Nye takter

Fra sentrum i norsk popmusikk

VOLUM 11: Når Norges fremste artistbyrå starter plateselskap er det grunn til å følge godt med.

Razika var blant artistene som gjorde managementet Made til et av Norges mest framgangsrike selskap i popmusikken. Siden kom Sigrid og Aurora fra samme sted, i tett samarbeid med plateselskapet Petroleum. Nå starter Made plateselskap også, med den første singelen til Iris.

Det er mye snakk om plateselskap i musikkjournalistikken, mens managementene holder på i det stille. Made har vært et unntak, i alle fall på disse sidene, fordi de med en bemerkelsesverdig teft og profesjonalitet har lansert en lang rekke av våre norske favorittartister de siste ti årene. Made har vært et kraftsenter i popmusikken, ikke bare i Bergen, men i hele Norge, etter hvert også med hele verden som lekegrind. At Aurora og Sigrid kom ut av det samme, lille miljøet på bare et par år er nærmest utrolig. Nå tar selskapet et skritt videre, med å etablere sitt eget plateselskap, meldte Bergens Tidende onsdag.

Les Volum 11: Før Razika tar farvel har de en beskjed til Erna Solberg

Til å begynne med hadde Made en sterk erkebergensk profil, med Razika, John Olav Nilsen og Gjengen, Lars Vaular, Vilde Tuv og Hvitmalt Gjerde i «stallen», men også godt etablerte navn som Sondre Lerche og Ida Maria. Sistnevnte skilte seg merkbart ut fra de andre ved ikke å være fra Vestlandet. Per Mygland har drevet selskapet til stadig nye høyder, sammen med bransjeprofiler som Mikal Telle og Geir Luedy. Heretter skal Mygland selv konsentrere seg om det nye plateselskapet.

Den første singelen er ute denne uka. «From Inside A Car» med Iris (Vilde Iris Hartveit Kolltveit). Singelen til Iris er skrevet sammen med Askjell Solstrand, som har jobbet både med både Aurora og Sigrid. Askjell er også artist på egen hånd, og derfor en sentral del av Mades suksess – dette med å skape et miljø der artistene jobber sammen mot hver sine mål. Vi minner om at en av Norges aller beste sangere og låtskrivere i senere år, Silja Sol, spiller tangenter i bandet til Aurora.

Med lanseringen på Made er Iris garantert å bli en av årets nye Bylarm-håp. I fjor var det Halie (Hannah Emilie Grung) som var i denne posisjonen, som Sigrid og Aurora har vært før dem. Halie kommer snart med en ny EP på Made. Ellers har de etablerte artistene på Made Management allerede sine egne platekontrakter, så plateselskapets hovedfokus skal være å finne nye artister. Ikke bare norske artister heller. Made har avtaler med Universal i Storbritannia og Tyskland, som kan plukke opp Mades artister med potensial til å lanseres i stor stil internasjonalt. Per Mygland forsikrer oss om at Made også skal fortsette å jobbe med artister som synger på norsk, selv om de internasjonale ambisjonene vokser. Det beste av begge verdener der.

Mer fra Dagsavisen