Nye takter

Peter Green fra Fleetwood Mac er død

Peter Green er død, 73 år gammel. Han grunnla Fleetwood Mac, men ble en av popmusikkens mest gåtefullt fortapte musikere.

60-tallsutgaven av Fleetwood Mac, med Peter Green som naturlig midtpunkt. De andre var John McVie, Danny Kirwan, Jeremy Spencer og Mick Fleetwood.

Fleetwood Mac har en mer forvirrende historie enn noen andre av rockens giganter. De ble et av det sene 70-tallets største band, men var også et av det sene 60-tallets største band, med en helt annen besetning.  I spissen for denne sto Peter Green. Det var han som først gjorde gruppa legendarisk i pophistorien. Green hadde et år bak seg i John Mayalls Bluesbreakers da han dannet Fleetwood Mac i 1967.

Les også: Fleetwood Mac-grunnlegger Peter Green er død

Gruppenavnet Fleetwood Mac kommer fra trommeslageren Mick Fleetwood og bassisten John McVie, som er de eneste som har vært med i gruppa siden starten. Vi er ikke vant til band som er oppkalt etter den bakre rytmeseksjonen, men dette har ført til at Fleetwood Mac har vært en rekke helt forskjellige grupperinger i årenes løp. Til å begynne med var Fleetwood Mac er rent bluesband. Anført av gitaristene Peter Green, Jeremy Spencer og etter hvert også Danny Kirwan. Debutalbumet begynner med «My Heart Beats Like A Hammer», og sånn høres de ut også.

Fleetwood Mac sto på scenen i Oslo flere ganger på slutten av 60-tallet. Noen av de beste TV-opptakene av dem fra denne tida er gjort av NRK. Å se disse gamle opptakene fra Oslo er en oppvisning i ungdommelig entusiasme. Gruppa var en umiddelbar sensasjon. Som fort begynte å lage låter med enda bredere appell, selv om singelen «Black Magic Woman» merkelig nok ikke ble en hit i 1968. Men tidlig i 1969 gikk de plutselig helt til topps med den bemerkelsesverdige instrumentalen «Albatross». Som utstråler fred og ro i sinnet, men ikke kunne vært lenger fra virkeligheten. For Peter Green var en plaget mann.

Les også: «Swift i ny drakt» (+)

Etter «Albatross» laget han «Man Of The World», på disse sidene anerkjent som en av verdens aller, aller fineste sanger. Om å ha alt det går an å ønske seg, utenom den ene store kjærligheten. Dette har aldri vært formulert vakrere, eller vondere. Men ikke så vondt at ikke denne singelen også ble en svært stor hit. Fleetwood Mac fikk enda en stor singelhit i 1969 med «Oh Well». Det er altså en populær misforståelse at det første Fleetwood Mac var ei gruppe for spesielt bluesinteresserte. I 1969 hadde de større suksess enn både The Beatles og The Rolling Stones i hjemlandet.

Framtida var lys. For Peter Green var den mørk. Han tok for mye LSD. Det sies at han angrep manageren med øks fordi han mente suksessen ga ham for mye penger. I mai 1970 sluttet han i gruppa, etter å ha notert seg for enda en stor hit med "The Green Manalishi".

- Det var Peter Green som startet Fleetwood Mac, og jeg var svært heldig som fikk spille sammen med ham. Han er en fantastisk person, fortalte Mick Fleetwood oss. Men han og John McVie har et sterkt overlevelsesinstinkt. Gruppenavnet vil jo uomtvistelig alltid være deres, selv om det først ble foreslått av Peter Green. De fikk med seg Christine Perfect, tidligere sanger i Chicken Shack og kjent fra hitsingelen «I'd Rather Go Blind» i 1969. Og senere enda bedre kjent som Christine McVie etter at hun giftet seg med bassisten. Jeremy Spencer forsvant derimot plutselig for å bli med i en religiøs sekt. Resten er en annen historie.

Les også: Mannen er tilbake i gatene (+)

Etter veldig mange år i utenforskap kom Peter Green tilbake til musikken, med både plater og konserter. Han gjestet Norge flere ganger. Jeg har selv sittet en hel kveld på gamle Smuget sammen med en god venn og kollega og sett beundrende på Peter Green ved sitt eget bord i den andre enden av lokalet. Det var aldri noe håp om at han skulle komme tilbake i god, gammel form, men han hadde allerede gjort mer enn man kan forvente av noe menneske i popmusikken.

En av de nyere gruppene som oftest sammenlignes med det senere Fleetwood Mac er amerikanske Haim. Men  da de spilte på Øyafestivalen i 2013 var det Peter Greens "Oh Well" de gjorde en fin versjon av. Innflytelsen hans kommer til å vare like lenge som musikken.

(Etter at denne artikkelen ble publisert har Lillebjørn Nilsen lagt til følgende kommentar på Twitter: "Lite kjent fun-fact: Lillebjørns HABA HABA ble født i en spontan jam med Christiania Fusel & Blaagress og Peter Green's Fleetwood Mac i garderoben i Centralteateret etter TV opptak  Popcorn i 1968!"