Nyheter

«Sámiid Ædnan»-stemmen er borte: – Vi tapte, men vant

Han joiket i Eurovision og skapte en ny norsk nasjonalsang: Mattis Hætta er død, 63 år gammel.

Mattis Hætta, som ble kjent da han joiket i Melodi Grand Prix i 1980, er død. Han ble 63 år gammel, melder NRK.

Meldingen om Hættas bortgang kom onsdag, skriver NRK.

Mattis Hætta vokste opp i Masi i Kautokeino kommune i Finnmark og ble 63 år gammel. Han døde som følge av sykdom.

Norgeskjent etter Melodi Grand Prix

Han ble norgeskjent over natta da han vant den norske Melodi Grand Prix i 1980 sammen med Sverre Kjelsberg med «Sámiid Ædnan». I den europeiske Eurovision-finalen ble det en 16. plass.

«Sámiid Ædnan» ga et internasjonalt publikum til det samiske folkets kamp for naturressurser.

Mattis Hætta (t.v) og Sverre Kjelsberg på Riksscenen for folkemusikk, under 30-årsmarkering for «Saamid Ædnan», 2010

– Alta-utbyggingen skapte oppmerksomhet rundt samefolkets sak. Og sangen vår satte det samiske folks rettigheter på dagsorden. Vi tapte, men vant, sa Mattis Hætta til Dagsavisen i 2010. Da opptrådte Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta på Riksscenen for folkemusikk i Oslo, i anledning 30-årsdagen for «Saamid Ædnan».

«Sámiid ædnan» ble opprinnelig skrevet om Alta-saken for Hålogaland Teater. Masi der Hætta vokste opp var en av bygdene som var foreslått lagd under vann i utbyggingen av Alta/Kautokeino-vassdraget. Mattis Hætta deltok selv i demonstrasjonene mot Alta-utbyggingen.


Det var Kjelsberg som inviterte Hætta til å joike i Eurovision-bidraget, og det var Hætta som kom med joiken «Saamid Ædnan», fortalte de til Dagsavisen i 2010.

– I utlandet opplever jeg ofte at folk tror «Saamid Ædnan» er Norges nasjonalsang. Og det er jo joiken de husker, fortalte Sverre Kjelsberg til Dagsavisen. Kjelsberg døde i 2016.

Kulturministeren: - Han brakte samisk kultur til de store massene


Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier at Hættas samfunnsengasjement satte sitt preg på det norske samfunnet.

– Den økte bevisstheten rundt samiske interesser på 70-tallet skal han ha sin del av æren for, sier Trettebergstuen til NTB.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) meiner kulturnæringa har mykje å glede seg over i forslaget til statsbudsjettet. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Mattis Hætta brakte virkelig samisk kultur til de store massene, selvsagt først og fremst med «Sámiid ædnan» i 1980, men også som skuespiller i en lang rekke produksjoner.

– Det skal vi være takknemlige for, sier kultur- og likestillingsministeren.


– Et stort tap

– Mattis var en pioner som samisk joiker. Det sier sametingsråd og sambygding Hans Ole Eira til iFinnmark.

Sametingsråd Eira sier til iFinnmark at Hætta var svært viktig for joikens fremgang.

– Særlig i den tiden da han var på topp. For da var ikke joik så godt kjent, og det fantes ikke så mange arenaer for joik. Det var viktig det han gjorde da, også for sameretten. Så Mattis var en pioner som samisk joiker. Derfor er det et stort tap for oss samer at en av våre mest kjente joikere har gått bort, sier Eira.

Spilte i «Kautokeino-opprøret»


Mattis Hætta jobbet også som skuespiller og medvirket blant annet i spillefilmen «Kautokeino-opprøret» og ungdomsserien «Hjerterått».

Skuespiller Mikkel Gaup sier til NRK at han har gode minner fra sitt vennskap med Hætta. De jobbet sammen på flere film- og TV-innspillinger.

– Han var en person med godt humør. Ikke bare var vi skuespillerkolleger, men vi var i slekt også. Veldig trist å høre om hans bortgang, sier Gaup til NRK.

– Jeg glemmer aldri da joik ble en landeplage, det var så stort for oss samer, sier Gaup som var ti år gammel da Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg vant den norske Melodi Grand Prix.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra Dagsavisen