Moss

- IS jakter de sårbare

SYRIA: Av de rundt 60 personene fra Norge som har dratt for å kjempe i borgerkrigen, er samtlige seks byer i Østfold representert.

Det kunne politimester Steven Hasseldal fortelle da han holdt et foredrag under konferansen «Radikalisering og voldelig ekstremisme» i Sarpsborg i går.

- Politiet har opplysninger om at vi har reisende fra alle byene i Østfold, sa han.

Det vil si Askim, Fredrikstad, Halden, Moss, Mysen og Sarpsborg.

Mossing i Syria i ett år

Fra Moss er minst én etnisk nordmann representert. Dette er en mann i 20-årene, som sist hadde bostedsadresse på Jeløy. Ifølge hans aktivitet på Facebook har han vært i Syria i godt over ett år nå.

Flere uavhengige kilder Dagsavisen har snakket med, kan fortelle at han ikke var noe særlig opptatt av religion før han konverterte til islam noen år tilbake. I årboka fra videregående skole blir han beskrevet som «alle jenters drøm».

Forsvinner fra radaren

Veien fra hans gamle liv og til der han er nå, som kriger for den selverklærte Islamske stat (IS), er lang. Selv har han foreløpig ikke valgt å kommentere hva som fikk ham til å forlate Norge.

Ragnar Foss, leder for politiets ungdomsavsnitt i Østfold, forteller at generelt sett er de norske Syria-farerne ofte personer som har vært i politiets søkelys tidligere av helt andre grunner.

- Ofte dreier det seg om personer som har hatt problemer med å skaffe seg et fotfeste og har havnet litt utenfor samfunnet. Det bør lyse en varsellampe når tidligere utagerende og konfliktsøkende personer plutselig trekker seg tilbake og blir borte. Min erfaring er at det er få som blir radikalisert uten å ha kjent på marginalisering, forteller han.

Dyrkes fram

Politimester Hasseldal nevnte i sitt foredrag at internett og sosiale medier er en viktig arena for rekruttering til ekstremistiske miljøer.

- Det er en av de største utfordringene politiet står overfor, sa han.

Ifølge Foss er det ikke uvanlig at de sårbare personene selv oppsøker radikaliserte miljøer og personer.

- En del av påvirkningen er ikke knyttet til lokale og tradisjonelle trossamfunn. De jeg har kunnskap om, har hatt kontakt med enkeltpersoner og blir ofte dyrket fram via nettsider på internett. IS drar ikke rundt på rekrutteringsturer, for å si det sånn. I stedet blir du fanget opp som en sårbar person. Det ser nesten ut som at man satser på disse.

Globalt nettverk

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen, leder av mediegruppa på Forsvarets høyskole og ekspert på konflikten i Syria, forteller at økt tilstedeværelse av nordmenn i konfliktlandet kan skape en dominoeffekt.

- Har man noen bekjente i et miljø som allerede har reist til Syria, er det klart at det gjør det enklere å selv komme seg ned dit, sier han.

Ifølge en oversikt fra det amerikanske etterretningsfirmaet The Soufan Group var det i juni i år rundt 12.000 utenlandske krigere involvert i Syria-konflikten, fordelt på 81 land. Av disse var rundt 3.000 europeere.

- Ettersom de er såpass multikulturelle, har de en global rekkevidde.

- Bør Norge føle seg truet av IS?

- Det er ikke utenkelig at NATO vil bli bedt om å bidra i kampen mot IS. I så fall må Norge ta stilling til om de vil involvere seg. Da blir vi en motstander av IS, svarer han.

Tar avstand fra IS

Jahan Zeb, styreleder i den største moskeen i Moss, Anjman Flah Ul Muslemin, mener IS setter islam i et dårlig lys.

- Vi står sammen mot slike handlinger. Det gir et helt feil bilde av oss muslimer og religionen vår, forteller han.

Han har fulgt med på saken i media og er kjent med at nordmenn har valgt å dra til Syria.

- Det er personer som blir misbrukt. IS bruker religionen til å få folk til å gjøre ting som ikke er riktig, mener han.

kenneth.stensrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen