Annonse
Det er slik vi kjenner Trevor Noah, som programleder for «The Daily Show». Dagsavisen har snakket med mannen.

Bekymret for USA

Daily Show-stjernen hamrer løs på destruktive amerikanske politikere.

Annonse
Kultur

 

Selv er han en outsider, han er svart og hvit, men ser ikke verden i svart/hvitt. I Sør-Afrika er han hvit, i USA er han svart og i Europa er han afrikaner. Sånn går det når far er tysk og mor er fra Johannesburg. Selv anser Trevor Noah denne dualiteten som positiv.

– Jeg ser det som en fordel. Ikke bare her i USA, men hvor som helst. Jeg liker å se alle sider av saken, høre begge sider. Jeg vet vi lever i en verden hvor folk i stadig større grad helst ikke vil se den andre siden, eller høre den andre personens synspunkter. Men jeg tror virkelig på det. Om du ikke er enig med motparten, er det viktig i det minste å anerkjenne deres synspunkter. Det er definitivt noe jeg etterstreber, å sette meg i andres sted, for jeg har levd på begge sider av gjerdet i store deler av livet, sier en engasjert Noah til Dagsavisen. Han har bodd i både slummen og i finere strøk under oppveksten.

Det siste året har USA vært gjennom mye utenom det vanlige. Vannkrise i Detroit, utvidelse av retten til å bære våpen, nå også for barn i enkelte stater, og ikke minst kampen om å bli USAs neste president med stadig nye lavmål for hva en politisk debatt kan være. Og midt i det hele; sørafrikanske Trevor Noah som programleder i «The Daily Show».

– Det er en storm å være på innsiden. Men om vi ser på denne valgkampanjen og hva Donald Trump gjør, føles det som om alle er outsidere for tida. Til og med kommentariat og såkalte eksperter klør seg i hodet og lurer. Jeg tror ingen kunne sett for seg noe slikt. Det er en fantastisk tid å leve i og å være en del av det hele. Jeg tenker jeg kommer til å se tilbake og si; wow, jeg kan ikke tro jeg var en del av galskapen, forklarer Noah.

Les også: Mannen som lanserte emneknaggen

Samtale

Noah og hans stab skygger ikke unna stort i «The Daily Show».

– Det viktigste vi gjør med showet er å få folk til å samtale om disse temaene. Noen ganger bruker vi komedie som et verktøy for å kjempe en kamp som må tas. Denne kampen er ikke alltid mot personer, men også mot tankesett og ting som ikke henger på greip. Det er hva som er så spennende i denne valgkampen, å se folks reaksjoner på showet vårt, sier Noah.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spøker om alt

Lever vi i en tid der komikere knebler seg selv? Er det noe Noah ikke ville spøkt med?

– Hva med Muhammed ridende naken på en gris, for eksempel?

– Ja. Man kan vitse om alt. Jeg ser på komedie som turn. Enkelte vitser har en høyere vanskelighetsgrad, så det krever mer for at det skal bli morsomt. Noen temaer er det vanskeligere å komme unna med, men om du får det til, er det desto mer imponerende. Du kan vitse om hva som helst. Det blir vanskeligere og vanskeligere avhengig av tema. Jeg prøver å gjøre dette i mitt standupshow. Jeg forsøker hele tida å lande en trippel baklengs salto, sier Noah.

– Jeg forsøker å ha bare slike vitser i settet mitt, legger han til.

Les også: Trevor Noah langer ut mot Donald Trump og Sylvi Listhaug

Norge

En sak som har skapt oppmerksomhet i USA er drikkevann. De mangler vann flere steder og det er forurenset. Ja, såpass forurenset at politikere i Michigan ikke drikker vannet selv. Alt behørig dekket i «The Daily Show».

Er ikke vann et typisk afrikansk problem og ikke et amerikansk i 2016?

– Det er det. Det er sprøtt og jeg sier ofte til folk at jeg bekymrer meg for amerikanere. Jeg er selv fra et land i den i tredje verden, men USA ser ut til å gå strake veien til et de også. USA er et stort sted med et så stort potensial. Men samtidig ser du hvor destruktiv partipolitikken er for USA. Ting blir rett og slett ikke gjort. For det meste bruker politikerne tida si på kampanjer og kronerullinger for å beholde posisjonen. Resten av tida gjør de bare det som gagner dem politisk, hamrer Noah løs i kjent stil.

Han vet ikke så mye om Norge. Men Noah har en kompis som kjenner landet vårt godt. Mix Diskerud, fotballspilleren, er en god venn av Noah. Begge bor jo i New York.

– Han skal gi meg alle tipsene, sier Noah som er på plass i Folketeateret i Oslo med to forestillinger torsdag.

Les også: Trevor Noah med ekstrashow i Oslo

Annonse