Anette Trettebergstuen (Ap) vil se på operapensjon på ny.

Varsler omkamp om operapensjon

Ap vil forkaste Kulturdepartementets forslag til avvikling av operapensjon.

 

– Kulturministeren har gjort dårlig politisk håndverk og gjort at situasjonen er blitt fastlåst, mener Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

I dag skal kulturminister Linda Helleland (H) svare i Stortingets spørretime om striden rundt pensjon og ansettelsesforhold i Den Norske Opera & Ballett.

Les også: - Hvis ikke Operaen skal kunne ha faste stillinger, hvem skal da ha det?

Opprør blant ansatte

Operaens påtroppende musikksjef Annilese Miskimmon har skapt opprør blant de ansatte med sitt utspill om å ha et ensemble uten fast ansatte sangsolister. Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal, som sitter i kulturkomiteen, har bedt Helleland svare i spørretimen på hva hun mener om at Operen vil ha økt bruk av midlertidige stillinger. Samtidig har Geir Jørgen Bekkevold (KrF) bedt kulturministeren redegjøre om arbeidet med ny operapensjonslov.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Kritikkverdig

Musikernes Fellesorganisasjon reagerte skarpt etter møte med kulturdepartementet sist uke, der Kulturdepartementet presenterte et høringsforslag om å erstatte dagens pensjonsordning med en støtteordning for omstilling ved pliktig avgangsalder.

– Kulturministeren bryter her med en lang tradisjon for håndtering av pensjonsspørsmål. Dette gjøres via forhandlinger med partene der man kommer til enighet. Istedenfor har Kulturdepartementet bare presentert partene for en løsning. Det er kritikkverdig. Kulturministeren burde også presentert høringsforslaget for Stortinget på forhånd, sier Trettebergstuen.

Etter møtet sist uke forventes det at kulturdepartementet sender ut lovforslag om operapensjon til høringsrunde før sommeren.

– Arbeiderpartiet vil trekke tilbake høringsforslaget og begynne på nytt, hvis vi vinner valget, varsler Trettebergstuen.

– Det trengs endringer i operapensjonsordningen. Men vi må jobbe sammen med partene for å komme til bærekraftige løsninger som er til å leve med.

Les også: Sakene hun må løse i 2017