Kultur

Modeller synger ut om overgrep på Instagram

«Har du blitt voldtatt er vår støttegruppe åpen 24/7 på rainn.org» Dette er profilteksten på modell Cameron Russells instagramkonto. I kjølvannet av Weinsteinskandalen står nå også unge modeller fram om overgrep og voldtekter.

I forbindelse med opprullingen av sexskandalene rundt produsenten Harvey Weinstein, ønsker Cameron Russell å rette søkelys mot en bransje som er vel så hjemsøkt av seksuelle overgripere som Hollywood. Derfor har den amerikanske modellen gjort instagramkontoen sin til en plattform der modeller som har opplevd seksuell trakassering og overgrep på jobb kan dele sine erfaringer.
Russell har 90 000 følgere, og kontoen hennes er nå fylt opp med bekjennelser fra både kvinnelige og mannlig modeller som forteller om alt fra tafsing og uanstendige forslag til beføling, blotting og fysiske overgrep.

Tør ikke stå fram

I en bransje med stort utseende- og kroppsfokus er det en dårlig skjult hemmelighet at modeller blir utsatt for press. Da castingagent James Scully gikk ut på Instagram i februar og fortalte om seksuelle overgrep under en Balenciaga-casting utløste det et skred av betroelser – i hans inboks. Over 10 000 modeller tok kontakt i løpet av de første to timene.
Men de tør ikke stå fram offentlig med fullt navn fordi de frykter å bli svartelistet, sier Scully til WWD.

Les også: Motehuset Marchesa merker Weinstein-effekten


Modellene er ofte svært unge og uerfarne og tør ikke si ifra, eller de tror de må gå med på ting langt utenfor egen komfortsone. Michael Gross, som har skrevet flere bøker om mote- og modellbransjen, blant annet «Focus: The Secret Sexy Sometimes Sordid World Of fashion Photographers» omtaler bransjen som et lovløst kjøttmarked for overgripere.
Blant de som kjenner oppskriften har det alltid vært kjent at moteindustrien betrakter unge mennesker som salgsvare. Overgrep mot modeller har vært en dårlig skjult hemmelighet i mange tiår, sier han til WWD.

Skjer også i Norge

Her hjemme har modellmamma Eivor Øvrebø på Team Models alltid advart unge modeller mot mulige farer.
–  Vi prøver hele tiden å «oppdra» folk til å ikke delta på fester som holdes i bransjen, hverken her hjemme eller utenlands. Skal man delta i en middag hvor representasjon eller presentasjon av modeller foregår, skal de gå rett hjem etter middagen. Dette tror jeg ganske mange norske jenter følger, sier Øvrebø til Dagsavisen.
Hun tror ikke forholdene nødvendigvis er så mye skikkeligere i Norge enn andre steder, men hun har aldri selv fått klager fra modellene om seksuelle overgrep. Men det betyr ikke at det ikke forekommer.
–  At det forekommer sexpress tror jeg nok. Kanskje velger de å ikke nevne det, eller så har de ikke opplevd det. Norske jenter er også tøffe, så de pleier å «bite i fra seg», sier Øvrebø.

Stort gutteproblem

Derimot har hun hørt mange historier om jenter som er blitt lurt til å bli med på oppdrag på utenlandske luksusdestinasjoner.
Jeg vet flere som er blitt invitert på «ferie» til Karibien eller Dubai eller andre «luxus-steder». Det de egentlig blir er «selskapsdamer» og hvis de tror at dette kan gi dem de store kontraktene innen motebransjen er jeg redd de er på villspor, sier Øvrebø, og legger til at sexpresset i bransjen er vel så stort, om ikke større for unge gutter enn for jenter.
Det vrimler av tilbud for unge gutter i 17-18-årsalderen som vil prøve seg som modell i utlandet, og mange tror at å gi etter for sexpress er veien til suksess. Dessverre får de som gir etter ofte flere oppdrag enn en de som sier «nei», sier Øvrebø, som ikke nøler med å kalle situasjonen for tragisk.

Mer fra Dagsavisen