Nye takter

KORK med Trygve Skaug gjør konsert i NRK TV

KORK har fått et oppsving som hele landets orkester denne spesielle våren. Lørdag er det konsert med Trygve Skaug og gjestene hans.

Bilde 1 av 2

Vi har vært på konsert igjen! I alle fall på en generalprøve med Trygve Skaug og KORK. Dagsavisens reporter er omtrent alene i Store Studio, som har plass til 250 mennesker i salen. Hele Kringkastingsorkestret (KORK) kan ikke være med heller. En kammerutgave av orkesteret er satt sammen for den spesielle anledningen. På scenen må de som alle andre holde nødvendig avstand til hverandre.

Les også: Da en gutt fra barndommen tok sitt eget liv, skrev Trygve Skaug diktet som fikk unge til å åpne seg (Dagsavisen+)

Medfølelse

Trygve Skaug forteller til å begynne med at settlista er satt sammen av sanger som han tror kan være fine å høre på nå som er alt er rart og annerledes. Sangene hans er alltid fulle av øm medfølelse, og egner seg bedre enn de fleste til trøsteviser i en tung tid for mange. «Vil du ha en som bærer tunge dager», som han synger i «Våpendrager» til å begynne i den nye TV-konserten.

– Å få være med på dette er det urolig stort. Bare å få spille igjen er fantastisk, sier Trygve Skaug, mens han inntar en enkel medbrakt lunsj utenfor Store Studio, mellom prøver og opptak.

Han ga ut albumet «Sanger du skal få når jeg våkner» i vinter, og skulle på lang turné i vår. Han rakk én konsert før det ble stille.

– Jeg var på vei videre til en ny konsert den dagen alt stengte. Vi måtte bare reise hjem, men den samme kvelden så jeg den første strømmekonserten på nettet, med Egil Olsen, forteller han.

Les også: Bernhoft gjenåpnet konsertsesongen (Dagsavisen+)

Nytt fellesskap

Trygve Skaug har selv gjort en av unntakstidens mest vellykkede strømmekonserter, «Langfredag for Moria» i Det Gamle biblioteket (Deichmans) i Oslo. Over 1.6 millioner kroner kom inn til Dråpen i havet, for arbeidet med flyktninger i Moria-leiren på Lesvos.

– Jeg tror alle nettkonsertene har vært sunt. Vi kommer nært på publikum når de sitter hjemme og sender bilder av seg selv mens de ser på, eller har samlet en gjeng som chatter. Det blir et fellesskap når du samtidig ser hvem som andre som ser på det samme. Og sender de konserten klokka åtte, i leggetida for barna, så kan du se dem om igjen klokka ti. Musikken stopper ikke opp.

Ulike prosjekter

Konserten med Trygve Skaug er den seneste i en rekke spesielle opptredener KORK har gjort de siste ukene. Det har også vært enkeltstående videoproduksjoner, som deres versjon av Eric Carmens «All By Myself», spilt inn av hvert enkelt orkestermedlem hjemme, og satt sammen til en stort bildemosaikk som viser bredden i prosjektet.

Vi har også sett dem med Ingrid Olava i «Warrior Song», som en hyllest til det som er blitt kjent som samfunnskritisk personell, og en tilsvarende hyllest til alle som holder hjulene i gang, for NRK Sámpi, en nyinnspilling av sangen «Oanehis Eallin» med Elin Kåven, Sofia Jannok og Rolf Amundsen.

Les også: DumDum Boys tolker Ole Paus for flyktninger i Moria

Vokst med oppgaven

NRK har fått mye kritikk for sin manglende satsing på norsk musikk i mange år. De siste månedene har rikskringkastingen vokst med oppgaven når folk sitter inne, med nye behov for noe å høre på. Både med programmer satt sammen fra arkivopptak gjennom 60 år, eksternt produserte «Koronerulling»-konserter fra Sentralen, men også med helt nye egne produksjoner.

– Jeg tror dette er ekstremt viktig. sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

– I første fase av denne tida kom repriseløsninger opp med én gang. Men når vi ser gamle konsertopptak, både med KORK og andre, så ser vi med en gang hvor ute av konteksten de er. Gamle opptak ser veldig, veldig gamle ut. Vi ser folk som klemmer hverandre, som sitter tett i konsertsalene. Derfor vil vi prøve å produserte gode konserter i ny kontekst, lage ny kunst og kultur innenfor rammen som settes, slik at vi også er med på dugnaden.

Større muligheter

– Etter 12. mars startet vi umiddelbart å jobbe innenfor de nye rammene som ble gitt. Vi kunne ikke gjennomføre noe som først tenkt. NRK satte en krisestab som la føringer på hvordan vi skulle lage programmer som «Lindmo» og «Nytt på nytt». Vi har brukt retningslinjene derfra. Også laget nye retningslinjer for hvordan vi kan bruke Store Studio.

Konserten med Trygve Skaug ble spilt inn under de første smittevernsreglene. Nå er det nye regler som gjelder, med muligheter for 50 mennesker i samme rom.

– Nå begynner vi å tenke nytt, sier Stensø. Han forteller at KORK har flere oppdag i forbindelse med årets alternative 17. mai-feiring i NRK, inkludert en konsert med Sissel Kyrkjebø.

Les også: Trygve Skaug. Anmeldelse album og dikt: Dobbel suksess (Dagsavisen+)

Fine gjester

Trygve Skaug har invitert en rekke gjester med seg i strømmekonserten sin. Marthe Wang, som synger «No sier eg adjø» fra sitt nye album, en de fineste nye sangene som er kommet i Norge i det siste. Harpreet Bansal akkompagnerer Skaug når han leser diktet «Jeg holder deg». Henning Kvitnes minner om viktigheten av de nære tingene i «Hver gang jeg så en stjerne», og synger «Brukne grener» sammen med Skaug etterpå.

Harpreet Bansal er også solist med KORK i TV-programmet.

Harpreet Bansal er også solist med KORK i TV-programmet.

TV-konserten slutter passende nok med Skaug og Wang sammen i «Det går over», sangen han har hatt med på alle sine fire album, men som høres ut som den kunne vært skrevet for denne anledningen.

Marthe Wang er gjest i konserten.

Marthe Wang er gjest i konserten.

– Det er fint å se at KORK som en del av beredskapstroppen i Norge. Jeg tror folk trenger musikk nå, for å ha noen lyspunkter i livet. Det er godt å komme seg unna begredelighetene noen minutter. På tunge dager tyr jeg i alle fall til musikk selv, sier Trygve Skaug. I mai spiller han inn et nytt album med Kringkastingsorkesteret.

Mer fra Dagsavisen