Nye takter

Neil Young og John Fogerty raser videre mot Trump

VOLUM 11: Neil Young og John Fogerty har gått noen runder mot amerikanske presidenter før. Det er godt å høre når de er i gang igjen.

Bilde 1 av 3

Om og om igjen står store artister fram og tar sterkt avstand fra Donald Trumps bruk av musikken deres på valgmøter, fra The Rolling Stones og nedover. Neil Young har saksøkt Trump-kampanjen for det han mener er grovt misbruk av «Rockin’ In The Free World». Den mest bisarre bruken av sang og musikk i slike sammenhenger kom før valgkampmøtet i Michigan forrige helg, det som ble anmeldt for brudd på smittevernsreglene. Der kom Trump kom ut av presidentflyet til tonene av Creedence Clearwater Revivals «Fortunate Son».

For eventuelle yngre lesere: «Fortunate Son» er en av de mest rasende protestsangene som er laget i USA. Den ble skrevet i 1969, under Vietnamkrigen, og gikk hardt ut mot dem som hadde arvet rikdom, undro seg skattebetaling og betalte seg fri fra militærtjenesten. Dette kan minne mistenkelig om historien om han-dere-veit. Derfor var det smått utrolig å se opptak fra opptrinnet i Michigan. Så sterkt at mange mistenker at noen i det tekniske apparatet benyttet anledningen til å trolle presidenten i denne sammenhengen.

Les også: John Fogerty - 50 år som en av de største 

John Fogerty har selv kommentert hendelsen på sin Instagram-konto. Han sier at sangen alltid har handlet mer om klassekamp enn Vietnamkrigen, og at den derfor fortsatt er høyst aktuell. Ikke minst det første verset. Dette handler om de som elsker å vifte med det amerikanske flagget, som står fram i rødt, hvitt og blått, men når presidenthymnen «Hail To The Chief» spilles retter kanonene mot folket.

Fogerty mener at det var nøyaktig dette som skjedde i den mye omtalte episoden 1. juni der Trump fikk militær hjelp til å fjerne Black Lives Matter-demonstranter utenfor Det hvite hus, så han kunne spasere til en kirke like ved for å bli fotografert med en bibel i hendene. – Jeg synes det er rart at han velger denne sangene til et av sine møter, når det faktisk er han som er «Fortunate Son» avslutter Fogerty.

(Tidene skifter: Da jeg selv snakket med Fogerty i 2007, et år før presidentvalget den gangen hadde han en annen forklaring: Av alle personer som har levd i hele verden, hvis det noen gang er én eneste person som passer til beskrivelsen i «Fortunate Son», heter han George W. Bush. Hvis «Fortunate son» hadde vært et begrep i et leksikon ville det stått bilde av Bush ved siden av, sa han da.)

Les også: Dobbelt 50-årsjubilem for The Grateful Dead

I vår en gang postet jeg sent en kveld en tweet der jeg utropte hjemmeversjonen av «Fortunate Son» med John Fogerty og familien hans til koronasesongens musikalske høydepunkt. «Fortunate Son» er en sang med en egen evne til å komme tilbake å imponere, gang på gang. Det er derfor den også har blitt sunget av U2, Bruce Springsteen, Foo Fighters og en rekke andre i årenes løp.

Neil Young markerer den tilspissede situasjonen i USA med å sende ut en EP med protestsanger. «The Times» inneholder noen av de mest radikale sangene han har spilt før, en tidsriktige coverlåter, og en sang som går rett inn i den pågående valgkampen.

Hovedsangen er en ny versjon av «Looking For A Leader», som opprinnelig kom på albumet «Living With War» i 2006. Det var her Young lanserte Barack Obama som en mulig leder ut av nasjonens uføre: «Maybe it’s Obama/But he thinks that he’s too young». Da han hørte dette takket Obama for tilliten, men uttalte at han ikke hadde noen planer om å stille som presidentkandidat i 2008. Han ombestemte seg som kjent etter hvert. I den nye versjonen synger Young at vi kunne trenge Obama nå, men at mannen som sto bak ham (Joe Biden) kan fylle hans plass. Resten av den nye teksten er en sammenhengene tirade mot Donald Trump og alt han står for.

Les også: Reggaelegenden Toots Hibbert er død

Neil Young kommer tilbake til noen av sine store protestsanger her: «Ohio» som ble skrevet i raseri mot Richard Nixon etter at fire studenter ble drept i studentopptøyer i 1970. «Alabama» og «Southern Man», med sine angrep på de gamle sørstatsholdningene. Dessuten kommer han med en versjon av Bob Dylans «The Times They Are A-Changing», som stadig får ny mening for nye tider.

Opptakene er fra Neil Youngs lockdown-serie «Front Porch Sessions», der han opptrer alene med gitaren og munnspillet på hytta. Dette er så godt inn til beinet som det går an å komme.

Med slike utspill fra to gamle hedersmenn skulle vel Donald Trump være ferdig for godt? Dessverre har vi sett at slike tiltak nytter lite i den store sammenhengen. Om man er overbevist rasist, sexist, klimafornekter eller konspirasjonsvennlig hjelper det fint lite at andre fortsetter å rocke i en fri verden. Men det er godt å høre at de holder på.

Mer fra Dagsavisen