Stavanger

Bobler av ideer i regionen

Det er snart 10.000 bedrifter i Stavanger. I løpet av fjoråret økte antallet med 265. NHO Rogaland synes det skjer mye spennende i regionen.

Regiondirektør Hallvard Ween i NHO Rogaland gleder seg over at det spirer og gror i næringslivet i regionen.
Regiondirektør Hallvard Ween i NHO Rogaland gleder seg over at det spirer og gror i næringslivet i regionen.
Publisert Sist oppdatert

Også i nabokommunene Sandnes, Sola og Randaberg er det en økning i antallet bedrifter. Sandnes har nå vel 5300 bedrifter, mens Sola har nær 2000 viser tall fra Statistisk sentralbyrå, SSB.

- Det er ikke uventet at det blir flere bedrifter i regionen, for det bobler noe voldsomt der ute. Vi ser både en utvikling i de store selskapene, og i tillegg får vi nye bedrifter som kommer til. Det er fantastisk spennende, sier regiondirektør Hallvard Ween i NHO Rogaland.

Kun Oslo, Akershus og Hordaland har flere bedrifter enn vårt fylke. I SSB sine tall blir geografiske underavdelinger i et selskap regnet som en bedrift.

Økt antall nye

Tabellen over antall bedrifter viser at vel halvparten av dem ikke har noen ansatte. Det betyr ikke at det ikke er aktivitet i bedriftene. For eksempel er det mange enkeltpersonforetak der kun eier jobber.

Det er også en stor andel bedrifter med under ti ansatte. I Stavanger utgjør de nær en tredjedel av alle bedriftene, mens 32 bedrifter har over 250 ansatte.

En annen positiv trend i Stavanger er at antall nye foretak som blir registrert er økende, etter en nedgang siden slutten av 2008 til i fjor høst. I første kvartal i år er det registrert 336 aksjeselskap og enkeltpersonforetak i kommunen.

Hallvard Ween håper de nye bedriftene som starter opp også ser utover fylkets og landets grenser.

- Vi har nå en frodig hekk rundt oss, men vi lever i og av verden. Det gjør at vi må ta innover oss svingningene som er der ute. Markedet i Norge er også begrenset, og vi må ut hvis vi skal gjøre noe større, sier regiondirektøren i NHO.

Helt avgjørende

Ragnar Tveterås, leder i Senter for Innovasjonsforskning mener det er interessant å se på motivet for å etablere nye bedrifter. I perioder der arbeidsledigheten stiger blir personer som mister jobben «tvunget» til å etablere bedrifter. Tveterås tror det i begrenset grad gjelder vår region siden vi ikke har noen stor ledighet.

- Jeg vil tro at bedriftene som etableres har noen gode ideer som gjør at de kan være levedyktige. Det er helt avgjørende for en region at nye bedrifter starter opp. En region kan ikke leve av, og få nok tilførsel av arbeidsplasser i eksisterende bedrifter, sier Tveterås.

Han trekker fram alt det unike og nyskapende som skjer innen olje- og energisektoren i vår region.

- Vi har sett mange spennende etableringer som bygger på ny teknologi. Hvis de lykkes får de ofte en omsetning i 100 millionersklassen etter få år, sier senterlederen.

Historien har vist at i perioder med høy grad av bedriftsetablering, er det vanligvis en netto tilførsel av arbeidsplasser. Både Ween og Tveterås mener det hadde vært spennende å se hvilke næringsområder de nye bedriftene kommer innen.

Powered by Labrador CMS