Nyheter

Lederen i Oslo Ap: Trekker seg fra kampen om sikker stortingsplass

Nominasjonsstriden i Oslo Ap er i ferd med å utarte seg og skape kaos i partilaget. Nå trekker fylkesleder Frode Jacobsen seg fra kampen om tredjeplassen for å forsøke å skape ro i partiet.

Bilde 1 av 2

– Jeg registrerer at det er en del uro rundt nominasjonen. Som partileder føler jeg et ansvar for å gi mitt bidrag til å gi nominasjonskomiteen litt mer handlingsrom. Dersom det kan bidra til at partiet og nominasjonskomiteen oppnår en samlende løsning, med Espen på tredjeplassen og meg selv på femteplassen, er jeg villig til det.

Det sier leder av Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, til Dagsavisen.

Nominasjonskampen i Oslo Ap tetner seg til. Da nominasjonskomitéen leverte sitt forslag til innstilling tidligere i høst hadde de enstemmig foreslått Jacobsen på tredjeplassen på lista, den nest øverste og eneste sikre manneplassen bak partileder Jonas Gahr Støre.

LES OGSÅ: Frode Jacobsen bekrefter: – Ja, jeg vil på Stortinget (+)

Kampvotering

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide var ikke å finne på lista i det hele tatt. Han hadde gitt beskjed til komitéen om at han ønsket tredjeplassen eller ingenting. Samtidig bekreftet han at han fortsatt var kandidat til tredjeplassen, og at det lå an til kampvotering mellom han og Jacobsen.

LES OGSÅ: Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide helt ute av Oslo-lista

Nå trer altså Jacobsen til side og tilbyr tredjeplassen til Barth Eide uten kamp, og sier han i stedet kan stå på femteplassen på lista. Dersom Oslo Ap gjør et dårlig valg og Arbeiderpartiet ikke vinner regjeringsmakt vil det bety at Jacobsen kan ende opp som vararepresentant.

– Jeg mener femteplassen er en sikker plass. Jeg er derfor litt undrende til at Espen ikke er villig til å få gjenvalg på samme plass som for nåværende stortingsliste. Vi må ha trua på at et samlet og sterkt Oslo Ap kan få minst fem faste representanter, sier Jacobsen.

Vil skape ro

Grunnen til at han nå trekker seg fra kampen om tredjeplassen forklarer Jacobsen med at han vil skape ro i partiet midt i en opprivende nominasjonsstrid, der mange sterke kandidater kjemper om få sikre plasser.

– Det er bra for demokratiet med flere kandidater til plassene på lista, men det forutsetter at også alle de som heier på ulike kandidater gjør nettopp det, altså heier på sine og argumenterer uten å drive negativ kampanje mot andre kandidater eller undergrave prosessen. Som leder føler jeg et ekstra ansvar for at vi kan komme styrket og samlet ut av nominasjonen. Bare på den måten kan vi sammen skape et godt fellesskap og framgang for Oslo Arbeiderparti, sier Jacobsen.

– Kan du utdype det med at noen driver negativ kampanje og undergraver prosessen?

– Det har jeg ikke behov for. Men jeg håper alle tenker nøye gjennom hva man sier og skriver, enten det er i telefonsamtaler, på sosiale medier eller i andre sammenhenger hvor nominasjon diskuteres.

LES OGSÅ: LO-topp Trine Lise Sundnes bekrefter: Vil på Stortinget for Oslo Ap

– Føler du at du har støtte i partiet til å fortsette som fylkesleder?

– Ja, det gjør jeg. Det føler jeg komitéen har gitt uttrykk for. Det er ikke alle som synes dette bidraget er riktig, men for meg handler det om at jeg som leder må prøve å ta ansvar og bidra til å finne løsninger.

– Du ble enstemmig foreslått på tredjeplassen, og Barth Eide varslet kamp om den plassen. Ville det ikke vært helt fair om medlemmene i Oslo Ap fikk bestemme hvem av dere som skal stå på tredjeplassen?

– Jo, det hadde det vært. Men som fylkesleder føler jeg et ansvar for å finne løsninger vi kan samle oss om. Hvis dette kan være et bidrag er jeg innstilt på det.

– Tar en for laget

Stortingsrepresentant og tidligere utenriksminister Espen Barth Eide sier at avgjørelsen til Jacobsen om å tre til side i kampen om tredjeplassen er en «klok, raus og storsinnet beslutning».

– Frode er en god leder for Oslo Ap, og jeg har hele tida opplevd at vi har hatt en god dialog. Vi forstår hverandres grunner til å ønske tredjeplassen, men dessverre kan det ikke stå to personer på den plassen. Dette måtte løses, og nå har Frode bidratt til det. Jeg håper veldig sterkt at dette grepet fra Frode nå betyr at vi får ro rundt hele kabalen, og at vi kan bevege oss mot mest mulig enighet slik at vi kan stå sammen inn mot valget neste år, sier Barth Eide.

Espen Barth Eide. Statsviter og politiker. Han er Stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti. Stortinget.

Espen Barth Eide. Foto: Mimsy Møller

Barth Eide sier han kjenner seg igjen i Jacobsens beskrivelse av at det er mye uro i Oslo Ap knytta til nominasjonsprosessen.

LES OGSÅ: Rødt med tøft budsjettkrav: Vil ansette alle bussjåførene i kommunen igjen (+)

– Jeg har snakket med Frode, og jeg vet at han ikke refererer til meg. Sånn jeg forstår Frode mener han ikke at diskusjonen mellom oss har vært ufin, men at det har vært en del uro rundt hele prosessen. Det har jeg også sett, og det kjenner jeg meg igjen i, sier Barth Eide, og legger til:

– Sånne prosesser er jo av og til vanskelige, men jeg tror helt oppriktig at Frode gjennom denne beslutningen har bidratt til ro om i hvert fall deler av det som har vært diskutert. Det kan smitte over på helheten. Det vil i så fall glede meg, og jeg håper det blir utfallet. Frode tar bokstavelig talt en for laget, og jeg håper andre også legger merke til det grepet.

Barth Eide sier han er uenig i påstander som har kommet internt om at det skal være noe galt med nominasjonsprosessen. 

– Jeg er uenig i at de ikke plasserte meg på tredjeplassen. Men det er ikke illegitimt å mene noe annet enn meg, og jeg er ikke enig med dem som mener det er noe galt med selve prosessen. Nå ser jeg fram til å drive en aktiv valgkamp sammen med Frode og de andre, og vi skal gjøre alt vi kan for at vi opprettholder fem mandater. Mitt fokus på klimaomstilling og hans store innsats for en rekke Oslosaker gjør at vi utfyller hverandre godt, sier han.

Fortsatt kamp

Oslo Ap har for vane å ha annenhver mann og kvinne på stortingsvalglista. Men da nominasjonskomitéen leverte sitt forslag tidligere i høst var det med én kvinne, Siri Gåsemyr Staalesen, på femteplassen. Femteplassen har vanligvis tilhørt en mann.

LES OGSÅ: Rødt kaller inn til høring med byråd Inga Marte Thorkildsen

Med dette grepet ser Jacobsen ut til å skape ro om kampen om manneplassene, men blant kvinnene ligger det fortsatt an til kamp om de to sikre plassene på lista. 

Da nominasjonskomitéen, ledet av tidligere byråd Tone Tellevik Dahl, leverte sitt første forslag til liste tidligere i høst hadde de enstemmig foreslått Zaineb Al-Samarai på andreplassen bak partileder Jonas Gahr Støre. På fjerdeplassen hadde de en delt innstilling. Et flertall hadde foreslått mangeårig LO-topp Trine Lise Sundnes, mens et mindretall hadde gått for varaordfører Kamzy Gunaratnam.

Forslaget er nå på høring hos partilagene i Oslo Ap, som innen 16. november skal komme med sine innspill til lista. Det endelige forslaget fra nominasjonskomitéen offentliggjøres 24. november. Oslo Aps nominasjonsmøte skal foregå 1. desember.

Nyeste fra Dagsavisen.no: