Nyheter

Regjeringen snur om krigsseilerne: Oscar får hjelp

Nå vil regjeringen likevel sikre sykehjemsopphold for krigsseilere.

Helt siden historien om Oscar Anderson (102) ble kjent har fagbevegelsen og opposisjonspolitikere presset på for å endre ordningen, slik at også de få gjenlevende krigsseilerne i utlandet skulle få en trygg og verdig alderdom.

Regjeringen, med arbeidsminister Tonje Brenna i spissen, var lenge klar på at dagens ordning var god nok, selv om det gjorde at slike som Anderson kunne risikere å stå uten hjem og omsorg. Nå snur de.

Bakgrunn: Om noen uker kan krigsseileren Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin

«Regjeringen tar nødvendig grep og vil tilpasse regelverket slik at krigsseilere som bor i utlandet kan få dekket egenandeler ved opphold på sykehjem der, i likhet med krigspensjonister bosatt i Norge», skriver Arbeidsdepartementet i en pressemelding.

Les også: Overtar pasienter fra det offentlige – tjener seg søkkrike

Samme rettigheter

Krigspensjonistene beholder pensjonen sin uavhengig av hvor de bor eller statsborgerskap. Imidlertid kan forskjeller i velferdstilbudet i ulike land gi ulike levekostnader for krigspensjonister bosatt i utlandet, skriver Regjeringen.

Tilpasningen regjeringen nå gjør, gir krigspensjonister mulighet til å søke Nav om å få dekket normale egenandeler til varig opphold på sykehjem, hvis landet de bor i ikke dekker det, mot at krigspensjonen reduseres på samme måte som krigspensjonister som bor på sykehjem i Norge.

Det betyr at de får beholde 37 prosent av pensjonen sin. Som tidligere, kan krigspensjonister få dekket utgifter til medisinsk behandling på sykehjem gjennom Nav.

Dette gir tydeligere likebehandling av krigspensjonister uansett hvor man bor. 

– Regjeringen tar nødvendige grep som på en målrettet og god måte vil sikre en trygg og verdig alderdom til krigspensjonister, herunder krigsseilere, innlagt på syke- eller aldershjem i utlandet, på lik linje med om de hadde vært bosatt i Norge, sier Brenna i pressemeldingen.

Les også: Over en million kroner er samlet inn til Oscar (102)

Takker Frp 

– Dette er meget bra, men man må berømme opposisjonen på Stortinget som satte ny fart i saken og sikret en løsning. Her skal blant andre Dagfinn Olsen (FrP), Anna Molberg (H) og Ole André Myhrvold (Sp) få mye av æren, sier Stian Grøthe i Norsk Sjømannsforbund.

Grøthe har jobbet med denne saken både politisk, og for en økonomisk dugnad slik at Anderson ikke havnet i en campingvogn.

Regjeringen tar sikte på at endringen trer i kraft 1. juli.

Les også: Snart vil tusenvis av fattige nordmenn miste bostøtten og ekstra strømstøtte

Les også: Kjønnsforsker knuser myter om «tinderfisert sexkultur»

Les også: Skrev bok om livet som fattig: – Lærte tidlig at det lønner seg å holde kjeft

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen