Nyheter

Vant gjevt kunststipend

Trude Johansen (34) er multikunster som bor i Son og arbeider i Moss. I forrige uke ble hun tildelt Østfold kunstsenters produksjonsstipend fra Bildende Kunstneres Hjelpefond på 50 000 kroner.

Hei Trude, gratulerer med stipendet, hva betyr dette for arbeidet ditt?

– Det gjør at jeg kan frigjøre midler til produksjon av kunst, og at jeg kan gjennomføre flere prosjekter for en periode. Midlene jeg som kunstner får avgjør hvorvidt jeg kan skalere opp eller ned arbeidet mitt. Midlene sikrer mer kvalitet i alle ledd.

Hvordan jobber du?

– Jeg har bakgrunn og utdannelse i grafikk fra Kunsthøyskolen i Oslo. Jeg jobber ganske bredt, og kombinerer tekst, video, installasjoner, performance, tegning og grafikk.

Hvilke prosjekter skal du jobbe med framover?

– Akkurat nå er jeg opptatt av å finne nye måter grafikk kan utfordre kunstfeltet på. Dette gjør jeg ved å utforske grafiske teknikker, og bruke video og performance sammen med grafikk. I august skal jeg vise fram et prosjekt på Rake Visningsrom i Trondheim. Det er performance med boksing hvor slaghanskene er en trykkplate og boksesekken er dekket med papir. Jeg skal også ha en gruppeutstilling hos Norske Grafikere neste sommer.

Hva inspirer deg?

– Et prosjekt jeg har hatt gående nå er med forfatter Jonny Hallberg. Han gir meg en gjenstand, også leser jeg et av hans verker. Deretter lager jeg noe ut av gjenstanden basert på teksten jeg leste. Verket jeg stiller ut på Østfold Kunstsenter, «Gå under», er laget på den måten, basert på hans novellesamling med samme navn.

Hvordan er kunstmiljøet i Moss og Østfold?

– I Moss er det veldig bra. Vi har også en del utveksling og samarbeid med kunstnermiljøet i Fredrikstad. Østfold Kunstsenter er veldig sentralt for regionen. De er en møteplass og en utdanningsinstitusjon hvor kunstnere kan lære hvordan man skal livnære seg av kunst. House of Foundation har i den sammenheng også vært veldig viktig for meg, det er en intuisjon som er viktig for Moss, hvor man kan delta, lære og utvikle seg.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er så mange, men det avhenger selvfølgelig av om man vil le, gråte, bli klokere eller hva. «Styrtet engel» av Per Olov Enquist har vært viktig for meg.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å få til ting, og finne ut av ting og lære.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har kanskje litt for mye temperament, særlig når jeg er sliten og ikke får til ting.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Klima og miljøet, jeg tenker at det er viktigere enn alt annet. Mannen min og jeg vurderer å reise til Paris i november for å demonstrere under klimatoppmøtet.

Er det noe du angrer på?

– Det er masse. Jeg er en sånn person som plutselig kan få en vond følelse av noe jeg gjorde for 15 år siden.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Lorry Anderson.

Mer fra Dagsavisen