nest best i testen.

Men CAT S40 har den minste og tregeste prosessoren, og er utstyrt med minst RAM, bare 1 GB – og det er for lite i en moderne smartmobil.

Her står ikke ytelsen står ikke i stil med prisen. Man får mer for pengene alle andre steder.

Fakta:

Operativsystem: Android 5.1

Minne: 1 GB RAM, 16 GB lager, microSD opp til 64 GB

Kamera: 8 Mp (bak), 2 Mp (front)

Mål: 74,1 x 144,9 x 12,5 mm (BxHxD)

Vekt: 185 gram

Pris: 3.990 kr

Powered by Labrador CMS