Kultur

Mørk og skremmende julefortelling

Ebenezer Scrooge kommer ikke langt med sine «bah! humbug!» i denne julas BBC og Hollywood-skapte versjon av Charles Dickens klassiske julefortelling.

Bilde 1 av 2

«En julefortelling» har vært dramatisert på TV og film utallige ganger gjennom årene, og i de aller fleste gangene i mer barne- og familievennlige former.

En av de mer kjente nye versjonene er den Robert Zemeckis laget med Jim Carrey i rollen som Ebenezer Scrooge i 2009. En annen dramatisering som hører jula til for mange er «En Muppet julefortelling» fra 1992, hvor Michael Caine finner meningen med jula og livet etter å ah blitt skremt opp av tre spøkelser på julenatta.

Mørkt og dystert

Denne julas nye brennferske versjon av julefortellingen er ikke like barnevennlig. Traileren fra serien antyder at BBC ikke tok for hardt i sin forhåndsomtale, hvor serien ble solgt inn som en «uhyggelig utforskning av Scrooges mørke sjel, som skal få det til gå kaldt nedover ryggen».

Her framstår et mørkt og dystert viktoriansk London i desem desembermørket. og en Ebenezer Scrooge som sjelden har virket så skremt og forstyrret på denne dramatiske julaften-natt. De første klippene fra miniserien på tre episoder avslører også at serieskaperne har tatt seg mange friheter i deres nyversjon.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Store Hollywood-navn

Det er heller ikke hvem som helst som har laget serien for BBC. Manus er skrevet av Steven Knight, mannen bak den dystre og brutale krimserien «Peaky Blinders». Blant produsentene er Ridley Scott og Tom Hardy («Taboo», «Peaky Blinders», «Mad Max: Fury Road») – heller ikke de kjent for å lage spesielt barnevennlig underholdning.

Manusansvarlig Steven Knight har kommet skeptikere i forkjøpet ved å erklære at hans versjon av «A Christmas Carol» skal være en respekterende, tidsriktig tolkning av en tidløs historie.

Les også: De beste seriene på HBO Nordic

Ung Scrooge

Det har likevel vakt reaksjoner at australske Guy Pearce har hovedrollen som den gamle gnieren Scrooge som synes alt ved jula er humbug. Han framstår som for ung til å være en Scrooge slik Dickens beskriver ham i sin novelle. Samtidig virker også denne utgaven av Scrooge å være en usympatisk, ond og bister type. Som omgis av diverse mørke krefter og skikkelser i løpet av denne fortellingen.

Klassisk julefortelling

Her spiller Andy Serkis (Gollum i «Ringenes Herre», blant annet) ett av spøkelsene. En annen som skal sette støkken i Scrooge er Stephen Graham, en gjenganger i tøff britisk krim og sist sett i Martin Scorseses «The Irishman». Han spiller Jakob Marley, den avdøde kollegaen som advarer Scrooge om natta som venter.

Denne historien som heter både «En julefortelling» og «Et julekvad» i norsk oversettelse, ble utgitt i desember 1843. Dette var bare to måneder etter at forfatteren hadde begynt å skrive på novellen, som da den kom ut første gang hadde tittelen «A Christmas Carol. In Prose. Being a Ghost Story of Christmas)». Den skulle bli en av forfatterens mest populære allerede på hans tid.

Les også: De beste seriene på Netflix

Premiere lille julaften

Den oppdaterte utgaven av «A Christmas Carol» er del av BBCs tradisjon med å by publikummet sitt på en Dickens-klassiker eller et annet historisk kostymedrama i romjula.

Takket være de nye strømmetidene kan norske seere oppleve serien samtidig med britene i år, da HBO Nordic slipper de tre episodene på en time hver samtidig på lille julaften.

Mer fra Dagsavisen