Nyheter

Se bildene fra Oslo: We can't breathe – rettferdighet for George Floyd

Se Dagsavisens bilder fra Spikersuppa.

Bilde 1 av 24

Klikk gjennom bildekarusellen over for å se noen av Dagsavisens fotografier fra demonstrasjonen i Oslo 5. juni 2020.

Flere tusen mennesker har møtt opp utenfor Stortinget for å markere George Floyds dødsfall. Hovedparolen er «We can't breathe» - vi får ikke puste.

Den offisielle delen av demonstrasjon «We can't breathe – rettferdighet for George Floyd» startet like etter klokken 17 med at de oppmøtte ropte George Floyds navn.

Les også: «Du spør meg om vold? Om jeg er for å ha våpen? Det spørsmålet gir ikke mening. Jeg vokste opp i Alabama, svarte ble drept av rasister der. [...] Og du spør meg om vold?  (D+)

Deretter ble det holdt åtte minutter og 46 sekunders stillhet. Det er like lenge som George Floyd ble holdt nede av politiet. Det var likevel en del av folkemengden som fortsatte å rope slagord.

Ifølge NRK har politiet opphevet grensen på en meter for nærkontakt mellom mennesker.

Les også: – Norge er ikke så ulikt USA som vi liker å tro

Rolig ved ambassaden

Flere av demonstrantene har med seg plakater det står «Black lives matter». Andre har teksten «don't sit back and be silent», «we want justice» og «we can't breathe», skriver NRK.

Om lag 1.000 demonstranter hadde først møtt opp utenfor den amerikanske ambassaden på Huseby vest i Oslo, men forflyttet seg mot Stortinget etter klokken 16.

Les også: «For meg er det å være melaninrik nordmann å trues med å bli blåst hodet av med hagle av en skolekamerat første gang du er på diskotek som niåring»

Demonstrasjonen ved ambassaden skal ha gått rolig for seg, men ifølge TV 2 ble det kastet en røykgranat inne i folkemengden.

– Det ble meldt om at det var en røykgranat som gikk av inne i folkemengden utenfor ambassaden. Vi vet ikke hvor den kommer fra, men ingen ble skadd, sier operasjonsleder Andre Kråkenes i Oslo politidistrikt til TV 2.

Les også: «Ingen bør være overrasket over at USA eksploderer»

Støtte fra Stortinget

Vararepresentant Tina Shagufta Munir Kornmo (V) hadde stilt seg opp i et vindu på Stortinget med en plakat med påskriften «Vi betyr noe».

Mer fra Dagsavisen