Nyheter

Fikk tilbud om stortingsplass til sin egen ungdomskandidat – takket nei

Oslo AUF takket nei til et forslag som kunne gitt ungdomskandidaten stortingsplass. I stedet står organisasjonen last og brast bak Kamzy Gunaratnam. – Jeg liker ikke dette kjøp og selg-prinsippet, sier lederen i AUF i Oslo.

Bilde 1 av 2

Oslo Ap er splittet i synet om hvem som skal representere partiet på Stortinget i neste periode. Da nominasjonskomitéen leverte sitt endelige forslag til stortingsvalgliste var det med en dissens på andreplassen på lista.

Et flertall i komitéen ønsket at Zaineb Al-Samarai skal stå på andreplassen. Et mindretall på to medlemmer ønsker at varaordfører Kamzy Gunaratnam skal stå på den plassen. Nå ligger det an til kampvotering mellom de to kandidatene på nominasjonsmøtet 1. desember.

Den kandidaten som får flest stemmer får andreplassen på stortingsvalglista.

LES OGSÅ: Knalltøff kamp om sikker stortingsplass (+)

Kampvotering

Innspillene fra lokallagene i Oslo Ap viser at Al-Samarai er mest populær blant lagene. Gunaratnam er også populær, men hun er helt avhengig av AUF for å få nok stemmer til å vinne andreplassen.

Nominasjonskomitéen jobbet til det siste med å få en enstemmig innstilling. For å lokke AUF til å støtte flertallet og unngå kampvotering har Dagsavisen fått bekreftet fra flere kilder at AUF ble tilbudt å få sin egen ungdomskandidat Agnes Nærland Viljugrein på 6. eller 7. plass på lista i bytte mot at AUF skulle støtte flertallet slik at partiet unngikk kampvotering.

Det er svært uvanlig at AUFs ungdomskandidat blir plassert så høyt på lista, og dersom Arbeiderpartiet skulle vinne valget, og Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide skulle bli statsråder, vil det bety at de som står på 6. eller 7. plassen kan ende opp som fast møtende representant på Stortinget.

LES OGSÅ: Styrer mot kampvotering om sikker stortingsplass: AUF blir joker (+)

Det takket AUF nei til. Et knapt flertall i fylkesstyret i AUF valgte i stedet å legge alle krefter bak Gunaratnam. I forslaget fra nominasjonskomitéen havnet dermed Viljugrein nede på en 9. plass.

Agnes Viljugrein auf ap gamle Oslo

Agnes Viljugrein. Foto: Amanda I. Orlich

AUF sa nei

Tilbudet ble tatt opp i AUF i Oslos fylkesstyre, men ble nedstemt. AUF takket nei til plassen til ungdomskandidaten Viljugrein og ble stående støtt bak Gunaratnam for å sikre henne en plass på Stortinget.

– Jeg synes ikke noe om at man skal droppe en kandidat for å få noe annet. Det er egentlig litt hårreisende at man kjører over partiorganisasjonen, sier Varin Hiwa, som er leder for AUF i Oslo, til Dagsavisen.

– Jeg liker ikke dette kjøp og selg-prinsippet, sier hun.

Oslo AUF står bak Kamzy

Hiwa er på ingen måte fornøyd med resultatet fra nominasjonskomitéen.

– Jeg synes ikke dette er en god innstilling. Man har ikke hørt på innspillene som har kommet inn fra partiorganisasjonen, sier Varin Hiwa, som er leder for AUF i Oslo til Dagsavisen.

– Oslo AUF står bak Kamzy og vil mest sannsynlig stemme for henne på nominasjonsmøtet. Og vi skulle gjerne sett Farukh Qureshi på en høyere plassering, sier hun.

– AUF har ikke vunnet så mye her.

– Er du skuffa?

– Ja, det er jeg. Jeg er veldig skuffet over organisasjonen. Vi har hatt et prinsipp om å ikke sette om Zaineb og Kamzy opp mot hverandre. Og så mener de det har vært den eneste løsningen, sier Hiwa.

– Hvordan blir nå nominasjonsmøtet?

– Jeg er spent. Jeg vet jo ikke helt hva som skjer. Jeg er egentlig sikker på at Kamzy vinner en kampvotering. Men man kan aldri være 110 sikker, sier hun.

Mer fra Dagsavisen