Reisemagasin trodde Alby-kringla kom fra Halden

Norsk Ukeblad lokket leserne sine til Fredriksten festning med mossingers favorittbakst. Det fikk flere til å reagere.

De fleste nordmenn kjenner til pølse i vaffel, men Moss har også en annen kulinarisk stolthet: Alby-kringla.

Kringla, med den hemmelige oppskriften, har blitt solgt på Kafé F15 på Jeløy siden 60-tallet. Hvert år selger de unna flere titusentalls biter. Kringla er med andre ord svært godt likt, både blant mossinger og besøkende.

Nå har den blitt brukt til å promotere Halden.

– Nyt den på Fredriksten festning

I våres lanserte Norsk Ukeblad en ny utgave av reisemagasinet Norgesferie. Der hadde de en oversikt over anbefalte sommerbyer. Én av dem var Halden, eller «Herlige Halden», som de selv omtalte stedet.

Magasinet trakk særlig fram Fredriksten festning som eksempel på hvorfor du bør besøke Østfold-byen. «Her kan du velge en guidet tur – eller bare sitte i solen og kose deg med en kringle med krem», lyder teksten – akkompagnert av et bilde fra Alby med deres berømte kringle og softis.

LES OGSÅ: Brite likte Alby-kringla så godt at han lagde sakte-tv av baksten

Alby-kringla lages etter en gammel og hemmelig oppskrift, som ifølge kafeens innehaver ikke er skrevet ned noe sted. I stedet blir den bevart i hukommelsen til enkelte av de ansatte.
Foto: Kenneth Stensrud Alby-kringla lages etter en gammel og hemmelig oppskrift, som ifølge kafeens innehaver ikke er skrevet ned noe sted. I stedet blir den bevart i hukommelsen til enkelte av de ansatte.

Skuffet over magasinet

Grethe Warhuus la ut et bilde av tabben på Facebook i gruppa «Du vet du er fra Moss/Jeløya når...». Innlegget fikk flere reaksjoner. «Ikke bra» og «har du sett på maken» er to av kommentarene.

Warhuus synes det er dårlig av et reisemagasin å komme med en slik feil.

– Jeg hadde blitt skuffet hvis jeg dro til Halden og ikke fant den kringla der, sier hun.

Hun forteller at hun gjenkjente kringla med en gang hun så bildet, noe hun også tror de fleste mossinger gjør. Warhuus er blant dem som er svært glad i den populære baksten.

– Den er farlig god, mener hun.

LES OGSÅ: Historien om Galleri F15 på Alby (DA+)

Oppfordrer leserne til å dra til Moss også

Jane Holma, redaksjonssjef og reiseansvarlig i Norsk Ukeblad, var ikke kjent med feilen da vi tok kontakt.

– Det var litt uheldig, men kringla ser i hvert fall veldig god ut. Vi vil oppfordre leserne våre til å dra til Moss også, sier hun.

Lå lagret med feil beskrivelse

Bildet er hentet fra Innovasjon Norges bildearkiv for reiseportalen Visit Norway. Der ligger det, til Norsk Ukeblads forsvar, lagret med feil informasjon.

Tittelen på bildet er «kringle med krem» og i beskrivelsen står det at det er tatt i Halden. Forvirringen skyldes nok at selve fotografen er fra Halden, men ikke fotografiet.

Verken Moss eller Alby er nevnt i bildebeskrivelsen. Altså må man gjenkjenne enten kringla eller stedet i bakgrunnen  for å kunne oppdage feilen. Det gjorde ikke Norsk Ukeblad.

LES OGSÅ: Kunstbiennalen Momentum flytter fra Moss sentrum (DA+)