Nyheter

Solberg tar generaloppgjør med kjernekraft-håp i Høyre: – En fallitterklæring

Erna Solberg går tungt i rette med ny iver for kjernekraft som kvikk løsning mot energiproblemer her hjemme. Gir kjernekraft-drøm i egne rekker en kalddusj.

– For Norge er det en fallitterklæring om vi skulle ha et behov for å bruke kjernekraft, sier Solberg.

Vårt Land omtalte nylig hvordan krefter lokalt i Høyre trykker på for at partiet skal åpne for bruk av atomkraft også her hjemme. Foran helgens landsmøte har seks av elleve fylkeslag fremmet uttalelser med åpning for den omstridte energiformen.

Også i andre partier snakkes kjernekraft frem: Miljøpartiet De Grønne har programfestet annet at «moderne kjernekraftteknologi har en viktig rolle i det grønne skiftet». Rogaland KrF vedtok i februar å «være positiv til forskning og utredning av produksjon av kjernekraft i Norge».

Lokalt i Høyre er det iver - Solberg kjøler ned

Nå går den tidligere statsministeren og Høyre-lederen sterkt ut mot fremstøt for at kjernekraft kan duge her til lands. Da Vårt Land konfronterte Solberg med vedtaks-ønskene fra flere Høyre-fylkeslag, levnet hun denne energidrømmen lite håp.

Selv tror Solberg kjernekraft kan spille en viktig rolle i stabiliseringen av energiforsyningen i Europa etter energikrise og krigsutbrudd.

– Jeg er ikke prinsipielt mot kjernekraft. Men Norge har plenty av energi på alle andre områder. Vi er et av landene med overskudd av energi, om vi har vilje til å bruke det, sier hun.

MØTEKLARE: Generalsekretær Tom Erlend Skaug (til høyre) og partileder Erna Solberg møtte pressen foran helgens Høyre-landsmøte. Om kjernekraft var Solberg tindrende klar.

Ikke som «noe du nærmest kan ta med i en trillebår»

At man lett kan få tatt i bruk nye former kjerneteknologi her hjemme, har Solberg «ingen som helst tro på».

– Selv de nye moderne mindre er mindre - som de mest entusiastiske omtaler som noe du nærmest kan ta med i en trillebår - er det utfordringer, sier Høyre-lederen småsarkastisk.

Vestfold og Telemark er et av fylkeslagene som vil ha drøftet kjernekraft under helgens landsmøte. Fylkets stortingsrepresentant, Mahmoud Farahmand, sa til Vårt Land nylig at han selv var komfortabel med å få et atomkraftverk i nærområdet sitt.

– Jeg har ingen betenkeligheter med det. Vi kan ikke skyve all energiutbygging over på alle andre, sa han.

---

Høyre samler troppene

  • Høyre avvikler landsmøte kommende lørdag og søndag på Gardermoen i Jessheim.
  • Russlands angrepskrig i Ukraina og behovet for å styrke norsk forsvar ventes å stå sentralt.
  • Det gjør også energipolitikk, i kjølvannet av måneder med strømkrise her hjemme.

---

Redsel for rusinstitusjon? Kjernekraft skremmer mer

Men Solberg tror nettopp den lokale motstanden mot kjernekraft vil bli stor.

– Hvis man har problemer med å få en institusjon for rusomsorg i nabolaget, så vil problemene være små knyttet til det å få med kjernekraft som nabo, sier hun.

– Og hvis noen tror at det er lettere med kjernekraft enn vindkraft? Da sier jeg: Nei, det kommer det ikke til å bli, fortsatte hun.

Lettere med kjernekraft enn vindkraft? Da sier jeg: Nei.

—  Høyre-leder Erna Solberg

Duket for heftig energi-diskusjon

Nettopp energidebatten kan komme til å gå varm under Høyres landsmøte. Fra oljefylket Rogaland presses det eksempelvis på for ny debatt om elektrifiseringen av sokkelen.

Torsdag lanserer Høyre dokumentet «Energi for fremtiden - Høyres plan for å sette norsk energi i arbeid». Der kommer partiet med sin egen oppdaterte plan for hvor ny kraft kan komme fra.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen