Nyheter

Tar fagforeningene i forsvar i oljestriden

- Tina Bru og Høyre lever i drømmeland når de drømmer om oljeboring i noen av våre mest sårbare naturområder, sier MDG-leder Rasmus Hansson.

Høyres energipolitiske talsperson, Tina Bru, anklager fagforeningene for å være usolidariske når de går inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

– Det er mange titusener medlemmer i LO som jobber i oljenæringen, og det vil få dramatiske konsekvenser for disse hvis LO ønsker å gå inn for et varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Bru i politisk kvarter fredag morgen.

Det er Bru selv som er usolidarisk, mener Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

– Ikke flertall for oljeboring

– Regjeringen fortsetter å satse  alle kort på oljenæringen og gjør lite for å sette i gang omstillingen av norsk økonomi. Det kaller jeg usolidarisk, sier Hansson.

Les også: Ap lytter til LO i Lofoten-saken

Han mener Bru lever i drømmeland når hun og resten av Høyre tar til orde for å åpne nordområdene for oljeutvinning.

– Det er ikke, og har aldri vært, politisk flertall for dette på Stortinget. Det har aldri vært aktuelt med oljearbeidsplasser i Lofoten, og er derfor heller ikke usolidarisk at LO går inn for vern, sier Hansson.

Fem forbund sier nei

– Høyre og Tina Bru viser seg her fra sin mest endringsmotvillige og fantasiløse side. Vi kan skape mange flere arbeidsplasser innen marine næringer og turistnæringen i Lofoten enn ved å åpne Lofoten for olje. Dersom regjeringen er opptatt av arbeidsplasser, burde de derfor gå inn for vern, i stedet for å gå inn for å støtte opp om mer olje, fortsetter han.

Som Dagsavisen skrev tidligere denne uka, har fem LO-forbund nå sluttet opp om varig vern av LoVeSe. Sist ut i rekka var Handel og Kontor, som avsluttet sitt landsmøte onsdag med å si nei til oljeboring i nord. Dermed blir det trolig flertall for varig vern av nordområdene på LO-kongressen neste år.

LO-leder Gerd Kristiansen står på sin side fast ved at nordområdene bør åpnes for konsekvensutredning, slik kongressen vedtok for fire år siden.

Mer fra Dagsavisen