Kultur

– Stor risiko

Ledelsesmodellen man har valgt i Bjørvika gjør at ingen har ansvar for kostnadsoverskridelser, hevder entreprenør.

– Ingen er egentlig ansvarlige, sier Pål P. Syse, kommunikasjonsdirektør i entreprenørfirmaet Skanska, som flere ganger har kritisert modellen man har valgt for Kulturbyggene i Bjørvika. Denne uka kom det fram at det nye hovedbiblioteket kan bli en halv milliard kroner dyrere og tre år forsinket grunnet dårlig styring.

Les også: Ledelsen i Bjørvika får strykkarakter

Det er Kulturbyggene i Bjørvika som er byggherre for Hovedbiblioteket og Munch-museet, men hele prosjektledelsen fra prosjektering, bygging og ferdigstillelse er satt ut til prosjektlederfirmaet ÅF Advansia, som også står bak utvidelsen av Gardermoen flyplass og Akershus Universitetssykehus (Ahus).

– Vi skal levere to nøkkelferdige bygg – også utrustning og inventar, sa rådgiverne i Advansia til Aftenposten i 2009, da det ble kjent at de fikk ansvar for både Munch-museet og biblioteket. I rapporten som ble offentliggjort denne uka, får selskapet sterk kritikk for sin styring av prosessen.

Les også: Krever Bjørvika-høring

Ingen konsekvenser

Som konsekvens av de nye kostnadstallene har direktør for Kulturbyggene i Bjørvika, Gunnar Leganger, måttet forlate jobben, og ny leder er Eli Grimsby. Pål P. Syse fra entreprenørfirmaet Skanska påpeker at modellen som er valgt, med å leie inn ekstern produksjonsledelse, gjør det vanskelig å plassere ansvar for budsjettoverskridelser. ÅF Advansia har nemlig ikke forpliktet seg til å levere bygget innenfor de vedtatte rammene.

– Det er det som er med disse selskapene er at de ikke tar denne risikoen. På denne typen store komplekse prosjekter så er formen uegnet med tanke kostnadsrisikoen. Når ikke ÅF Advansia sitter med økonomisk ansvar, får det heller ingen konsekvenser for dem når det blir dyrere, sier han.

Det finnes ulike modeller for byggeprosjekter, forteller Syse.

– Store private utbyggere velger ofte en totalentreprisemodell der tilbyderne kommer med sine tilbud og må holde seg innenfor den prisen de har tilbudt, sier han.

I rapporten som beskriver årsakene til budsjettoverskridelsene i Bjørvika er det påpekt at ÅF Advansias bruk av mange ulike delkontrakter er et fordyrende element.

Verken Kulturbyggene i Bjørvika, ÅF Advansia eller kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) var tilgjengelig for kommentar i går.

Les også: Ny prislapp: 3,1 milliard kroner

Les også: - Uakseptabelt hemmelighold

Mer fra Dagsavisen