Trevor Noah.

Trevor Noah langer ut mot Donald Trump og Sylvi Listhaug

«Donald Trump ser på valgkampen som et reality-show». Lite visste Trevor Noah om hvor lett det er å harselere med USA.

Det er ingen hemmelighet at «The Daily Show» har gjort seg til uvenner med ganske mange det siste året.

Men at jeg skulle havne i stormens øye slik kunne jeg ikke forutse. Det er urolige tider, sier programleder Trevor Noah til Dagsavisen og sikter spesielt til den amerikanske valgkampen.

Det amerikanske TV-showet «The Daily Show» harselerer med nyhetene, nyhetssendinger og ikke minst politikere. De sparker alle veier, men det siste året har særlig den amerikanske valgkampen fått gjennomgå. Sørafrikanske Trevor Noah leder det hele etter Jon Stewart, som satt i stolen siden 1999 i showet som vises på Comedy Central også her hjemme. 2. Juni opptrer han i Folketeateret i Oslo.

Som utlending har Noah et litt annet perspektiv på nyheter enn sin amerikanske forgjenger. Det var mange spekulasjoner om hvem som skulle overta etter Stewart. Flere kjente amerikanske komikere sa nei til jobben. Trevor Noah avvæpnet kritikerne av valget av en sørafrikaner i sin egen sending: «Nok en gang har en utlending tatt en jobb amerikanere selv ikke vil ha», sa han.

Kommentar: Utenlandske journalister ler seg fillete av Solberg og Listhaug

Les også: Trevor Noah med ekstrashow i Oslo

Cruz

Med utspill som at Ted Cruz er en ond mann og smelter i solen, FOX News er skurker, Hillary er i lomma på Wall Street, Bernie Sanders og Donald Trump er helt like og ikke minst emneknaggen #DonaldTrumpWantsToBangHisDaughter, som Donald Trump selv måtte ut og dementere, har TV-programmet fleipet med både media og politikere. Ja, Trevor Noah har vært en plage for flere i valgkampen. 

Har du fått reaksjoner fra Washington? Dere er ganske krasse? 

– Nei aldri. Det er ikke kommet klager fra Washington, sier Noah selv om den saken, vel vitende at mange av ofrene for Noahs vitser ofte dukker opp som gjester uansett.

LES OGSÅ: Donald Trump og «The Daily Show»: Humus eller Hamas?

Trump

Trevor Noah har aldri møtt Trump, men tror realitykjendisen helt fint klarer å sitte ned med Noah for et intervju. Han skal sågar til republikanernes landsmøte på vegne av «The Daily Show».

Ja, og demokratenes. Donald Trump ser på valgkampen som et reality-show, og vil nok bare late som ingenting og benytte seg av muligheten. Han spiller en rolle og vet hvordan media fungerer. Han er glad for å være på TV, sier Noah.

Tilfeldighetene vil ha det til at samme dag Dagsavisen intervjuer programleder Noah, spiller «The Daily Show» inn et innslag om politikere fra resten av verden som ligner på Trump.

Det er slike politiske strømninger over hele verden, sier Noah.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mistet grepet

«Amerikanere flykter til Canada, for å slippe unna Trump», spøker Noah i TV-innslaget. Men det er i grunn ingen vits, mange land har sin egen Donald Trump. Noah tar for seg den nederlandske rasisten Geert Wilders og Filippinens president Rodrigo Duterte som tilbyr seg å bedekke alle brudene i et massebryllup. Trevor Noah har også sett videoen av Sylvi Listhaugs nå verdenskjente bad i Middelhavet, med livredningsdrakt.

Ja, de tror de setter seg i flyktningers situsajon. Tenk deg selv. Du har overlevelsesdrakt og bader i Middelhavet. Hvilken nytte gjør det? Dette er hva som skjer når politikere ikke lenger ser etter løsninger og gjør den jobben de er satt til å gjøre, men kjemper mot andre politikere om gjenvalg, posisjoner og oppmerksomhet. Hun og politikere som henne har mistet grepet om virkelighten. Vi ser det i USA og vi ser det i resten av verden, legger Noah til.

Demokratenes Bernie Sanders har sagt se til Skandinavia og sosialdemokratiet, i sin valgkamp, noe også Noah har nevnt.

 Men her i Norge griper regjerningen inn. Det nasjonale flyselskapet SAS trakk tilbake sitt eget magasin «Scandinavian Traveler», fordi et regjeringsparti ikke likte artikkelen om partiet.

Virkelig!? Det er jo helt rart. Virkelig? Det her må jeg se nærmere på. Det viser bare at jeg må komme meg mer ut i verden. Det er på reise jeg finner nytt materiale, humrer Trevor Noah.

Som han selv sa det i sendingen samme dag:

Det er ingen vits for amerikanere i å flykte til Canada. Kanskje dere heller skal bli her og jobbe for å gjøre «America great again»?

Trevor Noah opptrer i Folketateret 2. Juni.