Nye takter

– Folk er tullinger

New Order er fortsatt sinte.

New Order er Manchester-bandet som steg opp av asken etter Joy Division og inspirerte i samme slengene generasjoner med nye musikere. Bandet fra «Madchester» har preget britisk pop og rock, men ikke minst dansemusikken de siste 35 årene. De har vært i Oslo en gang før. I 1981, men det er nytt for vokalist og frontmann Bernard Sumner.

– Virkelig. 1981? Nei, det kan jeg ikke huske noe av, sier han.

Men han skryter av at Oslo er en by ulik mange andre og har særpreg. New Order har reist verden rundt noen ganger, så vi tar han på ordet.

– Jeg liker Oslo. Om du sammenligner med Manchester så er det befriende få skyskrapere her. Det er en fin by og passe stor, sier Sumner som har tatt seg tid til å rusle litt rundt i sentrum.

– Hvordan har Manchester endret seg de siste 50 årene?

– Å Gud. Det er en by som alle andre nå. Sentrum er ødelagt og den ene høye bygningen dekker for den neste. Gatene ser ut som gatene i en hvilken som helst annen by, sier Sumner.

– Jeg synes Manchester er verdens beste by, skyter bassist Tom Chapman inn.

– Jeg kan ikke komme på et eneste sted som er bedre, legger han til.

Brexit

Men hva da med Storbritannia nå som de skal ut av Europa. Bernard Sumner legger ikke noe imellom når temaet er Brexit.

– Folk er for tjukke i huet til at vi kan ha en folkeavstemning om vi skal ut av Europa, eller bli, sier Bernard Sumner som er rasende på sine landsmenn for at de kunne stemme Storbritannia ut av den europeiske unionen.

– Jeg kjenner kanskje tre-fire stykker som stemte for Brexit. Det som kjennetegner dem er at de er noen stabeis. Det mest forferdelige er at det i stor grad er gamle mennesker bosatt utenfor byene som har stemt Storbritannia ut av EU, mens de unge, har stemt for å bli. De gamle er jo døde om ti år. Nå må de unge bære de gamles katastrofale avgjørelse. Hva faen, raser Sumner.

Phil Cunningham stemmer i.

– Vi er jo europeere, vi reiser rundt på turné, det blir bare komplisert hele greia. Selv om vi ligger der ute i havet er vi en del av Europa og det blir feil å trekke seg ut, sier han.

– Briter er redde for innvandring, de er redde for å miste jobbene sine og de blir villedet av Brexit-siden. Om noe er gæernt med EU, må vi ikke melde oss ut, men fikse EU. Folk er tullinger, idioter, slår Sumner fast.

Han har ikke stort til overs for politikerne heller.

– Boris Johnson var jo en av pådriverne bak en exit, men hva skjer. Han løper fra ansvaret første dagen og vil ikke bli statsminister. Han er nå utenriksminister, sikkert fordi statsminister Theresa May ville bli i EU. Hun ønsker nok at han må stå til ansvar får djevelskapen. Nigel Farage er bare en rasist og en plage, sier han videre.

Les anmeldelse: Verdt å vente 35 år på New Order

Les også: Alt om Øya 2016

Sekser

New Order gjorde en kjempekonsert på Øya og Dagsavisen traff bandet rett før de gikk på scenen. De har aldri vært så opptatt av ferdighetene på instrumentene, der har de beholdt en punkholdning. Og den holdningen blir vi da også vitne til. Mens Dagsavisen har audiens i New Orders backstage-område, gjør de seg klare for konserten på Øya.

Over Tøyenparken kan vi høre improviserte blåsere og en gitarsolo som varer og rekker. Tom Chapman, Phil Cunningham, Stephen Morris og Bernard Sumner ser på hverandre og bryter ut i hoderystende latter.

– Det der høres ut som en kunde i en gitarsjappe, ler Cunningham.

– Det der er nesten ikke musikk, stemmer Chapman i.

Bernard Sumner lener seg fram og sier lavmælt: – Sånn musikk gjør meg kvalm, før han og bandet poserer for fotografen.

Etterpå leverer New Order en konsert til terningkast seks.