Innenriks

Går mot olje-nei

Fem forbund sikrer trolig flertall på LO-kongressen i 2017 for varig vern mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Bilde 1 av 2

Av Marie De Rosa og Trine Andreassen

Landsmøtet i Handel og Kontor sa i går nei til oljeboring i de omstridte områdene i nord. Kun fem personer stemte mot varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Nå kan ingen forbund lenger være i tvil om hva vi mener foran LO-kongressen. Jeg har god tro på at vi må legge til rette for en omstilling som er gjennomførbar, men også forsvarlig med tanke på arbeidsplassene i industrien, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.

Les også: Oljemotstanden øker i LO

147 av 260 delegater

Også Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil stemme for vern på kongressen i mai neste år, opplyser forbundsleder John Leirvaag. Fellesorganisasjonen sier til Dagsavisen at de er nærmere vern enn det motsatte.

Fra før er det kjent at Fagforbundet, som er LOs største forbund, har sendt inn et forslag til kongressen om varig vern av nordområdene. Forslaget støttes av EL & IT-forbundet, kunne Dagsavisen melde i går.

Sammen har disse fem forbundene et flertall på 147 delegater av de totalt 260 forbundsdelegatene. I tillegg kommer 40 delegater fra fylkene.

Dermed er sannsynligheten stor for at LO går på et olje-nederlag neste år, tror forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet.

– Det som da er viktig, er at vi får med oss større deler av privat sektor. Et såpass viktig vedtak bør ha en god og bred forankring i hele LO, sier Nord.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Møter motstand i ledelsen

Hun er godt fornøyd med at flere tunge forbund nå har samlet seg om et olje-nei.

– Det viser at man har tatt innover seg den alvorlige situasjonen vi nå står i og konsekvensene av Parisavtalen, som sammen gjør at det må tas grep. Det er gjenkjennbart i flere miljøer, sier Nord.

LO-leder Gerd Kristiansen står på sin side fast ved at nordområdene bør åpnes for konsekvensutredning. Hun sa til Dagsavisen i går at hun står på vedtaket fra sist LO-kongress. Der står det at «LO vil arbeide for igangsetting av konsekvensutredninger i de stengte og uåpnede delene av Barentshavet, Norskehavet og Skagerrak». Industri Energi har allerede varslet at de vil kjempe mot et vern, trolig med Fellesforbundet i ryggen.

– Vinden snur i LO

Bellona jubler over at det går mot flertall for vern på LO-kongressen neste år.

– LO har alltid vært en av de største pådriverne for å åpne disse sårbare områdene. Nå er vinden åpenbart i ferd med å snu i Lofoten-debatten, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Det samme gjør Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne.

– Dette er historisk! Det er fantastisk at fagbevegelsen nå kan slå fast at behovet for arbeidsplasser og verdiskapning ikke trenger å bety at vi skal ødelegge våre mest sårbare havområder og koke kloden. Tvert imot er behovet for bærekraftige arbeidsplasser større i Norge enn noensinne, sier Hansson.

At det ligger an til nei-flertall på LO-kongressen i mai, vil ha stor betydning for norsk oljepolitikk, tror både Hansson og Hauge.

– Dette vil også legge et betydelig press på Arbeiderpartiets landsmøte i april. Dersom Ap snur, finnes det ikke lenger et politisk flertall for å lete etter olje og gass i disse områdene. Da er Lofoten endelig reddet, sier Hauge.

Mer fra Dagsavisen