Hamstret nesten 10 kilo snus før grensekontrollen ble skjerpet

Mannen i slutten av 40-årene hadde fortollet de fleste varene, men prøvde å snike unna tobakksvarene. – Dette er nok det største snusbeslaget vårt så langt i år, sier kontorsjefen ved Svinesund tollsted.

Det var lørdag formiddag at tollerne observerte en norskregistrert personbil som kom kjørende over grensa via den gamle Svinesundsbrua.

– Vi fikk stanset bilen ved rundkjøringa ved det nye tollstedet, og det viste seg at det var en person i bilen, en norsk mann født i 1971, opplyser kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Varebil var lastet med over 1.000 liter sprit – ble avskiltet på stedet

Gjenganger

Tollbetjentene spurte mannen om han hadde med seg noen tollpliktige varer, og da fortalte han at blant annet hadde med seg litt øl som han selv hadde sørget for å fortelle ved bruk av Tolletatens kvoteapp.

– Han viste også fram på telefonen bevis på at dette stemte, men ble likevel tatt med inn på tollstasjonen for kontroll. Der ble det funnet 9.661 gram snus i bagasjerommet, som ikke var fortollet, utdyper Grandahl.

Ifølge kontorsjefen er mannen en kjenning av tollerne ved Svinesund.

– Han har blitt tatt tre ganger tidligere for lignende forhold, trolig smugling av snus eller andre tobakksvarer. Dette var nok et gjennomtenkt og planlagt smuglingsforsøk, i og med at han hadde fortollet de andre varene han hadde med seg, mener Grandahl.

Siden mannen er bosatt i Norge, fikk han lov til å kjøre videre uten varene som ble beslaglagt, men kan vente seg en straffereaksjon fra politiet i etterkant.

Les også: Nordmenn på ulovlig hundehandel avslørt av tollerne

Vanligere med småbeslag

Kontorsjefen forteller videre at dette beslaget kan karakteriseres som stort i snussammenheng.

– Det er nok mer vanlig at vi gjør store beslag av sigaretter og andre tobakksvarer, men vi skriver en del forelegg på snus, og avslører også større smuglingsforsøk innimellom. I fjor hadde vi blant annet et beslag på et sted mellom 30 og 50 kilo, sier Grandahl.

– Her var det såpass mye – nesten ti kilo – at det ble en rapport, og en politisak. Det er nok det største snusbeslaget vi har gjort hittil i år, legger han til.

Og til tross for at personbiltrafikken har gått betraktelig ned som følge av de skjerpede reiserestriksjonene de siste dagene, har kontorsjefen følgende advarsel til dem som tenker at dette kan være et godt tidspunkt å ta med seg for mye eller ulovlige varer over grensa.

– Vi har tollkontroller og ekspedisjon på vanlig måte, og så er det politiet som tar seg av personkontrollen med tanke på reiserestriksjoner. Så vi følger med på både den nye og gamle Svinesundsbrua og alle småveiene, og det er ingen grunn for smuglerne til å føle seg trygge, for vi er oppe og går, avslutter Grandahl.

Les også: Blant barneutstyret skjulte det seg over 350 liter sprit og 20.000 sigaretter