Innenriks

Å få behandling der man bor

Den sentraliserte psykiatriske institusjonen er en avleggs ordning som er i ferd med å avvikles. I denne overgangsfasen er det DPS (distriktspsykiatrisk senter) som tar over behandling av psykisk syke personer. Å få behandling der man bor er en god tanke.

På Holmlia har vi DPS som ble etablert i 1993. Vi har egen poliklinikk hvor det er ansatt fagpersonell med bred kompetanse. DPS har en seksjon for dagbehandling og rehabilitering som gir tilbud til pasienter som har behov for langvarige og omfattende tjenester både fra bydel og spesialisttjenesten med åpent hus og kursvirksomhet for mennesker med psykiske problemer. (Datakurs livsstil kosthold og mosjonskurs og kurs i hvordan man skal kunne leve med og mestre sykdom. Andre tilbud er Internasjonal kvinnegruppe og familiegruppe.)

DPS har også enheter for døgnbehandling. Vi har også en avlastningsenhet. Disse tiltak er med på å skape en meningsfull og trygg tilværelse for psykisk lidende. Tilbudet i DPS fører til mindre sykdom og færre innleggelser i de store «asylene».

I 2003 tok Gunvor Orderud (avd. sjef for Søndre Oslo DPS) initiativ til å starte et brukerråd ved Holmlia DPS. Rådet fungerer som et bindeledd mellom brukere og behandlere. Brukerrådet er opprettet for å ivareta pasienter og pårørendes interesser. Vår viktigste oppgave i brukerrådet er å utforme og kvalitetssikre tjenestetilbudet til pasientene. Brukernes medvirkning er viktig. Rådet kan blant annet uttale seg om politiske beslutninger som vil ha betydning for pasientene.

Opprettelse av brukerrådet gir brukerne bedre innflytelse og medbestemmelsesrett i psykiatrien noe som er en utvikling i riktig retning. Brukerrådet har som målsetting i 2005 å få mer brukermedvirkning. Dvs. å få til et samarbeid mellom pasient og behandler. Dette er i tråd med pasientrettighetsloven.

Konsulent Katrine Hippe har ført i penn en utredning om ambulante team hvor en av modellene er at man får øyeblikkelig hjelp eller behandling i hjemmet for å unngå innleggelser i den sentraliserte psykiatrien. Det anbefales at et eventuelt ambulant team blir mobilt og kan oppsøke den syke og tilrettelegge i hjem skole og på arbeidsplasser. 10. juni blir det avgjort om vi i Søndre Oslo DPS får et ambulant team.

Det er viktig å bli møtt med respekt omsorg og kunnskap for å forebygge et langvarig sykdomsbilde og forhindre negativ utagering. Jeg håper politikerne fortsatt vil støtte utvikling av desentralisert psykiatri. De brukerne jeg har vært i kontakt med er i all hovedsak fornøyd

og mener at DPS er en god utvikling.

May Bente Lie

medlem av Brukerrådet

Søndre Oslo DPS

Powered by Labrador CMS