Kultur

Publikum strømmer til «Verdens verste menneske» - trengte flere kinosaler

Over 27.000 så Cannes-vinner Renate Reinsve på kino i helgen. Kinoene melder om stort publikumstrøkk. Nå nevnes «Verdens verste menneske» også som Oscar-favoritt.

– Publikumstrøkket var enda større enn vi hadde forutsett, sier Christin Berg, programdirektør i kjeden Nordisk Film Kino, etter fredagens norgespremiere på «Verdens verste menneske».

Joachim Triers mye omtalte nye film, med Renate Reinsve i Cannes-vinnende hovedrolle, passerte 27.000 kinobesøk i helga. Dermed tar Joachim Trier på andreplass på kinotoppen, bak James Bond – «No Time To Die hadde drøyt 54.000 besøk i helga.

– Mange filmer får mye oppmerksomhet på forhånd, men ikke alle leverer. Denne filmen når fram til folk. I dag hadde vi utsolgt sal mandag formiddag på babykino på Ringen. Jeg kan ikke huske sist det skjedde, sier programdirektør Christin Berg, som spår at filmen vil gå lenge på kino.

– Lørdag og søndag jobbet vi med å få rydde flere saler til visninger. Vi kunne hatt enda flere forestillinger i helga, så nå øker vi kapasiteten videre. Dette er gøy, sier hun.

Triers beste besøk

Det første offisielle oppdraget til landets nye kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) var festpremieren på «Verdens verste menneske» på Klingenberg kino i Oslo fredag.

– En film jeg har lengtet veldig etter å få se, sa kulturminister Trettebergstuen til VG ved premieren.

Oslo 20211015. 
Kulturminister Anette Trettebergstuen på den røde løperen før festpremieren for filmen "Verdens verste menneske" på Klingenberg kino i Oslo.

Med førpremierer og spesialarrangementer har «Verdens verste menneske» passert 33.000 besøk totalt. Dermed ligger den an til å få bedre besøkstall enn Joachim Triers to foregående filmer – til sammen.

Besøket i premierehelga var mer enn Joachim Triers «Louder Than Bombs» (2015) oppnådde totalt på norske kinoer – drøyt 21.000. «Verdens verste menneske» er allerede halvveis til det norske totalbesøket på Triers forrige film «Thelma» (2017), som solgte drøyt 63.000 billetter i Norge. Budsjettet på «Verdens verste menneske» er på rundt 50 millioner kroner, omtrent på nivå med hans foregående filmer.

Det er ikke Joachim Trier som skal redde det norske kinoåret

—  Kjetil Lismoen, redaktør Rushprint

– Vi er strålende fornøyd. Vi ligger på andreplass bak James Bond. Vi kommer til å passere 100.000 kinobesøk med god margin. Dette vil bli Joachim Triers største suksess, fastslår produsent Thomas Robsahm i Oslo Pictures.

Nivået er «Parasitt»

Den nye James Bond-filmen passerer snart en halv million kinobesøk totalt, og solgte dobbelt så mange billetter som Joachim Trier i helga. Men det er ikke helt rettferdig å sammenligne førsteplassen og andreplassen på ukas kinotopp, mener Kjetil Lismoen, redaktør for bransjebladet Rushprint og filmkritiker.

– Det er ikke Joachim Trier som skal redde det norske kinoåret. «Verdens verste menneske» er ingen blockbuster. Det er Joachim Triers mest tilgjengelige film, men det er ikke en film som henvender seg til alle, sier Lismoen.

Fra Cannes til Stockholm: Nå blir det mer heder på regissør Joachim Trier i Sverige. Foto: AP

– For en arthouse-film som har vunnet pris i Cannes er dette bra tall. Det er mer relevant å sammenligne «Verdens verste menneske» med «Parasitt» enn med James Bond. Prisvinnere fra Cannes når sjelden over 100.000. «Parasitt» passerte 100.000, og det var sensasjonelt, sier Lismoen om den sørkoreanske Gullpalme-vinneren fra 2019.

– Hvis «Verdens verste menneske» når 100.000 kinobesøk i Norge, kan alle være fornøyd. Det norske markedet er en liten del av filmens totale marked. Den kan fort nå et par millioner på kino internasjonalt, tror bransjeredaktøren.

«Verdens verste menneske» har også hatt premiere i Frankrike, der den har passert 50.000 besøk, og ligger an til å nå 300.000, anslår produsenten.

Også utenfor Oslo

«Verdens verste menneske» avslutter Joachim Triers Oslo-trilogi, etter debuten «Reprise» og den frittstående oppfølgeren «Oslo 31. august». Det er en film om og i Oslo, men har nådd bredt ut også utenfor hovedstaden, fastslår produsent Thomas Robsahm.

Thomas Robsahm.

– Det har åpnet seg et nytt publikum for Joachims filmer. Et publikum vi ikke tidligere har hatt. Der filmene hans Trier tidligere har hatt publikum hovedsakelig i Oslo, blir denne filmen sett over hele landet. Vi har fulle saler i mange andre byer enn Oslo, sier Robsahm.

– Det er en utfordring for en del norske filmer å nå utenfor kulturlivet i Oslo. Denne filmen viser at det er mulig. Dette viser også at den såkalte mellomfilmen ikke er død etter covid-19. Folk vil se gode filmer på kino. Men da må du lage en god film, alt annet er bare prat. Virkelig gode filmer når sitt publikum.

Nevnes blant Oscar-favoritter

Samtidig som kinopremieren fredag ble det kjent at «Verdens verste menneske» er en av tre norske filmer som kan bli Norges kandidat til Oscar-prisen for beste internasjonale film. Den norske Oscar-komiteen har også «Den største forbrytelsen» og «Ninjababy» på sin kortliste, og hvilken film som blir norsk kandidat, blir kjent mandag 25. oktober.

Gjør den norske Oscar-komiteen sin jobb, skal vi klare å bli nominert

—  Thomas Robsahm, produsent

Både New York Times og Variety har Renate Reinsve blant sine Oscar-tips som beste kvinnelige skuespiller. Bransjebibelen Variety har plassert «Verdens verste menneske» helt på toppen av sin liste over favoritter i kategorien beste internasjonale spillefilm.

Det ledende filmbransjebladet Variety spår årets Oscar-favoritter - «Verdens verste menneske» på topp

I USA har «Verdens verste menneske» samme distributør som «Parasitt», som vant Oscar for beste internasjonale film etter å ha vunnet Gullpalmen i Cannes. Distributøren Neon kan nå gjøre den samme jobben for «Verdens verste menneske», håper produsent Thomas Robsahm:

– Det tøffe blir å passere den norske Oscarkomiteen. Gjør utvelgelseskomiteen sin jobb, så skal vi klare å bli nominert, sier Robsahm.

– Variety har «Verdens verste menneske» på toppen av sin favorittliste, en rekke andre aviser og bransjemagasiner har den blant sine favoritter. Det er enestående for en norsk film. Norge har aldri før hatt så stor sjanse til å vinne en Oscar, mener Robsahm.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Mer fra Dagsavisen