– Jeg er kanskje ordførerfavoritt

Gruppeleder Harald Fløgstad (H) i Rygge seiler opp som favoritt til å vinne ordførernominasjonen i Moss Høyre. Avgjørelsen faller på nominasjonsmøtet torsdag 23. august.

Av Paul Norberg

– Ut fra den interne avstemningen i nye Moss Høyre, er jeg kanskje en favoritt, sier Fløgstad, og fortsetter:

– Jeg har ikke noen historie knyttet til den heftige samferdselsdebatten i Moss. I Rygge har vi ikke så steile fronter, og jeg ønsker å være en samlende kandidat når vi nå skal bygge opp en helt ny kommune. Dette skal ikke bli kopi av Moss eller Rygge. Vi skal være pionerer for å dra storkommunen Moss inn i framtida. I en slik prosess kan det være bra med en ordførerkandidat fra Høyre, som ikke er politisk belastet i store befolkningsmiljøer i byen.

– Svært motivert

Høyre har tre kandidater til ordførervervet til neste års kommunevalg. Fløgstad vant en intern, rådgivende avstemning i juni, med 47,5 prosent av stemmene. Jørn Roald Wille fra Moss oppnådde 28,3 prosent og gruppeleder i Moss bystyre, Sissel Rundblad, fikk 24,2 prosent av stemmene.

– Jeg er svært motivert, sier en offensiv Jørn Wille.

Han har bevisst gått i sterk dialog med aksjonsgruppa Bedre Byutvikling Moss (BBM).

– Det er min plikt som politiker å informere og diskutere valgene jeg er med på å gjøre. Hvis vi ikke deltar i den offentlige debatten, blir vi irrelevante. Som opposisjonsparti er det viktig å være på hugget, og vise til at Høyre har de beste løsningene for byen. Det har jeg frontet, og jeg tåler å få motbør. Målet mitt er å bli en tydelig, uredd og samlende ordfører, sier Wille.

– Uheldig

Både Jørn Wille og Sissel Rundblad (bildet) synes det er uheldig at nominasjonskomiteen ikke har levert noen innstilling til nominasjonsmøtet torsdag kveld.

Ordførerkandidat til Moss Høyre, Sissel Rundblad, har forgjeves forsøkt å rekke ut en hånd til aktivistene i BBM.
Foto: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

– Hvis de er uenige, kan de levere en delt innstilling. Det hadde gitt møtedeltakerne en viss retning å forholde seg til, sier Wille.

Les også: Disse tre kan bli ordførerkandidat for Ap

Rundblad synes også det er «litt spesielt» at komiteen ikke har noen innstilling.

–Det åpner jo for uforutsigbarhet på møtet. Hittil har vi regnet med at det har vært tre kandidater. Nå blir det mer sannsynlig at det kan komme benkeforslag, sier hun.

Les også: Sissel strakte forgjeves ut en hånd

Høy temperatur  

Mye tyder på at det blir et møte med høy temperatur når Moss Høyre skal velge sin ordførerkandidat. Kandidatene skal selv forsøke å mobilisere forsamlingen for sitt kandidatur. Hvis ingen får mer enn 50 prosent av stemmene i første valgomgang, vil kandidaten med færrest stemmer ryke ut. Så blir det en dragkamp mellom de to gjenværende kandidatene.

– Jeg tror at flere møtedeltakere ikke har gjort seg opp en mening ennå. Dermed kan det som skjer i selve møtet bli avgjørende, tror Wille.