Trevor Noah og «The Daily Show» lanserte emneknaggen #DonalTrumpWantsToBangHisDaughter. Trump måtte ut og dementere. FOTO: BRAD BARKET/NTB SCANPIX

Donald Trump og «The Daily Show»: Humus eller Hamas?

KOMMENTAR: Donald Trump måtte dementere at han er hypp på sin egen datter.

Se fullversjonen av innslaget over her!

Satireprogrammet «The Daily Show», med Trevor Noah, går så det suser i USA med sine nyhetsinnslag, reportasjer og vitsing. Trevor Noah, med mor fra Sør-Afrika og far fra Tyskland, tok over «The Daily Show» etter Jon Stewart som var programleder siden 1999. Som mørk innvandrer kan han gå høyere ut i betente saker om rase, religion og USA sett utenfra. Eller som han selv sier; «ja, igjen har Amerika gitt en jobb, dere ikke selv vil ha, til en utlending».

«The Daily Show», som vises daglig på Comedy Central, har en kvikk sjargong og skarp sarkasme vi ikke er vant med i Norge. Politikerne får gjennomgå, på begge sider av spekteret og TV-programmet setter dagsorden, skaper politisk debatt og, hos enkelte politikere, sikkert også frykt. Hvorfor får vi ikke til det her til lands? Er vi for få? Er vi servile? Eller er vi kanskje bare kjedelige? Jada, vi kjenner «Nytt på nytt» og «Hallo i uken», men de er ikke like giftige. Jeg tror amerikanerne har skjønt noe vi ikke har etter deres 70 år med fjernsyn; TV er underholdning først og fremst, alt annet etterpå. Vi har hatt NRK og monopol, amerikanerne har hatt flere TV-kanaler og reklame siden 1941. Med kun én kanal og monopol har det viktigste for NRK vært å lage gode, og ikke nødvendigvis morsomme, programmer.

LES OGSÅ: Mysteriet Trump: Hvordan er det mulig at han leder i den republikanske valgkampen?

«The Daily Show» er hysterisk og infantilt, men balanserer alltid mellom det fjærlette og det alvorlige i både vitser, reportasjer og innslag. Programmet avsluttes som regel med en gjest i studio, forrige uke med Dalia Mogahed, leder av Institute for Social Policy and understanding i Washington D.C. Hun fortalte hvorfor hun bruker skaut og brøt ned påstanden; «alle terrorister er muslimer, men ikke alle muslimer er terrorister». Etter en halvtime med moro sitter du alltid igjen med noe. En følelse, en tanke eller ny kunnskap. The Daily Show gjør komedie, men de har også makt og svarer for eksempel på presidentkandidat Trumps noe uetterrettelige påstander med samme mynt.

Ved flere anledninger har Trump snakket varmt om sin datter Ivanka og hyllet hennes utseende med utsagn som; «Hun har en veldig fin figur. Jeg vil si at hadde hun ikke vært min datter hadde jeg datet henne», på TV-showet «The View» i 2006. Eller mer nylig; «hun er pen, hadde jeg ikke vært gift så. Eller hennes far», la han til. Trevor Noah kunne ikke la en slik sjanse gå fra seg og lanserte emneknaggen #DonaldTrumpWantsToBangHisDaughter. Trump gikk så ut på «Good Morning America», USAs største frokostshow, og dementerte det hele. Uten å få det helt til, merkelig nok.

Det er nok hakket lettere å lage satire i Amerika enn i Norge. Amerikanske politikere og maktpersoner er såpass mektige og rike at det nesten uansett vil være å sparke oppover om man fleiper med dem. Her til lands risikerer du å møte ministre på gata mens stortingsrepresentanter bor i oppgangen ved siden av deg.

LES OGSÅ: Trump-gåten: Hvordan kan amerikanerne være så dumme?

Reporter i «The Daily Show», Jordan Klepper, inviterte en fokusgruppe med Trump-sympatisører for å avgjøre om visse påstander kommer fra Trump eller en rasistisk sandwich. Slikt blir det både satire, humor og god journalistikk av. Hasan Minhaj oppsummerte Trumps forslag om å nekte muslimer adgang til USA, med at Trump er «White ISIS», eller «Whisis». «Jeg er enig med Trump. Det er ikke trygt for muslimer å komme til USA nå». De kalles ikke «The Best F#@king News Team» for ingenting. Det er på tide at vi får et her hjemme også. Når politikerne bruker Holbergs mor Nille-argumentasjon, må de regne med samme mynt tilbake.

Den republikanske presidentkandidaten Ben Carson sa at humus (og ikke Hamas) var skyld i konflikten i Midtøsten, i et forsøk på å briljere, foran en jødisk forsamling. Et annet stort øyeblikk var da Donald Trump la fram legerklæring på «den beste helsen hos en presidentkandidat noensinne». Heller ikke Hillary Clintons tette bånd til Wall Street eller Bernie Sanders høye alder får være i fred.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvem i Norge skulle så kunne tatt et slikt oppdrag som «The Daily Show»? Det måtte vært en TV-kanal som kan tilby dette i beste sendetid, en vert som kan holde på oppmerksomheten i en halv time og ikke minst en stab og forfattere som vet hva som foregår. Vi har jo politikerne allerede. Per Sandberg, selv straffedømt for vold og råkjøring, men tilhenger av strengere straffer. Justisminister Anders Anundsen, med sin sagnomsuste PR-film. Stoltenberg som ikke liker å klemme. Støre som bruker mobilen så det koker og som er blitt anklaget for å ha skatteplanlegget seg til større formue. Og ikke minst; Sylvi Listhaug som gleder seg til å ta fatt på jobben med å stramme inn for nyankomne – litt som en bøddel som lurer på om det ikke er flere å hogge hodet av. Hvor er komikerne med nok gjennomslagskraft og snert til å sette disse på plass i stort nok omfang? Finnes de i Norge i det hele tatt? Hvor er TV-kanalene som drister seg til å stille med programflaten? Kanskje ikke så rart ingen tør når vi har en regjering som sensurerer SAS’ passasjermagasin? Humor er som Noras syltetøy: du saksøker ikke Nora om du blir skuffet over at det ikke er laget hjemme hos noen. Du skjønner bedre. Du saksøker heller ikke Daily Show om du blir gjort til latter.

Obama var tydelig sinna, oppgitt og lei seg da han ville stramme inn våpenlovene for å hindre masseskytinger. Blank i øynene sto Obama der ved podiet og talte om drepte barn. Vips var Fox News på ballen: «Hvorfor gråter han ikke sånn når det kommer til terror? Sjekk podiet for en rå løk», sa programleder Andrea Tantaros. Noah klikka; «Kødder du med meg?!..... Det som er trist er at tenkende personer med følelser må dele betegnelsen menneske med deg». Og sånn går nå dagan. Men i USA har de eget TV-show for sånt.