Nye takter

Jasons store kveld

Mektig, men ikke helt forløst samspill mellom Jason Pierce og Oslo-filharmonien

5

KONSERT

Spiritualized m/Oslo-filharmonien & Traces

Sirkus (Øya 2017)

Bom stille bak et notestativ med sine faste solbriller satt Jason Pierce og ledet over 30 musikere gjennom sin snart 30-årige platekarriere.

Den eksklusive konserten med Spiritualized forsterket av gospelkor samt strykere og blåsere fra Oslo-filharmonien var en av de store satsingene på årets Øya-festival, og minneverdig ble det, som avslutning på onsdagen i Sirkus-teltet. Med sin særegne visjon om en høyere enhet av garasjerock, gospel og systemmusikk har britiske Jason Pierce skapt mange store øyeblikk på plate. Hans mesterverk forblir «Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space»  fra 1997, men denne gangen var Pierce ikke interessert i å spille denne eller noen andre plater i sin helhet. Isteden hadde han satt sammen et noenlunde kronologisk utvalg, fint arrangert og framført, men uten noen klar dramaturgisk oppbygging på konserten.

Ofte kom de anslagsvis 20 filharmonikerne veldig i bakgrunnen, de ble liggende mest som en slags lydkulisse. Det første store høydepunktet var da gospelsangerne fra Oslo-koret Traces virkelig slo inn for første gang under konsertens andre låt «Shine Your Light». Etpar av de mer forsiktige låtene fra “Ladies…” fulgte, før nok et høydepunkt der alle parter virkelig dro sammen til et storslått klimaks på «Out Of Sight» (fra albumet «Let It Come Down», 2001). Før Pierce og bandet slo helt om i forrykende garasjerock på “She Kissed Me (It Felt Like A Hit)« (2003) der strykere, blåsere og sangere forble tilskuere. Flere ganger viste Pierce og Spiritualized at de var fullt i stand til å piske opp intenst hypnotiske stemninger helt på egen hånd, ved god hjelp av rytmiske mønstre på den store grafikkskjermen bak. Konserten viste til fulle bredden og sammenhengene i Pierces musikk. Men samtidig føltes det som om mulighetene som lå i dette samspillet ikke ble utnyttet helt til fulle. Store forventninger ble bare delvis innfridd, samtidig som man gikk hjem med følelsen av at man langt fra har hørt det siste fra Jason Pierce.

Mer fra Dagsavisen