Nyheter

Dobbeltsmitte kan gjøre at testkriteriene endres

Folkehelseinstituttet (FHI) kommer ikke til å undersøke smittetilfellet i Moss der en person ble smittet to ulike ganger. Men tilfeller som dette gjør at testkriteriene vurderes endret.

Bilde 1 av 2

En person bosatt i Moss ble syk og fikk påvist covid-19 i første halvdel av 2020. I begynnelsen av 2021 testet vedkommende positivt igjen. Smittetilfellet ble først omtalt av Moss Avis.

Personen ble ifølge Moss kommune smittet av to ulike smittekilder.

Ifølge FHI er dette kun én av «en håndfull» kjente tilfeller der en person har påvist smitte to ulike ganger i Norge.

Som forventet

Dobbeltsmitten i Moss ble varslet til FHI av kommunen. FHI sier nå de ikke vil undersøke smittetilfellet i Moss nærmere.

– Gjennomgått infeksjon er ikke en garanti mot ny infeksjon senere, sier overlege Preben Aavitsland, som sitter i FHIs områdeledelse for smittevern, miljø og helse.

Det samme sa Kristian Krogshus, kommuneoverlege i Moss, etter at det lokale smittetilfellet ble kjent.

– Å bli smittet to ganger kan i teorien skje hvem som helst, sa han.

Kan være vanligere enn først antatt

Overlege Aavitsland forteller at de nasjonale testkriteriene er under stadig evaluering og kan endres dersom tilfeller der personer får påvist covid-19 to ulike ganger øker.

– Vi vurderer dette hele tiden, blant annet i lys av nyere forskning fra Storbritannia om at andre gangs infeksjon kan være mer vanlig enn man har trodd, sier han.

I dag er det slik at dersom en person som tidligere har fått påvist covid-19 utvikler symptomer en gang til, anbefales det først å utrede for annen mulig infeksjon, hvis det ikke har gått tre måneder siden det første smittetilfellet. Unntak kan gjøres i tilfeller med særlig høy mistanke om ny smitte, spesielt hos eldre eller immunsupprimerte personer.

LES OGSÅ: Sykehuset Østfold advarer: – Nå må alle ta situasjonen på alvor

Mer fra Dagsavisen