Nyheter

Høring om 6. januar-stormingen: Snører nettet seg sammen for Donald Trump?

Starten på oppgjøret er her.

Natt til fredag innledes en serie med TV-overførte høringer om stormingen av den amerikanske Kongressen 6. januar 2021, som førte til at Donald Trump ble stilt for riksrett. I høringene kan det komme nye og oppsiktsvekkende opplysninger fra komiteen i Representantenes hus som har gransket omstendighetene rundt stormingen.

Torsdag morgen meldes det at det skal forsøkes å sette opp en tidslinje som starter allerede før valget i 2020. Denne skal så vise hvordan Donald Trump selv er en nøkkelmann i hendelsene som ledet til stormingen av Kongressen, melder TV-kanalen MSNBC.

– Vi vil fortelle historien om konspirasjonen der målet var å kuppe 2020-presidentvalget og blokkere overføringen mellom to administrasjoner, har demokraten Jamie Raskin uttalt iføge CNN.

Det knyttes også stor spenning til hva som kommer fram om en telefonsamtale mellom Donald Trump og Georgias republikanske administrasjonsminister Brad Raffensperger 2. januar 2021, samt en telefonsamtale mellom senator Lindsey Graham og Raffensperger i november 2020. Som kjent ville Trump ha delstaten til å «finne» stemmer, for at Trump skulle kunne stikke av med seieren i presidenttvalget i delstaten og slik fortsette som USAs president. Raffensperger selv skal delta i høringen, melder MSNBC.

Tidligere visepresident Mike Pence er enn så lenge ikke stevnet som vitne, men flere i hans stab møter. Det er ventet at disse vil kaste lys over om og i hvilken grad Donald Trump forsøkte å presse Pence til å blokkere valgresultatet.

Valgfusk?

Det var 6. januar i fjor at horder av tidligere president Donald Trumps støttespillere tok seg inn i Kongressen i et forsøk på å stanse godkjenningen av Joe Bidens valgseier. Trump hadde i månedsvis i forkant fremmet påstander om valgfusk, noe han har fortsatt med siden, skriver NTB.

Ved «Stop the Steal»-demonstrasjonen på morgenen 6. januar, oppfordret Trump alle til å ta bena fatt mot Kongressen.

– Vi går sammen, sa Trump til folkemengden.

Fem dødsfall er knyttet til stormingen, blant dem en kvinne som ble skutt av en politimann som har forklart at han måtte beskytte folkevalgte fra mobben. Flere politifolk og andre har slitt med ettervirkninger etter angrepet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Stormingen av Kongressen

* Tusenvis av Donald Trump-tilhengere var 6. januar i fjor samlet i Washington for å protestere mot valgresultatet og vise sin støtte til presidenten.

* I en tale til dem gjentok Trump de udokumenterte påstandene om omfattende valgfusk og oppmuntret de frammøtte til å gå mot kongressbygningen på Capitol Hill.

* Demonstrantene fulgte oppfordringen og stormet deretter Senatet, der senatorene var i ferd med å godkjenne valgresultatet.

* Anslagsvis 2.000 demonstranter tok seg inn i bygningene der de folkevalgte gjemte og barrikaderte seg før de ble evakuert.

* En av demonstrantene ble skutt og drept av vakter da hun forsøkte å trenge seg inn en barrikadert dør, og en politimann døde senere av skader han ble påført. Tre andre døde i det politiet betegner som medisinske nødhendelser.

* Over 50 politifolk ble skadd i sammenstøtene.

* Samtidig med stormingen av kongressbygningen, tvitret Trump nok en gang at valget var stjålet fra ham. Han la også ut en video der han sa at han elsker demonstrantene, men ba dem om å gå hjem.

* Drøyt seks timer etter at de ble evakuert, samlet kongressmedlemmene seg igjen i Senatet og Representantenes hus, hvor Bidens valgseier etter hvert – lenge på overtid – ble formelt godkjent av visepresident Mike Pence og Kongressen.

* Flere enn 720 personer er hittil tiltalt etter stormingen. Over 100 av dem er pågrepet, og minst 25 er terrorsiktet. Nærmere 70 er dømt. (NTB)

---


Mer fra Dagsavisen