Mette Grobstok Andersen (t.h.), daglig leder av Alby Kafé F15, forteller at deler av matlagingsprosessen har blitt utelatt fra filmen, for å beskytte den hemmelige oppskriften. Her med Maria C. Havstam i Punkt Ø.

Har laget film om Alby-kringla

Nå kan du se den populære kringla fra Jeløy bli laget – minutt for minutt.

Filmen er en del av utstillingen «Tendenser 2018 – Give it time» på Galleri F 15. Den pågår i disse dager og vil være åpen for publikum frem til 17. juni.

Ett av målene til kunstutstillingen er å utforske de ulike måtene som kunsthåndverk oppleves i relasjon til tid. Publikum utfordres også på hvor mye tid de er villige til å bruke på de forskjellige kunstverkene. Filmen om Alby-kringla varer i 90 minutter.

– Det er flere som har sittet der så lenge, forteller Maria C. Havstam, informasjonsleder i Punkt Ø og en av utstillingens medkuratorer.

Men hvorfor skulle noen ønske å se at en kringle heves i ovnen? Publikum får riktignok en smakebit av kringla mens de sitter og studerer filmen, men det er neppe nok til å motivere folk.

– Jeg tror det er fordi folk blir fascinert, både av å se håndverket bli laget, steg for steg, og hele konseptet med sakte-tv, sier Havstam.

Kjærlighet ved første bit

Bak filmen står Dr. Stephen Knott ved Kingston School of Art. Briten ble inspirert av det norske fenomenet sakte-tv – og ikke minst kringla. Den smakte han for første gang i 2016, da han deltok på et seminar på galleriet.

– Jeg likte veldig godt den søte mandelsmaken og den myke honningbasen. Jeg ble hekta. Jeg må ha hatt fem store skiver den dagen, og gomlet fortsatt på én på slutten av dagen da seminaret var over, forteller han.

Ideen bak filmen var ifølge Knott å følge en håndverksprosess, gjennom en uredigert, sammenhengende tidslinje og uten noen fortellerstemme.

– Å filme Alby-kringla virket å være en perfekt måte å introdusere det å følge en håndverkprosess i sanntid. Den kan dessuten knyttes opp mot galleriets historie og dens gode rykte for å lage disse smakfulle bakervarene, forteller han.

Han synes det er flott at folk har tatt seg tid til å sitte gjennom hele den halvannen time lange filmen.

– Det viser appellen med å følge med på en prosess. Jeg planlegger å sitte gjennom hele filmen når jeg besøker Moss igjen senere i april. Jeg var for opptatt under åpningen, forteller kunstakademikeren.

Har bevart hemmeligheten

Ett av kriteriene for at filmen kunne bli en virkelighet var at man ikke røpet den hemmelige oppskriften bak Alby-kringla. Coca Cola og KFC er nemlig ikke de eneste aktørene med en smakfull forretningshemmelighet.

– Det er kun jeg og noen andre medarbeidere som kjenner til oppskriften her. Den er ikke skrevet ned noe sted, men er lagret i hodene våre, forteller Mette Grobstok Andersen, daglig leder av Alby Kafé F15.

Noen av ingrediensene er ferdigblandet i filmen, mens enkelte kameravinkler skjuler hemmelige deler av prosessen, forklarer Havstam.

Lager 15 stenger om dagen

For Andersen er det flere grunner til at Alby-kringla har blitt så populær, men særlig én ting skiller seg ut:

– Det gode fyllet. Du har ikke noe lignende noe annet sted.

Hun forteller at de lager rundt 15 stenger med kringle om dagen.

– Det kan du gange med fem i helgen. Da selger vi så mange kringler at vi ikke klarer å lage nok, så vi er avhengige av å fryse ned kringler i løpet av uka, sier hun.