Nye takter

Dumdum-vennene Racer synger «Ruben bærer lyset» av Ole Paus for barna i Moria

DumDum-vennene i gruppa Racer har spilt inn en versjon av Ole Paus’ «Ruben bærer lyset», for flyktningene i Moria-leiren. Paus selv er rørt.

Racer er Norges minst hemmelige dekknavn. Alle vet at det er DumDum Boys som står bak, og slik høres det ut også.

De liker likevel å gi Racer-prosjektene et litt hemmelighetsfullt preg. Det nye utspillet er foreløpig bare presentert på Facebook-siden til DumDum Boys:

«Selv om vi alle kanskje sliter med vårt for tiden, er det noen som sliter mer enn andre. Og få har det verre enn flyktningene i leirene i Hellas og andre steder. Racer ønsker derfor at de av dere som fremdeles måtte ha et lite overskudd, deler noe av det med barna i Moria-leiren på Lesvos», står det der.

Les også: Dumdum Boys på blodig alvor

Spesielle anledninger

Racer er ei gruppe som dukker opp ved svært spesielle anledninger. Med svært ujevne mellomrom.

De lot først høre fra seg med en versjon av Knutsen og Ludvigsens «Kan det være nødvendig å være så sint», i en dramatisk fase i 1995 der Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen var i bitter konflikt med hverandre.

Racer kom tilbake i 1998. Da Norge var blitt påført en ubrukelig offisiell kampsang før VM i fotball tok Racer ansvar, og kom med «Bønda fra nord», som ble sangen alle samlet seg om. Kan en sang forandre verden? Knutsen og Ludvigsen ble i alle fall svært gode venner igjen. Og Norge slo Brasil i VM i 1998. Racer er ei gruppe som har vært god å ha i kritiske situasjoner.

###

Filmopptak fra Moria-leiren. Foto: Knut-Bry

Video av Knut Bry

Racers versjon av «Ruben bærer lyset» er gitt ut med en video satt sammen av filmopptak av Knut Bry og faktaopplysninger om Moria-leiren: 20.000 flyktninger stuet sammen i en leir beregnet for 3.000, 7.000 av dem barn, 1.000 av disse uten foreldre.

Norge har foreløpig sagt nei til å hjelpe. Et Vipps-nummer til hjelpeorganisasjonen Dråpen i havet står over bildene det siste minuttet.

Videoen ble lagt ut uten stort oppstuss til 1. mai. «Husk hvem som er de virkelige arbeidsheltene. De går ikke i dress», står det i presentasjonen.

Begeistret opphavsmann

Ole Paus er begeistret for den nye versjonen av sangen som først kom på albumet «Blues for Pyttsan Jespersens pårørende» i 1973.

– Jeg synes den er veldig fin. Jeg ble veldig glad og rørt av den, sier Paus. Han spilte selv inn «Splitter pine» av DumDum Boys på sitt album «Den store norske sangboka» i 2007.

Ole Paus er begeistret for utspillet til Racer. Foto: Mimsy Møller
Flyktningleiren i Moria får sin egen nettfestival i Norge helga. Foto: Knut Bry/Dråpen i havet

Ole Paus er begeistret for utspillet til Racer. Foto: Mimsy Møller Flyktningleiren i Moria får sin egen nettfestival i Norge helga. Foto: Knut Bry / Dråpen i havet

– Det er fint når en sang får leve litt lenger. Og de mener jo noe med det de gjør.

– De har gjort denne for flyktningene i Moria. Hva tenker du om det?

– Desto bedre!

Ole Paus forteller at «Ruben bærer lyset» er basert på en fortelling fra Det gamle testamente:

– Ruben er alle uønskede barns skytshelgen. Sånn sett passer den godt, sier han til Dagsavisen.

Les også: Ole Paus med Motorpsycho – ny start med nytt band

Kommer på plate

Den nye versjonen av «Ruben bærer lyset» er foreløpig bare å høre via YouTube, men kommer på andre strømmetjenester snart, og 29. mai på en 12-tommer vinylsingel, med en annen ny versjon av en gammel sang av Ole Paus på den andre sida: «Født på et fjell» med Stein Torleif Bjella, fra hans nye album.

Denne er produsert av Kjartan Kristiansen fra DumDum Boys, men det er ellers tilfeldig at de to sangene nå kommer samtidig. Bjella framførte sin sang allerede på 70-årsdagen til Paus i Den Norske Opera i 2017.

Kilder som står Racer nær forteller at «Ruben bærer lyset» er spilt inn i påsken, med de fire i gruppa isolert hver for seg. Medlemmene selv har ikke vært tilgjengelige for intervju.

Mer musikk for Moria

Flere musikere har engasjert seg i forholdene i Moria-leiren. I påsken var det nettkonsert med Trygve Skaug, som har innbrakt 1,6 millioner kroner til Dråpen i havet.

Skaug har også en sang som heter «Sola over Moria» på sitt seneste album. Moddi har nylig gitt bort sangen «Ikkje ein sang» til aksjonen «Evakuer barna fra Moria nå». For to uker siden skrev vi om et nytt album med Marthe Valle og et ensemble med syriske flyktninger, på albumet «Every Child Is A Prophet».

Les også: Marthe Valle synger med syrere, for barna i Moria

I helga er det også en egen musikkfestival for Moria på nettet. Her er det både konserter og enkeltstående sanger, fra en rekke artister som Ane Brun, Arve Tellefsen, Maj Britt Andersen, Anita Skorgan, Marius Neset, Knut Reiersrud, «På Stengrunn»-ensemblet og mange andre.

«Ruben bærer lyset» med Racer blir også mer der.

Mer fra Dagsavisen