Nyheter

TURTIPS: I motstandsmenns fotspor

I denne Spydeberg- skogen er målet for turen hytta hvor «gutta på skauen» holdt til under 2. verdenskrig.

1 av 3

Østfolds skoger, fjell og kyst er en delvis uåpnet skattkiste, mener turgåer og forfatter Linken Raeng, som gjerne deler sine oppdagelser. Hun vil i høst dele fem turer fra sine to bøker samt fem nye turdestinasjoner med Dagsavisen Østfolds lesere hver torsdag.

Les også: Gravskikk-historie fra oldtiden
Les også: Fjære sjø baner vei til Danmark
Les også: Fargerik fottur til topps
Les også: En padlers paradis
Les også: Steinhoggernes sumpskog
Les også: Oldtidsminner i Europa-toppen
Les også: Engelske følelser i Halden
Les også: Linken gir deg turtips fra Østfold gjennom høsten

Fra Skihytta rusler vi innover i kulturskogen, og straks vi fanges av skyggene her inne blir det kjølig. Løypa som skal føre oss til Skimtefjell og hytta er blåmerket, med tydelige skilt i alle kryss.

Skravlebenk

Snart passerer vi noen hytter og kommer inn i et større hogstfelt. Her er stubber og nybrottsplanter i vilt kaos, og noen puslete trær står igjen og vaier mot himmelen. Det er kanskje ikke så vakkert med disse grå flatene der mesteparten av skogen er tatt ut, men på en måte er det vakkert likevel. Her kommer nytt liv opp, og her ser vi godt de lyse røttene som snor seg på bakken og bærer preg av at mange føtter har tråkket og gått.

Etter hvert kommer vi inn i en flott blandingsskog og skimter vann mellom trærne. Langtjern strekker seg vakkert ut under sola. Ved et skilt, «Langtjernlunden», er en passende skravlebenk satt opp for den som vil ha en pust i bakken.

Klopper tar oss over noen våte områder før stien snor seg oppover fjellet. Nå endrer skogen karakter og blir mer karrig. På slik skrinn grunn er det furu og lyng som dominerer. Kort etter ser vi hytta mellom trærne. Den gamle Skimtefjellhytta var tilholdssted for «gutta på skauen» under 2. verdenskrig. Dagens hytte er av nyere dato, og når du tar turen hit kan du skrive deg inn i gjesteboka som ligger i en kasse ved langbordet.

Utsikt til Telemark

På en knaus vest for hytta står en bauta. Den er laget av Arnt Sandem og ble reist i 1930-årene. Herfra ser vi mot horisonten over bølgende, grønne skoger; synet strekker seg helt mot Telemark og Gaustadtoppen. Vi ser også ned mot Gulltjernmosen naturreservat. Reservatet består av to sammenhengende myrer: Gulltjernmosen og Sjutjernmosen med omgivende åser og koller.

God tur!

TURFAKTA

* 6 kilometer sti gjennom skog til turhytte. Merkede løyper. Fin familietur; bruk bæresjal eller -meis til de minste. Prøv kikkert, kanskje får du se Telemark!
* Fra Skimtefjellhytta kan du velge en annen sti tilbake til Skihytta og slik få en lengre rundtur.
* Veibeskrivelse: Kjør til Spydeberg. Fra gamle E18 i Myrakrysset svinger du inn mot jernbanen på fv. 202/Stasjonsgata og kjører over togskinnene. Følg videre nordover. Veien går over i Lyserenveien, som du følger helt fram til et kryss med et blått skilt merket «Holli». Ta til høyre på fv. 231/Haugenveien. Følg denne til den går over i grusvei. Da ser du snart Skihytta og parkering til høyre. Stien begynner på andre siden av veien, litt bortenfor parkeringen.
* Dette turtipset er hentet fra boka «Turperler i Østfold og Bohuslän».
* Se flere turtips på turperler.wordpress.com.