Nyheter

Bondelagsleder: – Østfold hardest rammet av tørkekrisen

Melkebonde Tor Jacob Solberg har sett seg nødt til å slakte flere av kuene sine som følge av sommerens tørke, og har selv slitt med motivasjonen.

Årets sommer ble tidenes varmeste og tørreste flere steder i landet. Samlet sett var mai den varmeste maimåned Norge noensinne har opplevd, med et snitt på hele fire grader over normalen, ifølge Meteorologisk institutt. Det har gitt store utslag på produksjonen hos fylkets bønder.

– Dette er den verste tørketiden vi har hatt på 100 år, forteller Svend Arild Uvaag, leder av Østfold Bondelag.

Mangler mat til dyrene

Sammen med enkelte grønnsaksprodusenter, ble husdyrbønder hardest rammet, ifølge Uvaag. En av dem er melkebonde Tor Jacob Solberg fra Skiptvet. Han ble kåret til Årets unge bonde i 2014 og er i år en av Østfold-ambassadørene til Mulighetsriket.

– Det har vært en ganske stressende sommer. Den første halvannen måneden var utrolig tøff og belastende. Da så vi at vi manglet mer og mer mat til dyra. Det er jo først og fremst dem du tenker på, forteller han.

LES OGSÅ: – Vi har dyr på beiter som ser ut som Sahara

Fikk en psykisk knekk

De siste sju årene har han levert melk av ypperste kvalitet, såkalt elitemelk. Den klassifiseringen mistet de i år. Dyrene ble rett og slett for stresset av varmen, og leverte ikke like god melk som før.

– Jeg har aldri jobbet så hardt som i år, og samtidig har resultatet aldri blitt dårligere. Det er en psykisk nedtur å se at all innsatsen jeg har lagt ned ikke har gitt de samme resultatene.

– Har det vært så ille at du har vurdert å gi deg?

– Nei, men jeg har mistet mye av motivasjonen, svarer han.

LES OGSÅ: Blir nedringt av fortvilte bønder på Østlandet som trenger fôr for å redde dyra sine: – Det er så fælt

Har fått milliontap

Melkebonden anslår at han har tapt én million kroner i år. Deler av det vil bli dekket av forsikring, erstatningskrav og regjeringens krisepakke. Men tørkesommeren har ført til langt mer enn bare økonomiske konsekvenser.

– Vi kommer nok til å slakte noen ekstra dyr i år. Jeg tror vi blir nødt til å redusere ammekuene med rundt ti dyr, forteller Solberg, som i dag har rundt 200 storfe på gården.

LES OGSÅ: Bøndene får 525 millioner kroner i krisepakke

Melkeonde Tor Jacob Solberg fra Skiptvet regner med å måtte slakte rundt 10 ekstra ammekuer i år, på grunn av mangelen på fôr.

Melkeonde Tor Jacob Solberg fra Skiptvet regner med å måtte slakte rundt 10 ekstra ammekuer i år, på grunn av mangelen på fôr.

Under halv produksjon

Han er langt ifra alene. Uvaag i bondelaget forteller at rundt tre fjerdedeler av Østfolds bønder er berørt av den varme og tørre sommeren.

– Østfold er fylket som er hardest rammet. Da det begynte å komme nedbør på slutten av sommeren, var Østfold det siste fylket som fikk det, sier han.

Han anslår at den totale kornavlingen i fylket har blitt mer enn halvert i år.

– Jeg tror avlingen kommer til å havne på mellom 40 og 50 prosent av normalproduksjonen, sier han.

Uvaag kjenner ikke til noen bønder i Østfold som har måttet gi seg som følge av årets tørke, men mange har fått seg en økonomisk smell.

– Jeg kjenner til flere som har investert mye og har fått økonomiske problemer på grunn av situasjonen. Det er klart dette har gitt likviditetsproblemer for mange bønder. Det er ikke slikt man planlegger for, sier han.

LES OGSÅ: Spår hard kamp om matressursene i fremtiden: – Dette er en større trussel enn Putin, Trump og terror

Mer fra Dagsavisen