Nye takter

Sval stuper uti det

Hun har gått fra å være barnestjerne i Melodi Grand Prix Jr til å vokse opp i takt med musikken. I dag kommer debutalbumet til Sval, og om to uker spiller hun på Bylarm.

– Det har vært en naturlig gang i dette. Ingen voksne har sittet rundt meg og foreslått hva jeg skal gjøre, sier Sval, som selv skrev MGP Jr-sangen sin, «Trenger deg», og opplevde at den toppet iTunes.

– Den var litt alvorlig for en 12-åring, mine sanger var og er ikke barnslige, sier hun fem år senere.

Hun måtte skrive på norsk til MGP Jr. Slik var reglene. Dermed fortsatte hun – hele veien inn på debutalbumet.

– Egentlig skriver jeg på engelsk, og har lyst til å gjøre det videre, sier Sval, som lar sangene bli historier.

– Jeg utvikler meg etter hvert som jeg skriver. Og det jeg skriver om, er følelser og forhold mellom mennesker. Jeg er nok mest opptatt av tekst, jeg lærte meg gitar for å spille til det jeg skrev, sier Sval i storefri.

Hun har etternavnet Rosenløw Eeg, er datter av forfatteren med fornavn Harald, også kjent fra elektronikaduoen Subgud. Sval funderer på om hun har arvet lysten til å skrive fra ham.

– Man kan øve opp måten å uttrykke seg på, men jeg tror du er født med trangen til å uttrykke deg. Jeg har alltid vært sånn, sier Sval, som forteller hun har «sin egen verden» inne på jenterommet.

– Dette har vært «min ting», sier hun og håndterer pappaspørsmål medievant.

LES ANMELDELSEN: Sval er ikke barnestjerne, hun er stjerne

Skriver dikt

Hun skriver dikt også, og skiller mellom dem og sangtekstene slik:

– Begge er styrt av en følelse jeg får. Men diktene skriver jeg bare for meg selv, der sangene er for at flere skal høre.

– Jeg er en veldig privat person, og deler ofte lite med vennene mine. Men når det gjelder musikken har jeg behov for å dele den – at folk vil høre og like det jeg lager. Sangene er et uttrykk for hva jeg føler om ting som skjer, og det kan jeg dele. Som artist må jeg kunne gi litt av meg selv, for å skape relasjon til publikum. Derfor er det viktig at det er ærlig, sier hun.

– Men det veldig personlige, eller veldig triste, dét blir dikt.

Oppsummerer

Selv har Sval hørt på alt fra Disneys «High School Musical» til det hun kaller «pappas DumDum Boys».

– Jeg har tatt til meg alt, og når jeg hører disse sangene i dag, kommer sterke minner tilbake. De gikk på repeat, fordi alt var nytt for meg. Nå hører jeg på mye forskjellig.

Etter MGP Jr-deltakelsen i 2011 kom hun sterkt tilbake i 2014 og slapp «Tidsfrist» – strømmet over én million ganger på Spotify og YouTube, fulgt av ytterligere fire singler.

– Jeg klarer ikke å ta innover meg at noen har min sang som sin yndlingssang, medgir hun. Debutalbumet «Mellom oss», som kommer i dag, karakteriserer Sval som «oppsummerende».

– Jeg har hatt god tid til å øve, ler hun: – Jeg begynte å skrive sanger da jeg begynte på barneskolen, har fått skrevet vekk det som ikke var så bra, og lært meg å skrive bedre.

Tannregulering

Første gang hun sto på Oslo Spektrum-scenen var hun 12 år. Hun tenker tilbake, snakker om alle menneskene som «satt nesten opp til taket», hvordan alle skrek når de unge artistene kom inn på scenen.

– Da var det i gang. Fordi det var en konkurranse, glemte vi nesten alt rundt oss. Jeg har sunget der noen ganger etterpå, sier Sval, som gleder seg til dagens supportjobb for Isac Elliot.

– Jeg er nervøs, fordi du ikke er den de kommer for å se, men det er en god spenning, sier Sval som føler hun har kontroll på scenen.

– Jeg kan være mer nervøs for en klassepresentasjon!

Sval ler når det blir snakk om tannreguleringen som hun omsider bestemte seg for å få, godt timet til promoopptredener og TV-opptredener, senest på helgens «Lindmo».

– Det er et godt symbol på meg. Jeg ville aldri ha regulering, ikke før nå. Da bryr jeg meg ikke om at alle andre er ferdige med det! (NTB)

Mer fra Dagsavisen