– At både Unio og Akademikerne stiller spørsmål ved Rikslønnsnemnda sin legitimitet setter i spill et viktig instrument for det velfungerende partssamarbeidet i norsk arbeidsliv. Å rykke deler av dette systemet opp ved roten gjennom mistillit vil skape økt polarisering og uro, sier YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
Vil ha «nøytral nemnd»
YS-lederen, som representerer en partipolitisk uavhengig hovedorganisasjon med 240.000 medlemmer, uttrykker selv stor tillit til Rikslønnsnemnda, som er en fast lønnsnemnd for arbeidskonflikter som partene ikke greier å løse ved vanlig mekling. Vanligvis har denne institusjonen høy legitimitet i norsk arbeidsliv. Men etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i både Akademikerne og Unios streiker, har det skjedd noe.
Unio krever nå at den nåværende nemnda blir satt til side og at Stortinget oppretter det de kaller en nøytral nemnd når deres konflikt skal behandles. De har også sendt brev til Arbeids- og inkluderings departementet (AID) der de ber om en habilitetsvurdering av den nå værende nemnda. Akademikerne vil også ha en habilitetsvurdering av nemnda. I saker som angår staten består den av tre nøytrale medlemmer, LO stats leder, statens personaldirektør, samt en representant fra hver av partene.
– Det kan svekke Rikslønnsnemndas legitimitet dersom LO deltar i behandlingen av vår sak, gitt deres tydelige standpunkt i en konflikt som dreier seg om Akademikernes og Unios tariffavtaler, uttalte leder i Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg i en pressemelding onsdag.
Les også: Han er soleklar favoritt til å ta over etter Støre (+)
«Mistillitskortet»
YS kom selv til enighet med regjeringen om lønnen for sine statsansatte medlemmer, og gikk ikke i streik. Men YS-leder Hans-Erik Skjæggerud bekymrer seg på vegne av norsk arbeidsliv for at de andre partene i statsoppgjøret uttrykker så sterk mistillit til Rikslønnsnemnda. Han mener det er helt legitimt å diskutere nemndas sammensetning, og sier at også YS er kritisk til det nære båndet mellom Ap og LO i trepartssamarbeidet.
– Men det er stor forskjell på å diskutere nemndas sammensetning, og det å trekke «mistillitskortet», sier Skjæggerud til Dagsavisen.
– Når vi begynner å stille grunnleggende spørsmål knyttet til tilliten til selve nemnda, så skjelver hele systemet. Da vil vi få en økende uro og en politisering av arbeidskonflikter som vi ser i andre deler av verden. Som i USA, der folk har nærmest ingen tillit til hverandre eller til institusjonene. Eller i Frankrike, der konflikter tas ut ved å brenne dekk i gatene. Svekkes vår tillit til hverandre i Norge også, kan slike tilstander like godt slå inn i norsk arbeidsliv, frykter YS-lederen.
Les også: Hvor bør dra for å unngå ekstreme hetebølger i sommer? (+)
– Vi er skeptiske
I Unio mener de at påstandene fra YS er overdrevne og urimelige, og at det er useriøst å referere til forholdene i USA og Frankrike.
– YS vet utmerket godt at Unio ikke på noe tidspunkt har uttrykt mistillit til Rikslønnsnemnda som sådan. Den har en viktig og nødvendig funksjon, sier Unio-leder Ragnhild Lied i en e-post til Dagsavisen.
– Men vi er skeptiske til nemndas sammensetning. Derfor har vi bedt om å få rikslønnsnemndsbehandling uten LO Stat og statens personaldirektør som medlemmer, altså en nøytral og upartisk nemnd. Lønnsnemndsloven åpner for en slik løsning, sier Lied, som hevder at også YS tidligere mente nemndas sammensetning burde endres.
Hun viser til et felles brev de tre organisasjonene i februar 2019 sendte til daværende arbeidsminister Anniken Hauglie (H), der de sammen ber departementet arbeide for «å sikre at Rikslønnsnemnda sammensettes på en måte som gir nemnda den nødvendige legitimitet».
Les også: – Regjeringen og LO har sammen hatt en uredelig maktbruk
– Dramatisk melding
I Frp mener de det er «veldig alvorlig når et så stort fagforbund som Unio uttrykker mistillit til Rikslønnsnemnda», og at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) bør kalles inn til Stortinget for å redegjøre for saken. Brenna hadde ikke anledning til å kommentere Frps forslag i Dagsavisen fredag.
Også FAFO-forsker Kristine Nergaard har reagert sterkt på at en så sentral aktør som Unio har uttrykt en så sterk og generell mistillit til Rikslønnsnemnda.
– Hvis vi skal ta det bokstavelig at de ikke stoler på en så sentral institusjon som Rikslønnsnemnda, så vil jeg si at det er en ganske dramatisk melding, sa hun til VG onsdag.
Les også: LO-lederen til frontalangrep på Unio og Akademikerne