Nye takter

Gyllene Tiders siste sommertider

VOLUM 11: Gyllene Tider har annonsert en avskjedsturné til sommeren. Til tross for at de fyller store konsertarenaer, går det an å si at gruppa er både undervurdert og misforstått.

Gyllene Tider slo igjennom i den gode stemningen for «ny bølge-musikk» tidlig på 80-tallet. Dette var kraftpop med gitarøs og farfisaorgel, og noen skamløst fengende sanger av frontmannen Per Gessle.

Etter to album med mange store popdrømmer kom singelen «Sommartider» i 1982, og siden er det dessverre ikke andre sanger folk flest kjenner til med dette bandet her i Norge. Jo, kanskje også «När vi två blir en» fra 1981, men det er lite verdsatt at de har fortsatt å spille sammen med ujevne mellom, fyller de største arenaene (i Sverige har Gyllene Tider første, andre og fjerde plass på lista over de fire største turneene gjennom tidene), men også har laget noen stadig finere sanger som ikke er redde for å avsløre at disse herrene blir stadig eldre. Derfor er den aller beste nyheten nå at det kommer et helt nytt album med Gyllene Tider i forkant av turneen i sommer.

Mer fra Volum 11: Stadig kortere sanger

Per Gessle ble en enda større popstjerne med Roxette. Han har laget noen soloplater som tar ham inn i den store svenske trubadurtradisjonen. Han har også nettopp gitt ut et album med mer elektronisk pop, under det anonyme navnet Mono Mind, alt dette med det samme bankende hjertet for stor popmusikk. Og likevel fortsetter han å komme tilbake til Gyllene Tider, som han sier har gitt ham muligheten til å lage powerpop akkurat slik han drømte om som tenåring.

Det forrige albumet til Gyllene Tider, som hadde den inviterende tittelen «Dags at tänka på refrängen», ble skamrost av undertegnede. Dette kom tilfeldigvis ut ei uke etter Håkan Hellströms «Det kommer aldrig va över för mig» i 2013, og jeg påsto at det ikke var noe Hellström kunne gjøre som ikke Per Gessle kunne gjøre minst like godt. Norge er fullt av Håkan-tilbedere, men det er ikke like lett å finne noen som er villige til å stå fram som pasjonerte Gyllene Tider-fans.

Gyllene Tider starter sin «siste» turné hjemme i Halmstad 4. juli. 8. august er de i Trondheim, dagen etter i Fredrikstad, som er foreløpig siste annonserte konsert. Vi kunne tenke oss å se dem på Øyafestivalen dagen etter, når de likevel er i nærheten, men dette er ikke ei gruppe som trenger å menge seg med andre dødelige popstjerner på festivaler, og deres perfekte pop er sannsynligvis for fengende for et avventende hipsterpublikum.

Medlemmene i Gyllene Tider er i dag rundt 60 år. At dette virkelig er den siste turneen deres tror vi selvfølgelig ikke noe på. Gruppenavnet er sannsynligvis hentet fra Mott The Hooples «The Golden Age Of Rock’n’roll». Og se om ikke denne gjenforeningen av Gyllene Tider faller sammen med annonseringen av en ny turne med den besetningen av Mott The Hoople som sto bak nettopp denne sangen i 1974, fortsatt med Ian Hunter (79) i spissen.

Fra ukas anmeldelser: «Unchartered Territory»: Siril Malmedal Hauge i nytt lys

Mer fra Dagsavisen