Nyheter

Christine McVie lagde perfekt popmusikk

Christine McVie fra Fleetwood Mac er død, 79 år gammel. Da hun slo igjennom var hun kjent som Christine Perfect. Det var ikke tilfeldig.

I høst oppsto det usikkerhet rundt helsetilstanden til det tidligere Fleetwood Mac-medlemmet Lindsey Buckingham, etter at han på kort varsel avlyste en lang turné. Så var det i stedet Christine McVie som gikk bort først, 79 år gammel. I en melding fra familien står det at hun døde fredelig, med sine nærmeste rundt seg. Christine McVie og Lindsey Buckingham lagde et album sammen i 2017, som i praksis ble det siste vi hørte på plate fra Fleetwood Mac som de fleste kjente dem.

Christine McVie var til å begynne med kjent som Christine Perfect. Det var til og med hennes virkelige navn. Hun sang i den britiske bluesgruppa Chicken Shack, og fikk en hitsingel med «I’d Rather Go Blind» i 1969. Hun giftet seg med Fleetwood Mac-bassisten John McVie, ble med i gruppa selv i 1970, og resten er stor pophistorie.

Fleetwood Mac sleit i første halvdel av 70-tallet, etter at grunnleggeren Peter Green og to andre gitarister sluttet med store personlige problemer. Christine McVie ble stadig mer sentral i lyden deres i årene som fulgte, men de fem første albumene hun var med på gikk upåaktet forbi. Lag dere gjerne en spilleliste med sangene hennes fra disse fem. Her var det mye fint som de færreste har hørt. Gruppa flyttet til USA, fikk med seg Stevie Nicks og Lindsey Buckingham, som allerede hadde laget et album sammen som duo. Fleetwood Mac ble et helt nytt band. De ble verdens største band, også.

Fleetwood Mac, Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, Christine McVie, Mick Fleetwood og John McVie med Grammyprisen etter at "Rumours" ble kåret til årets beste album fra 1977. 45 år etter selger den fortsatt mer enn det meste ellers.

Albumet som bare het «Fleetwood Mac» kom sommeren 1975. Christine McVie bidro med tre av albumets fineste og mest populære sanger, «Say You Love Me», «Warm Ways» og «Over My Head». Et år etter nådde den toppen av salgslista i USA, og gjorde forventningene til oppfølgeren «Rumours» skyhøye. John McVie foreslo tittelen fordi alle rundt dem snakket om de indre forholdene i gruppa. Alle medlemmene hadde vært gjennom opprivende skilsmisser, også herr og fru McVie, og de hadde forskjellige grader av narkotikaproblemer. Slik høres det aldeles ikke ut på «Rumours».

Midt oppe i et vanvittig privat kaos lagde de et av tidens flotteste popalbum. Med svært sterke sanger. Igjen var tre av de mest kjente laget av Christine McVie, «Don’t Stop», «Songbird» og «You Make Loving Fun». De høres så strålende opplagte ut, og hvis det gjør vondt er det langt under overflaten. Albumet var nr. 1 i USA i 31 uker. Det var en stund tidenes mest solgte album der, i påvente av «Saturday Night Fever». Den ga også gruppa et stort comeback i hele resten av verden.

Fleetwood Mac kom tilbake tre år senere med «Tusk». Der de gikk langt for å understreke at de ikke hadde tenkt å lage en opplagt oppfølger til «Rumours». «Tusk» kom bare på 8. plass på salgslisten i USA, og solgte fattige fire millioner. Fleetwood Mac gikk sakte, men sikkert i oppløsning, men kom senere sammen igjen, og igjen, både på konserter og plater, med litt varierende besetninger. Christine McVie sto bak deres to mest spilte sanger fra årene etterpå, «Little Lies» og «Everywhere», fra albumet «Tango In The Night» i 1987. Hun var ute mellom 1998 og 2014, men kom sterkt tilbake på konserter, og var fortsatt regnet som medlem av gruppa til hun døde. Nå blir hun husket som en av pophistoriens store sangere og låtskrivere. Men dere, husk å «don’t stop thinking about tomorrow». I tider som disse trenger vi en av verdens mest hemningsløst optimistiske sanger.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: