Nyheter

– Vi er i dialog med landskapet og spiller foran, bak og i midten av publikum

For andre år på rad settes Hakkebakkeskogen opp som utendørsteater i Emmaus på Storhaug. Regissøren håper dette kan bli en årlig sommertradisjon.

Regissør Henrik Melsom Edvardsen og resten av Hakkebakkeskogen-gjengen på Storhaug har hatt sine siste øvinger før spilleperioden i gang lørdag 25. juni. De skal nemlig, for andre år på rad, sette opp Torbjørn Egners «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen».

Til daglig er Henrik Melsom Edvardsen ukependler fra Stavanger til sin jobb som sjefprodusent på Nationaltheatret. Under koronapandemien i fjor var Edvardsen pålagt hjemmekontor, noe som gjorde at han kunne realisere en gammel drøm om å etablere Nabolagsteateret sammen med barn og unge voksne i bydelen.

– Hvordan og hvor har du funnet alle medvirkende til oppsetningen?

– I fjor var det vanskelig. Det er få av skuespillerne jeg kjente fra før. Jeg kontaktet Bjørn Ravn Carlsen og Nina Godtlibsen fra Barne- og Ungdomsteatret på Rogaland Teater som hjalp meg, og jeg fikk anbefalt noen derfra. Barna i forestillingen kommer fra Storhaug skole, hvor jeg har snakket med lærere som har sett at disse barna har vært med å bidra litt ekstra i form av for eksempel skoleavslutninger. De har på et vis vært litt ekstra trygge og flinke, forteller Edvardsen.

– Dette er andre året dere setter opp Hakkebakkeskogen her i Emmaus, tenker du at dette kan bli en årlig tradisjon?

– Ja, jeg har lyst til det. Hvis publikum har lyst til å komme, selvfølgelig. Jeg har egentlig litt ambisjoner for Nabolagsteateret om å sette opp flere forestillinger, svarer Edvardsen.

Utendørsteater

Edvardsen er veldig fascinert av det å spille teater utendørs og har blant annet erfaring fra å være prosjektleder for kulturhovedstads-prosjektet for Rogaland Teater i 2008.

– Dere spiller utendørs og været endrer seg jo stadig. Preger dette forestillingen på noe vis? Hva gjør dere om det skulle begynne å regne for eksempel?

– Vi avlyser ikke om det skulle begynne å regne under forestillingen. Det skjedde i fjor, da kom det en skikkelig regnskur. Folk vet om det, så de er forberedt. Eller det var jo noen i fjor som ikke hadde sjekket Yr.no i forkant av forestillingen og ble våte, men det tåler vi her i Stavanger. Det eneste som er plan B er at Fru Ekorn-Jensen rusler rundt med en parasoll som er regntett, og som kan dekke over trekkspillet til Bamsefar og eventuelt gitaren til Elgen, svarer regissør Edvardsen.

Skuespillerne Helmine Mathilde Edvardsen (21) og Runar Bjørnsen Jekteberg (21) har ikke noe imot å spille ute, og synes det tilføyer noe “eget” til forestillingen:

– Det er en spennende effekt å spille ute og kan være utfordrende å snakke høyt slik at lyden bærer når det blåser for eksempel. I tillegg til å spille på en så stor plass. Jeg synes egentlig det er litt gøy når det regner: da renner jo sminken, du blir klissvåt og man kan improvisere litt rundt det, forteller Helmine Mathilde Edvardsen (21), som spiller Klatremus.

– Det er jo litt gøy for alle sitter der og blir våte samtidig. Man må liksom bare stå i det og holde ut, tilføyer Runar Bjørnsen Jekteberg (21), som har rollen som Morten Skogmus i oppsetningen.

Morten Skogmus og Klatremus

Petter Pinnsvin er ny i år

En endring regissør Edvardsen har gjort fra i fjor er å tilføye karakteren Petter Pinnsvin i forestillingen. De fleste som kjenner til Hakkebakkeskogen-universet vil nok kjenne til karakteren.

– Petter Pinnsvin er lagt inn for å skape litt flere skumle dyr i skogen. Det er spennende og kan jo være litt nytt og uventa for publikum som kommer og ser, forklarer Jekteberg (21).

– Hvordan er det å komme inn i en gjeng som har drevet med akkurat denne oppsetningen tidligere?

– Det har gått veldig fint. Det er jo en god gjeng som har tatt veldig godt imot meg, men samtidig har jeg jo måttet øve mer selvfølgelig. Jeg har en relativt liten rolle som gjør at det ikke blir altfor vanskelig, sier Benedikte Edvardsen (16), som har fått tildelt rollen Petter Pinnsvin.





Mer fra Dagsavisen