Navn i nyhetene

Peder Kjøs om «markedsverdi»-debatten: – Sånn har det vært siden vi bodde i huler

Rikspsykologen ble forrundret over at folk lot seg provosere av uttalelsene om at kvinner over 50 år har nedsatt markedsverdi. – Jeg tenker jo at dette er noe alle vet.

Hvem: Peder Kjøs (54)

Hva: Psykolog og forfatter

Hvorfor: Ble intervjuet sammen med psykolog Frode Thuen i Aftenposten: «Monica Fjeld (49) synes det er vanskelig å finne kjærligheten i voksen alder. Disse tre tipsene kan hjelpe». Thuen og Kjøs pekte på at det var vanskeligere å finne kjærligheten jo eldre du blir, og at det hang sammen med «markedsverdi». Dette har skapt debatt.

Hei, Peder! Saken om «kvinners markedsverdi» har skapte en del debatt. Hvorfor tror du folk ble så provoserte?

– Egentlig ble jeg litt forundra, for jeg tenker jo at dette er noe alle vet. Når man skal finne en partner, er det for kvinner en stor fordel å være ung og pen, mens det for menn er en fordel å ha kontroll over ressurser og mulighet til å tilby trygghet og en høyere status. Sånn har det antakeligvis vært siden vi bodde i huler.

Ah

– Jeg tror kanskje grunnen til at folk blir provoserte er at man ikke vil høre det. Man vil ikke tenke på seg selv på den måten. Det er fælt å høre at det som har noe å si er hva andre synes. Den britiske sosiologen Catherine Hakim kaller det for erotisk kapital. Og en annen interessant ting hun sier er at det er i ferd med å endre seg. Det er nå mye flere damer som har utdanning og egne penger, og som ikke lenger trenger en mann for å ha trygghet.

Men det er vel også et problem at mange single menn ikke finner seg noe damer?

– Ja, ja, ja! En del menn tror de er guds gave til damene mye lenger enn det de er. Og det, det er jo lov å le av.

Absolutt … Dere skriver om at kvinner har lister og strenge krav til partner, men for min del så handler det jo om å forelske seg … er ikke det noe folk driver med lenger?

– Hehe. Ja. Jeg tror det er forskjell på folk, men alle har en form for liste. Du har bare ikke skrevet den ned eller uttalt den, og det støtter jeg veldig, det er mye mer romantisk. Men hvis du ser på de du har vært sammen med, så er det nok noen fellestrekk der likevel, og det er din liste.

Det gir mening …

– De aller fleste par matcher attraktivitet, pene folk har pene kjærester. Men det husker jeg jo fra ungdomsskolen, der alle forelsker seg i hun peneste. Etter hvert går det over. Man begynner automatisk å justere seg, forelsker seg i folk man kan oppnå.

Jøsses. Er det sant?

Ja. Og det ser du jo og … Hvis du blir popstjerne eller kjent filmskuespiller, får du ofte en penere kjæreste og, og det er fordi du har fått en høyeste markedsverdi. Du er blitt mer attraktiv, evolusjonsmessig.

Aha … men fins det noen til alle der ute?

– Det finnes noen for de aller fleste, det gjelder bare å lete på en hensiktsmessig måte.

Men trenger alle noen?

– Nei … det er jo mange andre fine ting man kan gjøre her i livet. Men vi har en veldig sterk drift til pardannelse, så de fleste legger nok ganske mye i å finne seg en å være med.

Det gir mening … Over til noen faste spørsmål … hvilken bok har betydd mest for deg?

– Mhm … Nå må komme på en kul bok som faktisk har betydd mye.

God plan.

– Jo … Freud har en bok som heter Psykoanalysen, og den lå hjemme hos oss i min ungdom. Den hadde nok sterk innvirkning på at jeg havnet der jeg gjorde, selv om jeg ikke skjønte noe av den da. Jeg var for ung.

Vi har også noen faste spørsmål i denne spalten. Hva gjør deg lykkelig?

~ Det er relasjonene mine, de folka jeg er glad i og som er glad i meg.

Åh, hyggelig … Hvem var din barndomshelt?

– Jeg hadde ikke en veldig markant helt, men en slags helt jeg hadde var en speiderleder som het Paal Wingård.

Hva misliker du mest ved deg selv?¨

– Det at jeg kan være ganske egosentrisk, jeg kan rett og slett være ganske selvopptatt og for lite involvert i andre folk.

Takk for ærlig svar …

– Ja, det er vel ærlighet dere vil ha, er det ikke?

Jo, absolutt … Fortsett med det. Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg skeier ikke ut så mye. Jeg er i den alderen man ikke skeier ut, men når jeg er ute og spiller med bandet mitt, et bluegrass band som heter Salongorkestet … når vi spiller, blir det en god del alkohol og da skeier jeg ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Demonstrasjonstog er ikke helt min form … Det eneste toget jeg går i er 8. mars og det syns jeg er forferdelig viktig … Og så er jo selvfølgelig klimasaken vår tids viktigste sak. Og jeg har faktisk vært i et tog for det og, hvis Klimabrølet kan regnes som et tog.

Ja, det syns jeg det kan …. Er det noe du anger på her i verden?

– Ja, det er jo det, men stort sett prøver jeg å ikke angre så mye. Jeg prøver å forstå valg jeg tok på bakgrunn av det jeg tenkte, følte og visste på det tidspunktet. Og så prøver jeg å ha sympati med den versjonen av meg som tok det valget. Anger har lett for å bli en selvstraff. Men selvfølgelig finnes det ting jeg angrer på uansett. Det er stort sett de egosentriske valgene mine.

Erlend Loe så henne og tenkte: Deg skal jeg være sammen med (+)

Det lyder smart … Hvem ville du helst sittet fast i heisen med?

– Jeg tror at sist gang dere intervjuet meg her svarte jeg Zamfir … Du er kanskje for ung til å huske han?

Ja, det kan stemme …

– Det er en panfløytemusiker, han ga ut noen veldig glatte plater med heismusikk. Jeg tror jeg svarer han i år og jeg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenMer fra Dagsavisen