Rekordmange pasienter på overgrepsmottaket i Østfold i 2018

Aldri før har så mange personer oppsøkt fylkets overgrepsmottak. Samtidig blir de som gjennomfører voldtektene stadig yngre.

I 2017 hadde overgrepsmottaket i Østfold 88 pasienter innom. Det var ny rekord. Den er nå slått. I 2018 ble de nemlig oppsøkt av 92 pasienter.

Det tilsvarer i snitt ett nytt voldtektsoffer hver 4. dag.

– Det er trist at det fortsatt skjer så mange overgrep, men jeg er glad for at de som blir utsatt for det kommer til oss. Jeg håper og tror at det nå er flere som søker hjelp, og at mørketallene derfor har gått litt ned i Østfold, sier daglig leder Ann Helen Lomsdalen.

Ifølge henne kommer de fleste pasientene fra de største byene, altså Sarpsborg og Fredrikstad. Fordelingen er ellers ganske jevn i fylket.

LES OGSÅ: Fikk tre nye voldtektspasienter på én helg

13 år gamle overgripere

Noen saker fra fjoråret har gjort mer inntrykk enn andre. Lomsdalen nevner blant annet en dame som hadde blitt lurt inn i en felle av andre personer, deriblant en kvinne, og ble neddopet og holdt fanget og to dager.

– Den saken sjokkerte meg veldig. Det vi har sett er at seksuelle overgrep har blitt enda mer grovere de siste årene, forteller hun.

En annen endring hun har merket seg er at overgriperne er stadig yngre.

– I 2018 hadde vi overgripere helt ned i 13-årsalderen. Når en gutt på 13 år begår et overgrep og forsøker å gjemme unna spor, da blir jeg rett og slett kjempesjokkert. Vi har hatt mange unge jenter innom oss, men det er nytt for oss at også overgriperne er unge, sier Lomsdalen.

LES OGSÅ: 75 prosent flere saker om overgrep mot barn

Dette er den viktigste årsaken til økningen

I løpet av 2018 lanserte overgrepsmottaket i Østfold en kampanjevideo om sovevoldtekt, som tok helt av på nettet. Den har nå blitt sett nesten to millioner ganger.

Som Dagsavisen Østfold tidligere har skrevet, fikk overgrepsmottaket svært mange henvendelser etter at videoen ble lansert. Lomsdalen mener den er hovedårsaken til at de satte ny rekord i antall pasienter i 2018.

– Vi har flere ganger fått tilbakemelding om at det var på grunn av denne filmen at folk visste om oss. Jeg vet at også andre overgrepsmottak har hatt nytte av filmen. Det er ikke bare vi som ser resultater av den, sier hun.

Drømmer om ny kampanjefilm

Lomsdalen har et ønske om å lage flere kampanjer rettet mot overgrep.

– Vi har fått litt blod på tann. Det var ingen tvil om at filmen var en helt skinnsyk suksess, så det er klart det frister å lage noe annet også. Vi har fått flere gode tilbakemeldinger fra folk, som gjerne vil vi skal lage flere. «Skal dere ikke lage en film om gutter også?», er noe av det folk har sagt, forteller hun.

Et unntakstilfelle

Hvorvidt det blir noe av, avhenger av økonomien. Årsaken til at kampanjefilmen om sovevoldtekt ble produsert var fordi overgrepsmottaket feiret 10 år og hadde litt penger til overs.

Det har de ikke i like stor grad nå, og den daglige driften kommer først.

– Vi får budsjettet vårt fra spesialisthelsetjenesten, som vi har et kjempegodt samarbeid med. Med den bemanningen vi har i dag, greier vi oss med det budsjettet vi får, men det er nok ikke økonomisk rom til så mange kampanjefilmer, sier Lomsdalen.

LES OGSÅ: Antall anmeldte voldtekter gikk ned i Øst politidistrikt i 2017