Innenriks

Nå starter strømkrigen i Stortinget

Frps Sylvi Listhaug og Sps Trygve Slagsvold Vedum har minst tre viktige ting felles.

For det første leder både Sylvi Listhaug og Trygve Slagsvold Vedum partier som frivillig har forlatt en koalisjonsregjering før tiden på grunn av politisk bråk og uenighet. Listhaug var nestleder i Frp og frontet partiets exit fra Erna Solbergs borgerlige firepartiregjering på en pressekonferanse i januar 2020, sammen med daværende partileder Siv Jensen.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum frontet på sin side Senterpartiets exit fra Jonas Gahr Støres topartiregjering i forrige uke, sammen med parlamentarisk leder Marit Arnstad.

For det andre er begge partier også ihuga motstandere av EUs 4. energimarkedspakke, som var den saken som førte til Sps exit. Og for det tredje er begge partier imot et fremtidig medlemskap i EU.

Sylvi Listhaug

Ny dynamikk

Sps exit fra Støre-regjeringen skaper dermed nå en helt ny dynamikk i Stortinget, særlig på strøm- og energifeltet. Nå som Sp har «sluppet fri» fra Arbeiderpartiet og regjeringen, kan de gå inn i uvante allianser med partier som Frp, Rødt og SV for å endre energipolitikken på områder der Ap og Høyre gjerne er helt enige. Vedum har uttalt til NTB at han håper deres nye politikk i Stortinget vil sette i gang «ganske tunge og omfattende debatter om en ny energipolitikk i Norge».

I stedet for å bare innføre en ny makspris på strøm, som Støre og Ap vil nå med sin «Norgespris», ønsker Vedum å gå løs på hele systemet med sin nye energipolitikk.

Her vil Sp få skarp konkurranse fra de tre andre partiene som utgjør det vi kan kalle «den nye strøm-opposisjonen» i Stortinget. De må nå slåss innbyrdes for å få støtte i Stortinget for egne strømforslag. Men de står altså på samme side i «strømkrigen» mot partier som Ap, Høyre og Venstre, som ikke ønsker en endring av selve systemet.

Selv om Sp, Frp, Rødt og SV ellers er uenige om mye annet, snakker de samme språk i strømstriden: De ønsker nasjonal kontroll over norske kraftressurser, og er imot at Norge skal være en del av EU-markedet.

Les også: Derfor er Odd Nerdrum så kontroversiell i kunstmiljøet (+)

Vil stoppe Melkøya

Allerede tirsdag, før Vedum har fått gitt fra seg statsrådsnøkkelen til kontoret sitt i Finansdepartementet, kommer Sp til å fremme et forslag om å stanse Aps plan om å elektrifisere Melkøya. Her får de følge av både SV, Rødt og Frp i Stortinget, som fremmer lignende forslag.

Listhaug er helt klar på at de vil stoppe regjeringens Melkøya-pakke i Finnmark, som innebærer elektrifisering av gassanlegget utenfor Hammerfest.

– Det vil jo støvsuge en hel landsdel for kraft og gjøre det veldig dyrt for både folk og bedrifter og gjøre at mange industribedrifter ikke kan etablere seg. Det er jo et direkte skadelig vedtak som kommer til å gå utover prisene, sier hun til Dagsavisen.

Men selv om Sp og Frp er enige om Melkøya og EUs 4. energimarkedspakke, sår Listhaug tvil om at Sp har troverdighet på dette området.

– Vi har tidligere fremmet forslag om billig strøm som har blitt stemt ned av Vedum gang på gang. Så kommer han nå, noen få måneder før valget og er veldig bekymret for prisene. Det burde han vært for lenge siden. Du får ikke en ny kurs med Sp. Det tror jeg velgerne ser, mener hun.

Les også: Dette får etterlatte av din pensjon når du dør (+)

Ønsker ny kurs

Hun ser likevel for seg at Sp og Frp kan få til noe sammen i Stortinget.

– De kan jo begynne å støtte forslag som vi har fremmet nå i tre år, og som de har stemt ned. Jeg håper jo selvsagt på at vi får flertall for den politikken som vi ønsker: Lavere priser, kontroll på utenlandskablene, bygge ut mer vannkraft, stoppe elektrifiseringen av sokkel, sier hun.

Hun utelukker heller ikke at Frp kan stemme for forslag fra Sp.

– Men vi inviterer absolutt flere til å støtte våre forslag, og kommer selvsagt til å fremme dem for Stortinget. Så vi ønsker jo en ny kurs, og håper selvsagt at vi greier å samle støtte for å få til det.

Les også: Derfor forlater de Arbeiderpartiet: – Partiet jeg meldte meg inn i finnes ikke lenger (+)

Marit Arnstad

To drømmeregjeringer

Listhaug nikker når Dagsavisen minner om at Frp og Sp har tidlig exit fra regjering felles. Men situasjonen er ikke lik, mener hun.

– Dette her vil jeg si er helt annerledes. Man skal huske på at Sps drømmealternativ var en regjering bestående av Sp og Ap. Det er den regjeringen de forlater nå. Det vi gjorde, var at vi gikk ut av en regjering med fire partier, der det strengt tatt bare var ett av disse partiene vi ønsket å regjere med, sier Listhaug til Dagsavisen, og tenker på Høyre.

For selv om Frp formelt gikk ut fordi de var uenige i Solberg-regjeringens vedtak om å hente en IS-kvinne og hennes barn hjem fra Syria til Norge, så hadde det lenge ulmet under overflaten med uenighet om ulike saker. Frp var særlig i klinsj med Venstre om klimatiltak, og la aldri skjul på at deres drømmeregjering besto av Frp og Høyre.

– Når vi går til valg til høsten på Frp og Høyre, så er det jo fordi det var en regjering som fungerte godt, styrte Norge i fire år, og ble gjenvalgt. Det er jo ikke tilfelle for drømmeregjeringen til Vedum, sier Frps leder.

Les også: Lars West Johnsen: Verdens mektigste har forstått verdien av informasjonskontroll

Ny Frp-exit?

Men Sp og Frp har enda en ting til felles: De vil ikke sitte i en regjering som innfører direktiver fra EUs 4. energimarkedspakke. Nå har Sp tatt ut skilsmisse med Ap på grunn av dette. Kan det tenkes at Frp vil forlate en borgerlig regjering dersom også Høyre insisterer på å innføre EU-direktiver på energifeltet?

– For her er jo Høyre og Frp helt uenige?

– Vi er helt klare på det at norsk energipolitikk må bestemmes i Norge og ikke Brussel, sier Listhaug.

– Vi er tydelige på at vi ikke ønsker at Norge skal knyttes tettere til Brussel på energiområdet. Det er et dysfunksjonelt marked. Vi er ikke tjent med det, understreker hun.

– De som ønsker at Norge skal gjøre det får stemme på Høyre, de som ikke ønsker det får stemme på oss. Og så er det velgerne som kommer til å avgjøre styrkeforholdet, sier Frps leder, og legger til:

– Høyre og Ap er enige i denne saken, og dessverre i en del andre saker. Det er det jeg tror som har gjort at Frp har vokst: De synes at Høyre og Arbeiderpartiet har blitt ganske like på en del områder.

Les også: Hilde Restad: Trump tar oss tilbake til kolonitiden

Mer fra Dagsavisen