Kultur

Loe mot undergangen

Verden går mot slutten i Erlend Loes kommende roman. Det tror iallfall hovedpersonen Doppler, som Erlend Loe henter fram fra skogene igjen.

LILLEHAMMER (Dagsavisen): – Jeg har hatt dette stoffet liggende i ti år. Nå føltes det naturlig å ta fram Doppler igjen, sier Erlend Loe.

På Litteraturfestivalen på Lillehammer har Loe blant annet lest opp fra sin kommende roman, som har fått tittelen «Slutten på verden slik vi kjenner den». Forutsatt at verden ikke går under i mellomtiden, og at Loe får gjort romanen helt ferdig i sommer, foreligger boka i midten av september. Hovedpersonen Doppler, mannen som vendte sivilisasjonen ryggen og flyktet ut i skogene, ble introdusert i Loes roman «Doppler» fra 2004. Vi møtte Doppler også i oppfølgeren «Volvo Lastvagnar» (2005), før Loe gikk videre til andre romaner og nye skikkelser.

– Det var hele tida planen å avrunde med en tredje bok. Jeg forteller om hvordan det har gått med Doppler siden sist, han har surret rundt i de svenske skogene, og nå prøver han å komme tilbake til familien. Det er ikke så lett. Tvert imot er han kommet inn i en uheldig spiral, sier Loe.

Følg oss på Twitter og Facebook!

R.E.M.

Den dystre tittelen «Slutten på verden slik vi kjenner den» har Loe tatt fra den galgenhumoristiske sangen av det amerikanske bandet R. E. M: «It’s the End of the World As We Know It (And I Feel Fine)», som kom i 1987. Hos Loe er imidlertid «I Feel Fine»-leddet utelatt.

– Det er en veldig fin sang av REM. Men I Feel Fine-delen av tittelen er ikke med, fordi han føler seg ikke vel. Jeg har hatt mye glede av å gjøre research på amerikanske survivalists de siste årene. Det bruker jeg litt av her. I denne boka kommer Doppler borti en representant for det norske survivalist-miljøet, som faktisk finnes, forteller Loe.

Survivalists er betegnelsen på folk som forbereder seg på dommedag – også kalt «doomsday preppers», og gjerne bygger tilfluktsrom med matlagre og lignende for å kunne overleve apokalypsen.

Loe understreker at det ikke er noen «klimaroman» han nå har skrevet.

– Man kan ikke uten videre sette denne boka inn i miljødebatten på andre måter enn i 2004, da jeg først skrev om Doppler: Historien utspiller seg i en slags naturalhusholdning, og Doppler er en slags anti-modernist, kanskje i enda større grad nå.

LES OGSÅ: Loe om livet

De grønne

Loe kunngjorde sin nye roman sist helg, like før Litteraturfestivalen startet, da han leste opp fra romanen på et arrangement for Grønn Ungdom i Oslo. Loe står på 64. plass på Miljøpartiet De Grønnes liste ved bystyrevalget i Oslo til høsten.

– Jeg vil stemme på De Grønne også ved dette valget, og jeg vil fortsatt oppfordre andre til å gjøre det samme. For meg er det en fuck you-stemme. Politikerne baler med alt mulig rart, men miljøkampen er viktigere enn svært mye annet. Det må vi ta konsekvensen av. Jeg proteststemmer helt til slutten på verden slik vi kjenner den, sier Loe.

På Lillehammer har han også opptrådt sammen med danske Stine Pilgaard. I vinter kom hennes debutroman «Min mor sier» ut på norsk i Erlend Loes oversettelse. Dermed har Loe i vår gjort bokbad fra den andre siden av bordet, der han har intervjuet istedenfor å bli intervjuet. «Når jeg sitter her i denne stolen kan jeg stille alle de irriterende spørsmålene jeg selv pleier få. For eksempel (til Pilgaard): Hvor tett på livet ditt ligger det du har skrevet her? Svar i prosent. 27, sier du? Oj, det var mye». I vår har Loe også gjort seg bemerket som en av manusforfatterne bak den kritikerroste dramaserien «Kampen for tilværelsen» på NRK. Han har ikke flere umiddelbare planer om å skrive TV-dramatikk, forteller han.

– Det er ikke noe planlagt så langt. Det var hele tida meningen at «Kampen for tilværelsen» skulle være to sesonger, understreker Loe.

Mer fra Dagsavisen