Kultur

Trevor Noah med rett høyre til hverdagsrasisten

Han er både morsom og mørk, denne Trevor Noah.

STANDUP

5

Trevor Noah, Folketeateret, Oslo. 2. juni 2016

Publikum: 1.400 (utsolgt)

Folketeateret var fylt og forventningene var høye da Trevor Noah inviterte til show. Som programleder i «The Daily show» har han fått godt tak i rollen som oppvigler og irriterende kommentator mot det meste som er galt i USA. Særlig har Donald Trump fått gjennomgå. Men få om noen slipper i grunn unna Noah, som er vokst opp i Johannesburg, med sørafrikansk mor og sveitsisk far og er med det utlending i USA. Det er også dette blikket fra en outsider, og en fot i begge leirer, som gjør vitsene til Noah til noe mer enn bare moro. Det er alltid et snev av sannhet der. Han er i starten av en turné og det er muligens litt å hente her og der, men til tross for dette var det mye artig Trevor Noah kom med.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I kjent stil la han ut om hvordan folk behandles forskjellig. Han tok for seg raseprofilering på flygninger og hvordan sikkerhetskontroller kanskje ikke virker etter hensikten. Da ebola herjet som verst i mediene, hadde Noah, som afrikaner, stadig vekk trøbbel da han skulle ut og fly, mens arabere og muslimer sklei rett igjennom flyplassenes kontroller. I grunn litt mot normalt. «Etter angrepet på Charlie Hebdoe kunne jeg fly igjen uten problemer. Da var plutselig en kur for ebola klar og muslimer ble igjen den foretrukne fienden i lufta». For det er jo sånn at mennesker klarer å håndtere kun en fiende om gangen.

LES INTERVJU MED TREVOR NOAH: Bekymret for USA

Han ga også et par rette høyre til hverdagsrasisten som ikke vil innrømme det og starter samtalen med forbehold kun for å dure på: «Jeg er ikke rasist, men». «Jo, det er du», sa Noah og gjorde det klart at det ikke er farbar vei å bruke slik tale. Han pekte også på den enorme logiske bristen i å frykte muslimsk terror, sammenlignet med andre farer, og hvordan folk så gjemmer seg bak uttalelser og forbehold som «ikke alle muslimer er terrorister, men alle terrorister er muslimer». «Nei, og det er ikke sant! Og hadde alle muslimer vært terrorister, ville vi alle vært døde», sa han til applaus.

LES OGSÅ: Trevor Noah langer ut mot Donald Trump og Sylvi Listhaug

Noah satte dessuten speilet på seg selv og betrodde oss at han selv ser på folk med arabisk utseende med et annet blikk. Som i at om en hvit mann setter igjen en koffert på en kafé, lurer du på hvor mange penger den inneholder. Om en med arabisk utseende setter igjen en ryggsekk derimot... Trist, men han skylder på hvordan folk blir framstilt i massemedia og populærkulturen. Og kan ha litt rett i det.

Det er også her kjernen i Noahs repertoar ligger. Han setter lyskasteren et sted, viser det til oss og peker på konsekvensene, eller bristen i tankegangen. Det er ganske enkelt morsomt fordi det er sant, men også alvorlig og vemodig. Repertoaret hans nærmer seg dermed et mørke, et mørke verden også virker å nærme seg, skal vi tro Trevor Noah.

LES OGSÅ: Donald Trump og «The Daily Show»: Humus eller Hamas?

Som han selv svarte da han, som påtroppende programleder i «The Daily Show», stadig vekk ble spurt om han var beredt til å dekke den kommende valgkampen i USA. En valgkamp som er sprøere enn noen gang. «Spørsmålet nå er vel mer: Er dere beredt?», repliserte Noah. «For hva gjør dere om Donald Trump blir verdens mektigste mann?». I en perfekt verden ville Trevor Noah stilt som presidentkandidat. Men det kan han ikke. Han er jo utlending. De får som kjent kun jobber andre ikke vil ha. Som programleder i «TheDaily Show». En gang outsider, alltid outsider.

Mer fra Dagsavisen