Nyheter

– Jeg fryktet for livet mitt

– Min søster ble drept av sin eksmann fordi hun ville ha omsorg for barna sine. Familien min fryktet det samme skulle skje meg, forteller Zulihan (39) om sitt vanskeligste valg.

Bilde 1 av 4

Av Paul Norberg

Kvinnen fra et land i Øst-Europa fortalte sin rystende historie på et møte i sin nye hjemby, Moss, knyttet til kampanjen «Taushet tar liv» i går. Presset fra familien og frykten for en voldelig eksmann førte til at hun til slutt overga sine fire barn til eksmannen. Zulihan ønsker bare å bruke fornavnet sitt av sikkerhetshensyn.

Krisesenteret

– Han var ikke voldsom mot barna. Men han banket opp meg, og jeg visste ikke hvordan jeg skulle komme ut av forholdet. Dette er noen år siden, og jeg hadde ikke hørt om krisesentrene i Norge. Men etter at jeg fikk en solid omgang juling, oppsøkte jeg en venninne i nabolaget. Hun tok kontakt med politiet. Det dukket opp både politibiler og ambulanse, og da fikk jeg beskyttelse.

Hun og barna ble tatt hånd om på et krisesenter, og mannen hennes ble nektet å oppsøke henne.

Etter et par år møtte hun en ny mann, og ble gravid. Hun ville ikke abortere, og dermed ble situasjonen hennes igjen mer alvorlig i forhold til eksmannen. Det var da familien hennes ønsket at hun skulle gi fra seg sine fire barn til eksmannen.

Les også: #Metoo: LO i Sverige har sluttet å servere alkohol

– Som en dronning

Zulihan forteller at han hadde opptrådt truende overfor henne, og hun kjente seg forfulgt. Hun kontaktet flere krisesentre, men det var først da hun fikk kontakt med krisesenteret i Moss at hun fikk plass. Her ble hun tatt godt imot, og fikk også barnehageplass til sitt yngste barn.

– Da sønnen min fikk barnehageplass, lærte han norsk på kort tid. Og jeg ble tilbudt aktiviteter sammen med ham, som turer til Tusenfryd, Hunderfossen og Kristiansand. Jeg syntes det var flaut å ta imot så mye hjelp. Men jeg kjente meg likevel som en dronning ved å få mulighet til å få gode opplevelser sammen med sønnen min, fortalte Zulihan.

Les også: Politimann truffet av isklump i hodet på Oslo-skole

– Åpenhet, åpenhet

Hun får ros for sin åpenhet, og vilje til å stå fram med sin historie, blant annet fra daglig leder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet i Norge.

– Vi må ikke være tause. Jeg vet godt at det er skambelagt å fortelle om vold i nære relasjoner, men synliggjøring er ytterst viktig. Zulihans fortelling er dessverre ganske lik situasjonen til et stort antall kvinner. Jeg er glad for at de dyktige medarbeiderne ved Krisesenteret i Moss har tatt vare på Zulihan. På den måten har historien så langt fått en god slutt, sier Smaadahl.

Både hun og fagdirektør Rachel Eapen Paul fra Likestillings- og diskrimineringsombudet er svært fornøyde med arbeidet som nedlegges i Moss Krisesenter, som også har fått utarbeidet en grundig og omfattende handlingsplan for hele Mosseregionen.

Kampanjen «Taushet tar liv»

* Kampanjen «Taushet tar liv» startet i 2014.

* Bakgrunnen er vold og drap i nære relasjoner.

* Sju av ti kvinner som blir drept av partneren sin, har vært utsatt for vold før drapet.

* Barn blir sterkt skadet og traumatisert når de lever i  familier, der moren er utsatt for vold fra sin partner.

* Denne kampanjen ble presentert i Vingparken konferansesenter 30. november.

* Stortingsrepresentantene Tage Pettersen (H) og Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap) deltok på konferansen.