Nyheter

Se direkte: Charles kronet til Storbritannias konge

Charles III ble under en høytidelig seremoni i Westminster Abbey kronet til konge av Storbritannia.

På veien fra Buckingham Palace via The Mall i typisk engelsk regnvær passerte de titusener av jublende briter og tilreisende utlendinger, hvorav noen hadde campet i flere dager for å få den beste plassen til å se kongeparet passere på vei til Westminster Abbey.

«God Save The King»-ropene gjallet hele veien mens prosesjonen rullet framover, men det var også protester fra republikanere som ropte «Not My King». Flere demonstranter har i løpet av morgenen blitt pågrepet.

Da Charles og Camilla gikk inn i kirken, ble de møtt i døra av erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som har ansvaret for å krone og salve den nye kongen, og trompeter og God Save the King-rop.

Charles har allerede vært kong Charles III siden hans mor dronning Elizabeth døde i september i fjor, men selve den fargerike kroningsseremonien holdes lenge etter at sørgeperioden er over.

Se seremonien her:

Tusen år gammel tradisjon

Seremonien følger en tusen år gammel intrikat tradisjon, og alle konger og dronninger som har blitt kronet i løpet av de mange århundrene, ville kjent igjen de fleste av innslagene, fra den mange hundre år gamle tronstolen til St. Edward’s Crown og salvingen som symboliserer tilknytningen til den kristne Gud.

Men den er lettere justert til det 21. århundre, blant annet ved at representanter for andre religioner i det etter hvert så mangfoldige Storbritannia spiller en rolle. Kongen er ikke lenger bare øverste leder av Church of England, men også konge for et stadig mer religiøst og etnisk mangfoldig land. Både det jødiske, det muslimske, det buddhistiske samfunnet og sikhene er representert.

Endret ordlyd

Da han avla den tradisjonelle eden om å regjere det britiske folk med «rettferdighet og nåde», var det en ørliten endring i ordlyden, fra å være troens forsvarer (defender of the faith) til å være troenes forsvarer (defender of the faiths).

Eden er den andre av fem elementer i det historiske to timer lange anglikanske kroningsritualet som har sine røtter i tusen års tradisjon. Han avla eden med hånden på bibelen og kysset etterpå den hellige boka.

Selve kronen, St. Edward’s Crown, som erkebiskopen plasserte på Charles’ hode, er av purt gull og brukes bare en gang i en konges regjeringstid.

Kongelige og vanlige folk

Da Charles og Camilla gjorde sin entre i den tradisjonsrike kirken, var alle de 2300 gjestene allerede på plass, fra kongelige og statsoverhoder fra andre land, blant dem kronprins Haakon og Mette-Marit, til kjendiser, politikere og flere hundre vanlige briter som var heldige nok til å bli invitert.

Tronfølgeren prins William og hans kone prinsesse Catherine satt på første rad sammen med andre i den nære familien, mens prins Harry var plassert på tredje rad. Han kom uten sin kone hertuginne Meghan fra USA for å være med på kroningen av faren. I den andre enden av tredje rad satt prins Andrew, som er fratatt sine rojale plikter som følge av overgrepsanklager. Han ble buet da han kom til kirken.

Kroningen er den første på 70 år, da Elizabeth II ble kronet, og den første av en konge siden Charles’ bestefar i 1937.

Dianas designer

Kong Charles og dronning Camilla skimtes så vidt i den kongelige vognen på vei til kroningen. Det eneste man vet om Camillas omtalte kroningskjole foreløpig er at den er hvit. Og designet av Bruce Oldfield.

Bruce Oldfields navn har blitt synonymt med britisk motearv og crème de la crème av landets couture, noe som skrudde opp forventningene til en virkelig storslått kreasjon for Camilla til kroningen. Hvitt og gull kan så vidt skimtes gjennom vinduene i vognen.

Kong Charles og dronning Camilla er på vei til Westminster Abbey for å krones. Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB

Han er en av Storbritannias mest kjente designere, har kledd opp kjendiser og offentlige personer i en årrekke - alt fra medlemmer av det britiske aristokratiet som prinsesse Diana til medlemmer av Hollywood-eliten som Barbra Streisand, Catherine Zeta-Jones og Helen Mirren. En av de mest kjente kjolene han designet for Diana er den sølvfargede gallakjolen hun bar til en premiere i 1985. Prinsessen skal, i følge Mail Online og Oldfield selv, ha ønsket å bli8 kledd opp som om hun skulle i bryllup hver eneste dag, men droppet han som designer etter separasjonen fra Charles fordi stilen hennes endret seg.

Det var Dynastiet-stil over Dianas sølvfargede Bruce Oldfield-kjole som hun bar på filmpremiere i 1985.


Siste gang Storbritannia så en kroningskjole var under den avdøde dronning Elizabeth IIs kroningsseremoni i 1953. Hun hadde på seg en kjole i silkesateng med korte ermer og stort skjørt med forseggjort broderi med gullhornperler, diamanter og perler. Kjolen ble designet av Norman Hartness, som i all etterttid ble en av dronningens favorittdesignere.

Elizabeths koroning i 1953.

Det norske kronprinsparet har ankommet kroningen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er på plass i Westminster Abbey for å overvære kroningen av Storbritannias kong Charles.

TV-bilder viser at kronprinsparet sitter i forsamlingen inne i kirken sammen med flere andre lands kongelige, deriblant Sveriges kong Karl Gustaf og kronprinsesse Victoria.

De kongelige gjestene var blant de siste til å ankomme kirken før kroningsseremonien starter. Også flere medlemmer av kong Charles’ egen familie ankom kirken før kongen selv, deriblant hans søsken og barn.

Nyeste fra Dagsavisen.no: