Nyheter

– Mus tar rotta på biler og campingvogner

Etter at mus hadde spist seg gjennom en Toyota personbil, 2014-modell, måtte bilen kondemneres.

Det forteller Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

– Musene gnagde hull i tak, interiør, elektriske komponenter og innvendig antenne. De hadde bygget bol ved reservehjulet bak i bilen, utdyper Voll.

Skadeomfanget ble beregnet til 60.000 kroner, og det førte altså til at bilen ble kondemnert.

– Også motorsykler

Nylig snakket Dagsavisen med senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges Automobilforbund (NAF). Han advarte mot mus som trekker inn til varmere steder – som garasjer, når det blir kaldere om høsten.

– I en bil er det mange fristelser for smågnagerne. Setetrekk med tilhørende foring smaker ofte godt. Ledninger er en sikker vinner, og noen finner også registerreima på bilen veldig smakfull. Så det er enkelt for musene å finne en full middag i en bil, uttalte Sødal.

Det kan Arne Voll i Gjensidige så absolutt bekrefte.

– Hver dag gjennom hele året er det flere som får uønsket besøk i kjøretøyet sitt. Mus tar rotta på biler og campingvogner. Også motorsykler er utsatt, forteller Voll.

– De aller fleste skadene skjer ved at mus klatrer opp og inn i motorrommet og begynner å gnage på ledninger og elektriske komponenter. Det er også her de finner veien videre inn i kupeen. Da er det ofte seter og interiør som ender opp med store skader.

– Vi har flere saker hvor skadeomfanget har ligget på mellom 50.000 og 100.000 kroner, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige, om skadene mus kan gjøre på biler.

Fanget seks mus

– Eksakte skadetall er vanskelig å finne, men vi har tidligere gjort beregninger som viser at rundt 500 biler og campingvogner blir gnagd i stykker årlig for rundt 10–15 millioner kroner. I perioder med museår kan dette tallet stige betraktelig. Det er nok også en del mørketall med mindre skader som ikke blir meldt eller oppdaget, fortsetter Voll.

– Vi har flere saker der mus har gnaget i stykker interiør, hvor skadeomfanget har ligget på mellom 50.000 og 100.000 kroner, og noen ganger høyere.

Voll har også et par andre eksempler på «museangrep» i den størrelsesorden:

  • Via ledninger fra batteriet kom mus seg inn i førerhuset på en nyere bobil til 1 million koner. Skadene på ledninger, elektronikk og interiør beløp seg til nærmere 100.000 kroner.
  • Etter å ha kjøpt en nyere bruktbil, oppdaget og fanget en kvinne seks mus i motorrommet og i kupeen, men først etter at musene hadde påført bilen skader for 50.000 kroner.

Forsikringsselskapet Tryg har så langt i 2023 registrert 87 saker om museskader på biler.

– Hittil i år har vi dekket kostnader på vel 2,2 millioner kroner. Det vil si rundt 25.000 kroner i snitt per skade, opplyser Torbjørn Brandeggen, senior kommunikasjonsrådgiver i Tryg.

5–6 millimeter

– Mange tror at så lenge bilen er låst, går det greit. Men det er nok noen som opplever at så ikke er tilfelle, fortsetter Arne Voll i Gjensidige.

Ifølge ham trenger nemlig mus bare en åpning på 5–6 millimeter for å komme seg inn et sted.

Han har følgende tips til bileiere som vil unngå museskader:

  • Ikke parkér i områder hvor det er kjent at det er mye mus.
  • Ved skade, flytt bilen til et annet sted.
  • Bruk musefeller i garasjer eller steder du vet det kan være mus.
  • Ikke la matrester og annet ligge igjen i bilen. Dette gjelder spesielt i bobiler og campingvogner.

Det kan lønne å følge disse tipsene.

– For å må dekket museskader må en ha kasko og en blir trukket avtalt egenandel ved skade, forteller Voll.

– Slike skader er ikke dekket ved ansvar og delkasko, påpeker Torbjørn Brandeggen hos Tryg.

– Det vil dermed si at egenandelen varierer mellom 1.500 og 3.000 kroner ved museskader, avhengig av kundens valg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen